Над 1800 пловдивски дружества са в черните списъци на Националната

...
Над 1800 пловдивски дружества са в черните списъци на Националната
Коментари Харесай

Кои са най-големите длъжници на НАП в Пловдив? 10 компании дължат над 230 милиона лева

Над 1800 пловдивски сдружения са в черните описи на Националната организация за приходите, защото дължат милиони към държавната хазна. Това са компании, които имат неизплатени отговорности над 5000 лв. и нямат имущество, с което да обезпечат задълженията си. Общата стойност на дълга им към Национална агенция за приходите към днешна дата е над 814 милиона лв. .
Прочетете още
Тези длъжници не са платили в период налози и осигуровки и не са се явили след покана на Приходната организация.

Само първите 10 най-крупни длъжници в Пловдив висят на страната с 237 милиона лв. . Прави усещане, че съвсем всички сдружения са благосъстоятелност на чужденци или компании, регистрирани отвън България.

В топ 10 са компании, които дължат над 10 милиона лв. , и досега няма метод страната да възвърне парите, защото не разполагат с активи за продажба.

Най-големият дебитор продължава да е „ Ексон Корпорейшън “, който дължи над 41 милиона лв. налози и осигуровки. Дружеството, благосъстоятелност на Стоил Николов е част от черните описи на НАП вече повече от 10 години, което допуска, че отминалостта по огромна част от отговорностите към този момент е предходна. Въпреки това, тъй като отговорностите не са отписани по правосъден ред, сдружението продължава да е рекордьор по задлъжналост. Николов е изкупил и други компании с задължения след тяхната задлъжнялост, а дълги години се говореше, че е болен от рак. 

На последващо място с дълг от 40 милиона лв. е компанията " Булгавеб " на румънския жител Амброзие - Тикъ Логин. Фирмата стопира да заплаща отговорностите си през 2012 година.

С почти 37,5 милиона лв. отговорности е " Пинот Трейдинг ". Неин притежател е задгранично юридическо лице   " 1020648 В.С. " ООД в Канада. Длъжници са на НАП-Пловдив от 2015 г. 

Четвъртите в антикласацията са " Б.А.И. - 54 ". Собственик на сдружението е френският жител Жоселин Изабел Костьо Дофен, а шеф е Бойчо Христов. Дълът на сдружението е 29 милиона лв.

На пето място е " Джейти Трейдинг Солюшънс " със отговорности от 18,4 милиона лв. . Фирмата е благосъстоятелност на испанския гражданин Джонатас Касас Терсеро. Фирмата попада в черните описите на Национална агенция за приходите в края на 2021 година. 

Повече от удивително е, че за нито една от тези пет компании няма информация в интернет с какво се занимават и дали правят активност към днешна дата. 

Останалите пет компании в списака са със отговорности сред 10-17 милиона и са добавени в описите в интервала от 2012 до 2020 година.

Част от тях е " Врачански териториален кадастър " - учредена през 1993 година и след това приватизирана, компанията се свързва с КТБ и предходните сдружения на банката, защото има големи финансови потоци от банката към компанията. Първоначално е благосъстоятелност на  " Интегрални пътни система ", а по-късно на Петър Станков. Към момента компанията е благосъстоятелност на Игор Тодоров и е в неплатежоспособност. Дългът ѝ към Национална агенция за приходите е 17,2 милиона. 

На последващи място е " Д а н и-73 " на Йордан Палигоров. Фирмата се занимава с търговия със захар и захарни произведения. Дългът ѝ е 16 милиона. 

Списъкът на длъжниците се добавя от " Енвироник " на Мариус Матаке, хотелиерското сдружение " Корида Хийл ", притежавано от компания в Панама и Белкия и Сурай Джафер, както и " Уинстън Бизнес " на румънеца Александру - Даниел Мосор. 

Едва ли някоя някоя от тези компании ще изплати насъбраните си отговорности от налози към страната. Няма и арестувани по тези случаи, няма информация с какви начини се търсят притежателите на компаниите. Повече от ясно е обаче, че до момента в който едни играят почтено и внасят всичките си отговорности към страната, други избират да пробват обиколните пътища на законодателството - малки врати в закона, които наподобява малко евентуално да са инцидентни. Такава да вземем за пример е прехвърлянето на компании с голямо задължения на безработни, заболели, хора от малцинствата или... на чужденци. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР