Нахлуването на Русия причини сериозни икономически трудности на Украйна, като

...
Нахлуването на Русия причини сериозни икономически трудности на Украйна, като
Коментари Харесай

Как войната в Украйна се отразява на глобалната икономика

Нахлуването на Русия аргументи съществени стопански компликации на Украйна, като докара до беднотия милиони хора и доста осакати стопанската система на страната.

Въпреки въздействието на глобите против Русия, спорът продължава, причинявайки финансова неустойчивост и персонално страдалчество в международен мащаб.

Икономическият прогрес на Украйна, която в миналото беше измежду най-бедните руски републики, от 1991 година насам се утежни фрапантно. Войната докара до загуба на 30-35 % от Брутният вътрешен продукт, което докара до най-голямата криза в историята на Украйна.

Доходите внезапно спаднаха, а нивото на беднотия се повиши от 5.5 % до 24.2 % през 2022 година, което унищожи годините на прогрес. Загубата на работни места, разрушаването на инфраструктурата и прекратяването на стопански действия като селското стопанство способстваха за това повишаване на лишенията.

Селскостопанският бранш, който е жизненоважна част от стопанската система на Украйна, е мощно обиден от войната. Преди спора Украйна и Русия бяха международни водачи в региона на селското стопанство и производството на храни. Унищожаването на стопанства и разселването на фермери обаче оказаха съществено влияние върху този бранш.

Войната принуди над шест милиона души да изоставен Украйна, което докара до забележителен дефицит на работна ръка. Принудителната миграция обаче може да обезпечи значими благоприятни условия за сигурност и обучение.

Възстановяването на Украйна зависи от продължителността на войната, само че тя сподели забележителна резистентност. Усилията за възобновяване ще изискват структурни промени, като да вземем за пример нисковъглеродно произвеждане и възстановяване на държавните услуги посредством софтуерен прогрес.

Санкциите против Русия, въпреки и огромни, към момента не са спрели експанзията и не са довели страната до масата за договаряния. Въпреки това те оказаха доста влияние върху съветската стопанска система, макар първичните надценки за резултата им. Спадът на Брутният вътрешен продукт, темповете на инфлация и бюджетните дефицити демонстрират успеваемостта на глобите.

Руската стопанска система се трансформира, като повишаването на производството на артикули, свързани с войната, компенсира загубите в други браншове. Въпреки това човешката цена на спора, както в Русия, по този начин и в Украйна, е опустошителна, със обилни съкращения на публичните услуги в интерес на военните разноски.

В резюме, съветското навлизане провокира широкомащабни стопански разтърсвания в Украйна, тласкайки милиони хора към беднотия и нанасяйки съществени вреди на нейната стопанска система.

Санкциите повлияха на Русия, само че не задоволително, с цел да се постави завършек на спора. И двете страни са изправени пред обилни човешки и стопански разноски, като напъните за възобновяване и ефикасността на глобите играят решаваща роля за пътя напред.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР