Нарастващото търсене на сървърни системи за изкуствен интелект доведе до

...
Нарастващото търсене на сървърни системи за изкуствен интелект доведе до
Коментари Харесай

Спадът на пазара на DRAM е преодолян – приходите на производителите се увеличиха с над 20 % през второто тримесечие

Нарастващото търсене на сървърни системи за изкуствен интелект докара до увеличение на доставките на HBM памет. В комбиниране с вълната от струпване на ресурси от DDR5 памет от страна на клиентите, през второто тримесечие на тази година се следи растеж на доставките от трите съществени производителя на DRAM памет. Приходите на промишлеността за второто тримесечие доближиха 11,43 милиарда щатски $ – нарастване с 20,4% по отношение на първото тримесечие и завършек на три поредни тримесечия на спад.

SK hynix означи максимален растеж на тримесечните доставки – над 35%. Доставките на DDR5 и HBM с по-висока ASP (средна продажна цена) се усилиха доста. В резултат на това ASP набъбна със 7-9%, което докара до съвсем 50% нарастване на приходите за второто тримесечие на тази година. С доходи в размер на 3,44 милиарда $ SK hynix се класира на второ място в промишлеността, като води по ритъм на напредък в бранша.

Samsung, за разлика от SK hynix сподели спад в ASP от към 7-9%. Въпреки това, с помощта на натрупването на ресурси от клиенти и нарасналото търсене на ИИ сървърни системи, размерът на доставките въпреки всичко леко се усили, което докара до растеж на приходите през второто тримесечие от 8,6% по отношение на първото, достигайки 4,53 милиарда $ и осигурявайки на компанията първата позиция по брутни доходи.

Micron, която на трето място малко закъсня с създаването на HBM. Въпреки това, доставките на DDR5 съставляват забележителен дял, което поддържа ASP релативно постоянна. Приходите на компанията за второто тримесечие са към 2,95 милиарда $, което демонстрира 15,7% нарастване по отношение на първото тримесечие.

Като цяло, заради продължаващия спад на договорните цени на разнообразни артикули, доставчиците не престават да регистрират негативни маржове на оперативната облага. Оперативният марж на Samsung се усъвършенства от -24% на -9% през второто тримесечие. SK hynix означи едновременен растеж на приходите и ASP, което усъвършенства оперативния марж от -50% на -2%. Оперативният марж на Micron също се усъвършенства леко от -55,4% на -36%.

Доставките на Nanya Technologies понижават към този момент повече от 4 поредни тримесечия. Въпреки това, с помощта на поръчките за тв приемници през второто тримесечие на година, приходите на компанията са нарастнали с към 8,2%. Приходите на Winbond набъбнаха със 6,9% през второто тримесечие, основно заради оповестяването на търгове в Китай и стартирането в употреба на спомагателни мощности, което обезпечи по-голяма еластичност на ценообразуването и докара до увеличение на поръчките.

PSMC генерира доходи главно от личните си потребителски DRAM артикули. Поради слабото търсене и по-неусъвършенстваната технология на обработка, която не дава конкурентни ценови преимущества, приходите на PSMC понижиха със 7,8% на годишна база през първото тримесечие, което го прави единственият снабдител, който отбелязва спад през второто тримесечие.

Експертите считат, че приходите на DRAM промишлеността ще продължат да порастват и през третото тримесечие на годината. Системното понижаване на производството от страна на доставчиците предотвратява по-нататъшното понижаване на цените. Очаква се загубите, дължащи се на спада на цените, да намалеят и рентабилността най-сетне да премине от загуби към облаги.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР