Наричат ги диамантите на Родопите – две сестри, които пазят

...
Наричат ги диамантите на Родопите – две сестри, които пазят
Коментари Харесай

Тези красавици са диамантите на Родопите, пазят тайни на 200 години

Наричат ги диамантите на Родопите – две сестри, които пазят непокътната връзката с родното село. В Рожен бяха отличени като девойките с най-колоритни и достоверни носии - завещание на повече от 200 години. „ Има нещо твърдо, непокорно в тъмните й очи. Като избухлив кон, придошла река и раздрана зора.”

"Тя се е казвала Карамфила, само че майка ми не е желала да се споделям по този начин и е избрала да ме кръсти на принцесата на Монако – Каролина ", сподели Каролина Романова пред Нова тв.

Аника и Каролина ни описват за фамилните съкровищата, скрити в сандъка на прабаба, тъй като те са внуците, които пазят скъпите блага и през днешния ден. Те са родени в едно от най-старите села в България - село Старцево в Родопите. Заедно със сестри Романови пътуваме с машината на времето.

Родът на майка им е доста остарял. Дядо й е роден през 1871г., преди Освобождението. Родът на татко им е от с. Ерма река. Още бебе дядо Роман остава без родители.

"Нашите баби и дядовци са умряли много рано, само че майка помни всичко, защото са били осиновени е трябвало да си сменят семейството, в този момент семейството се връща при нас, тъй като той е желал. Например, татко ни се споделя Филип Евтимов, до момента в който ние носим семейството на дядо ни ", описват двете.

Сестрите Аника и Каролина имат по-малък брат. Момичетата пазят и носят остарели, достоверни носии за делник и празник. В село Старцево облеклата за женитба са от коприна и извезани със сребро.

В дома на Аника и Каролина се пазят едни от най-старите и красиви носии. В спалнята на баба им избухва пожар, само че недокоснат остава ореховият сандък. В Рожен хубостта на Аника и Каролина прикова всички погледи.

Впечатляват с необикновено дълги същински коси, украсени със сребро. Повече от 14 часа лишава на лелите им да ги сплетат. Трудът се възнаграждава, а с достоверната носия, защитавана в фамилията се отличиха като най-красивите.

Те са жива история. Носят я, пазят я, описват за носията, само че за какво? Ако можеше Аника би пренесла от предишното в сегашното мънистита на баба си. Сами се учи на майсторлъка.

В Пловдив Каролина учи етнология, а Аника – българска и Английска лингвистика. Модна организация предлага корици на списания и сцени на хубостта, само че Аника отхвърля. Благодарение на сръчните ръце на Аника и Каролина и публицистите, пътуват с машината на времето, пременени със съкровищата от фамилния сандък на Романови.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР