Върховният водач на Иран аятоллах Али Хаменей обяви, че се

...
Върховният водач на Иран аятоллах Али Хаменей обяви, че се
Коментари Харесай

Хаменей: Молим се Раиси да е в безопасност, но иранците да не се притесняват

Върховният лидер на Иран аятоллах Али Хаменей разгласи, че се моли за сигурността на президента Ебрахим Раиси, само че в същото време увери иранците, че не трябва да се тормозят от разтърсвания в резултат на случая.

" Надяваме се Бог да върне почитаемия президент и спътниците му в ръцете на нацията. Всички би трябвало да се молят за здравето на тази група държавни чиновници ", сподели той.

 

" Иранската нация не трябва да се тормози или да е загрижена, няма да има разстройства в работата на страната. "


През последните няколко месеца, когато незабавните дипломатически контакти внезапно зачестиха към войната на Израел против " Хамас " в Газа, външният министър Хосейн Амир-Абдолахя беше гласът по телефона, лицето на срещите, в непрекъснат контакт със съдружниците на Иран, само че също и с арабските и западните външни министри, напомня Лиз Дусет, старши интернационален сътрудник на Би Би Си.

 

Според нея изгубването му в случая става в съдбоносен миг. Той заема основен пост в система, в която крайната власт принадлежи на висшия водач и в която Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC) управлява външната политика. Благодарение на продължителнта си дипломатическа кариера той разви тесни връзки с IRGC, в това число с някогашния ѝ пълководец Касем Солеймани.

 

Откакто Ебрахим Раиси пое президентството през 2021 година, Абдолахиян постоянно пътуваше по целия свят в опити да спре напъните за уединяване на Иран и да откри способи за облекчение на последствията от осакатяващите Иран интернационалните наказания.


Следват реакциите на непознати държавни управления и чиновници, събрани от " Ройтерс ".

 

Държавен департамент на Съединени американски щати


" Следим деликатно известията за допустимо твърдо кацане на хеликоптер в Иран, пренасящ иранския президент и външен министър. "

Джо Байдън, президент на Съединени американски щати


Говорителят на президента Байдън, Карин Жан-Пиер, сподели пред кореспонденти на борда на Air Force One, че президентът е бил осведомен за обстановката. Тя не даде детайлности.

 

Илхам Алиев, президент на Азербайджан


" Днес, откакто се сбогувахме другарски с (гостуващия) президент на Ислямска република Иран, Ебрахим Раиси, бяхме надълбоко разтревожени от новината за хеликоптер, пренасящ висшата делегация, кацнала спешно в Иран. "

" Молим се на Всемогъщия Аллах за президента Ибрахим Раиси и съпътстващата го делегация. Като прилежаща, другарска и братска страна Република Азербайджан е подготвена да предложи всякаква нужна помощ. "

(Раиси таман се връщаше от среща с Алиев при случая.)

 

Правителството на Ирак


Иракското държавно управление сподели в изказване, че е инструктирало вътрешното си министерство, Червения полумесец и други съответни органи да предложат помощ на прилежащ Иран в задачата за търсене.


Разнопосочни данни

Напрежението пораства в очакване на вести от издирвателната интервенция. Час откакто ирански и арабски медии оповестиха, че висшият лидер аятоллах Али Хаменей привиква Върховния съвет за национална сигурност, неназовани източници на други държавни медии настояват, че няма такава среща и става въпрос за " клюки " в обществени мрежи.

Прокуратурата в Техеран заплаши, че се популяризират " подправени вести " от " някои хора в медиите " и се всява ненужна суматоха в обществото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР