Назрява нов скандал около изграждането на втори крематориум в Пловдив.

...
Назрява нов скандал около изграждането на втори крематориум в Пловдив.
Коментари Харесай

Назрява скандал с втория крематориум в Пловдив

Назрява нов скандал към построяването на втори крематориум в Пловдив. Временната по документи сграда на Рогошко шосе, вместо да бъде съборена, както се очакваше, откакто се оказа, че не дава отговор на условията, е допустимо да проработи в несъгласие с всевъзможни законови правила.

В случая поговорката „ Риба се лови в мътна вода “ е в цялостна мощ, защото краткотрайната шефка на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив Диана Искрева-Идиго е издала на 18 октомври 2022 година решение да не се прави оценка на влияние върху околната среда на капиталовото предложение „ Разширение на активността в гробищен парк с ритуален дом - кремиране на тленни остатъци “, импортирано за следващ път от възложителя Петко Божков. Диана Искрева-Идиго е началник на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора. Тя и шефът на екоинспекцията под тепетата Ивайло Йотков са си разменили през октомври местата за месец. Нареждането е на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, с главен претекст спиране на зависимости.

Както „ Марица “ писа, след тъжба, подадена от Асен Костов от съдружие „ Спаси Пловдив “, Регионалната дирекция за народен строителен надзор /РДНСК/ - Пловдив, извърши инспекция за законността на обредния дом, ситуиран в частния парцел на Божков на Рогошките гробища.

Установено бе, че въпросният обект не е преместваем, а съставлява солидна едноетажна постройка. А че за нея няма направен застроителен проект, удостовери пред РДНСК и основният проектант на Община Пловдив Димитър Ахрянов.

След инспекцията, началникът на РДНСК Пловдив инж. Мария Дончева изпраща документално мнение до „ Спаси Пловдив “, в което е посочено следното: " В случая е налице градеж и поради категорията му, според член 137 от Закон за устройство на територията, способен за предприемане на следващи дейности се явява кметът на Общината или упълномощено длъжностно лице, който издава заповед за унищожаване на градежи от IV до VI категория, противозаконни по смисъла на член 225, алинея 2 от Закон за устройство на територията “. От размяната на последвала преписка сред ДНСК, РДНСК, регион „ Северен “ и основния проектант на Община Пловдив излиза наяве, че според предоставените пълномощия РДНСК би трябвало да предприеме дейности, само че досега е цялостен пас.

След следващото капиталово предложение на Божков и решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив да не се прави оценка на влияние върху околната среда от активността на крематориума, следва нова тъжба от „ Спаси Пловдив “, този път до ДНСК. Началникът на Дирекция за народен строителен надзор арх. Деляна Панайотова е наредила да се извърши нова инспекция по проблема в Пловдив за да се обясни правната и фактическата страна. Тя е дала краен период до 21.11.2022 година да има резултат от инспекцията и да се подхващат нужните дейности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР