Най-малко седем проирански иракски членове на милиции са били убити

...
Най-малко седем проирански иракски членове на милиции са били убити
Коментари Харесай

Седмина проирански бойци убити при ударите на САЩ на иракско-сирийската граница

Най-малко седем проирански иракски членове на милиции са били убити при въздушни удари на Съединени американски щати на иракско-сирийската граница. Това оповестиха от Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида, представени от ДПА.

Пентагонът разгласи през вчерашния ден, че американският президент Джо Байдън е разпоредил въздушните удари против подкрепяните от Иран екстремистки групировки в пограничния район.

Съоръженията са били употребявани от подкрепяните от Иран милиции, ангажирани с офанзиви с безпилотни летателни апарати против американския личен състав и уреди в Ирак, съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби.

Насочени бяха две места в Сирия и едно в Ирак - и двете покрай границата сред двете страни.

Базираната във Англия Сирийска обсерватория за правата на индивида съобщи, че с изключение на убитите, други са ранени и те са свързани основно с Народните мобилизационни сили на Ирак, известни още като Хашд ал Шааби.

Стачките са ориентирани към постове в източната провинция на Сирия, провинция Дейр ал Зур, сподели Обсерваторията

Източници на Хашд ал Шааби споделиха пред dpa, че са убити минимум четирима бойци.

Ахмед ал Максуси, пълководец на Хашд Шааби, не уточни броя на убитите. Той се зарече в изказване, че неговите сили ще чакат заповеди " да отговорят и да отмъстят ".

Пентагонът съобщи, че местата са били в употреба и уреди за предпазване на оръжия, употребявани от няколко подкрепяни от Иран групи, в това число Kata`ib Hezbollah и Kata`ib Sayyid al-Shuhada.

" Както се показва от стачките довечера, президентът Байдън беше безапелационен, че ще работи в отбрана на американския личен състав. Предвид продължаващата поредност от офанзиви на подкрепяни от Иран групи, ориентирани към американските ползи в Ирак, президентът насочи по-нататъшни военни дейности, с цел да наруши и възпира такива офанзиви ", сподели Кирби.

В първата си заповед за военна възмездие като президент през февруари Байдън подреди удари по подкрепяни от Иран бойни групи в Източна Сирия в отговор на ракетни офанзиви против американски и съдружен личен състав в база в Ирак.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР