Две съдебни инстанции спряха търг за продажбата на самолета на

...
Две съдебни инстанции спряха търг за продажбата на самолета на
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия спря продажбата на самолета на Божков

Две правосъдни инстанции стопираха търг за продажбата на самолета на Васил Божков по искане на антикорупционната комисия. Мотивът - в случай че самолетът бъде продаден, той нямало да може да бъде конфискуван в интерес на страната, в случай че някой ден се потвърди, че е добит със средства от закононарушение.
Прочетете още
Междувременно машината се амортизира, цената й пада и също така се натрупат куп лихви и отговорности, които, в случай че обвиняванията против Божков не бъдат потвърдени в съда, може да се окаже, че ще би трябвало да бъдат платени от данъкоплатците. Той и юристите му разясниха проблема и настояват, че със прекъсването на търга имуществото се поврежда, без значение дали на финала на правосъдната сага ще се окаже отнето в интерес на страната, или върнато като законна благосъстоятелност на Божков.

" Дали тези пари ще бъдат мои, като се продаде самолетът, или на страната, няма никакво значение. С дейностите си КОНПИ и Антон Славчев повреждат собствеността. Когато огромното дело на Антикорупционната комисия завърши, в случай че въобще завърши, самолетът ще може да бъде продаден единствено като скрап ", разяснява Васил Божков пред Дневник. В момента моторите на самолета били свалени, с цел да се консервират, а летателната машина чака развръзка по проблема на паркинг в Германия.

Антикорупционната комисия разгласи през февруари 2021 година, че постанова запори на имущество на Васил Божков, като активите са на обща стойност 406 547 219 лева и включват жилища в София и Балчик, къща в Гърция и недвижими парцели в Париж. Освен това комисията тогава изиска лишаване на яхта за 1 100 000 лева и аероплан Bombardier с пазарна стойност 34 000 000 лева

На 10 януари тази година адвокатската фирма на частния правосъден реализатор от София Милен Бъзински разгласи, че продава на търг аероплан, благосъстоятелност на компания на предприемача Васил Божков, за 28 739 600 лв. без Данък добавена стойност.

В известието за търга беше маркирано, че върху самолета има вписани три залога и пет запора - на разнообразни учредения. Те са от банка, антикорупционната комисия и Националната организация за приходите. Публичната обмен от частен правосъден реализатор е по изпълнително дело от Главна дирекция " Главна въздухоплавателна администрация ", която е към Министерството на превоза.

От документите, приложена към обявлението за обмен, се разбираше, че единият от двата мотора на самолета е бил свален поради ремонт и обслужване, което ще трае почти към 3 месеца и ще коства близо 1 млн. евро. Търгът беше плануван за 9:00 ч. на 13 февруари, само че до процедурата по този начин и не се е стигнало.

Самолетът на Божков сега е партерен в Германия и ще остане там незнайно какъв брой още време поради спрения търг.

От документи по проблема се схваща, че през 2014 година компания " ВАБО 2012 " ЕООД (с едноличен притежател на капитала Васил Божков) подписва контракт за овърдрафт с " Интернешънъл асет банк " АД. През 2018 година този заем е гарантиран посредством залог на движима движимост - самолетът Bombardier, който е благосъстоятелност на " ВАБО 2017 " (собственост на Васил Божков, " ВАБО 2012 " и още 4 фирми). Залогът е основан две години преди Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (тогава КПКОНПИ, а в този момент след измененията в закона КОНПИ) да желае отнемането му.

През 2021 година (атаката против Божков и хазартния му бизнес стартира през януари 2020 г.) " ВАБО 2012 " ЕООД получава съобщение от банката за предварителна дължимост на отговорностите по контракта за овърдрафт. Поради липса на заплащане банката завежда дело против компанията и я осъжда да заплати към 3 500 000 лв., за което е публикуван изпълнителен лист.

В края на 2021 година банката трансферира възмездно това свое взимане (3 500 000 лева) в интерес на " Бългериан хотелс сървисиз " ЕАД (фирма, обвързвана с Божков), дружно с всички права и отговорности към него, включително със залога върху самолета.

Новият заемодател образува изпълнително дело въз основа на изпълнителния лист пред ЧСИ Милен Бъзински, като на 20 октомври 2023 година е изпратена покана за непринудено осъществяване. Заради липса на заплащане в период взискателят " Бългериан хотелс сървисиз " ЕАД е изискал да се пристъпи към осъществяване, а точно продажбата на заложения аероплан на обществена обмен. Изготвени са оценка на самолета, изчислени са насъбраните разходи и е разгласен търгът.

С определение от 25 януари 2024 година обаче Софийският градски съд (СГС) стопира продажбата по искане на КОНПИ, която упорства, че самолетът е запориран в границите на огромното произвеждане още през февруари 2021 година, по което е блокирано съвсем цялото имущество на Божков и фамилията му. Частният правосъден реализатор Милен Бъзински стопира изпълнителното дело и самолетът няма по какъв начин да бъде продаден.

Определението на съда е разказано в една страница и не съдържа никакви претекстове, като настояването на КОНПИ е прегледано и утвърдено единствено официално.

" Закарахме самолета на планувано сервизиране. В момента се намира в Германия, с цел да му бъде непокътната цената. Тъй като той в този момент не може да лети, тъй като ни взеха свидетелството за летателен оператор, самолетът там е обслужен и моторите му са сложени в специфична течност, защото те са най-скъпата част. Той действително е консервиран и чака момента, в който ще може да бъде съединен назад и да бъде кадърен да лети. Само, че той не може да бъде съединен сега, защото ние изискуем към 1.3 млн. евро на сервизния център " Аеродиенст " (Aero-Dienst) в Нюрнберг ", изясни Мирослав Илиев, шеф на някои от фирмите на Божков и представляващ " ВАБО 2017 " ООД.

" Ние би трябвало да се издължим към тях, с цел да може самолетът да лети. Те са ни кредитори и са ни завели дело в Германия. Съдят ни и ние най-вероятно ще признаем желае, с цел да се лишим от опцията да ни начислят спомагателни разходи ", добави Илиев.

" Публичният търг е допустимо най-прозрачната процедура. Ние като длъжници не сме възразявали да бъде извършен. Цената на самолета, която дефинираха, е даже малко над пазарната. Към търга имаше интерес от производителя на самолета, от индивида, от който е платен самолетът, и от още две интернационалните компании.

Самолетът най-вероятно щеше да бъде продаден, и то на пазарната цена. Ние по тази причина не възразяваме като длъжници. Защо да спъваме процеса, в случай че в Нюрнберг ни текат лихви всеки ден, за паркинг, такси и какво ли не ", разяснява още Мирослав Илиев.

" На първи търг ще има 4 предложения, тъй като отговаряме на запитвания. Хората, които са в този бизнес, познават самолета. Но имаше и други запитвания от частни лица, които желаят да го купят. Но даже и да смъкват с 20% цената, тя отново е пазарна ", добави още Илиев.

" Принудителното прекъсване на обществената обмен е направено от КОНПИ само за да бъде повредено имущество на господин Божков. Държавният интерес не е предпазен от тези дейности на Антон Славчев, а тъкмо противоположното. Това е по този начин, тъй като, първо, движимостта се амортизира с времето, респективно губи от цената си. Второ, всекидневно текат разходи към сервизния център в изключително огромни размери. Трето, вземането на кредитора, изискал продажбата, е лихвоносно (17.5% годишна лихва), респективно ще пораства ", разяснява юрист Пламен Колев, който съставлява Божков в производството.

Юристът изясни: " Дори и след 10 година КОНПИ да завоюва делото против господин Божков и да конфискува самолета, то тя ще би трябвало да заплати на първия по ред заемодател, който е изискал обществената обмен и което взимане към днешна дата е 5 млн. лева, а след края на делото ще се е удвоило. С две думи, след края на делото, заведено от КОНПИ за конфискация на самолета, прекомерно евентуално е да се окаже, че цената на самолета не може да покрие даже единствено задължението на първия по ред заемодател, а страната няма да вземе нищо. "

" Първо, в Германия се дават средства за положението на самолета. Второ, към тази компания вървят лихви. И трето - това е машина, цената пада. Сега можеше ЧСИ да продава, първият заемодател си взема парите, а другите пари да останат блокирани в КОНПИ. Аз нямам никакъв интерес, с изключение на да ми се опази имуществото, което след време би трябвало да си прибера, тъй като настоявам, че не съм нарушил никакви закони. Но в случай че то се окаже на страната, Славчев поврежда държавния интерес. А в случай че е мое - поврежда моя персонален интерес ", акцентира Божков.

" Всички нападаме прокуратурата, правосъдната система, а бухалката КОНПИ всеки я не помни. Тя е доста по-опасна от прокуратурата. КОНПИ е страна в страната и си вършат каквото си желаят ", разяснява още Божков.

Делото е разпределено на арбитър Божана Желязкова от Софийския градски съд, която гледа и разногласието всъщност сред Божков и КОНПИ, изясняват бранителите му.

" Тя споделя, че не е способена да се произнесе. Председателят на Софийския градски съд й го връща и споделя, че тя е способена. В същия ден арбитър Желязкова излиза с определение, без никакви претекстове, с което почита настояването на КОНПИ. И още същия ден юрисконсултът от КОНПИ си получава определението за прекъсване на осъществяването. Всичко това се случва на 25 януари ", изясни юрист Пламен Колев.

Определението не е дефинитивно и юристите на Божков го апелират. Отнема над 3 месеца на Софийския апелативен съд да реши делото на втора инстанция и дефинитивно. Определението на втората инстанция е с дата 9 май и с него е доказано, че самолетът няма да се продава на търг по искане на КОНПИ.

От определението се схваща, че са показани голям брой писмени доказателства.

" Преценката се прави най-много на база изказванията в исковата молба и при вземане предвид дали, в случай че бъдат ангажирани относимите доказателства, искът би бил състоятелен. Поради това тези писмени доказателства не следва да бъдат коментирани в детайли. Същите обаче на този стадий от производството, без извършено насрещно доказване, сочат, че имуществото, което се желае да бъде отнето, е добито със средства, за които е налице основателно съмнение, че са добити от незаконна активност ", написа в определението си правосъдният състав на САС с ръководител Даниела Дончева и членове Красимир Маринов и Капка Павлова.

От главно значение при преценката на основателността на настояването за допускане на в допълнение поръчителство е събитието, че от наличните доказателства се открива съгласуваност сред сдружението " Бългериан хотелс сървисиз " ЕАД и Васил Божков, който е притежател и на част от капитала на " ВАБО 2017 " ООД ", изясняват магистратите от САС в определението.

" Поредицата от покупко-продажби, въз основа на които поражда вземането, предмет на насилственото осъществяване и неговото прекачване на обвързвано сдружение, дават съображение за основателно съмнение, че се правят дейности и симулативни покупко-продажби, които имат за цел да препятстват страната при осъществяване на нейните права при едно вероятно позитивно решение във връзка с " ВАБО 2017 " ООД. Именно това обуславя и обезпечителната потребност за ищеца, който реализира правата на страната в производството ", написа съдът в претекстовете към окончателното решение.

Адвокатите на Божков обаче настояват, че прекъсването на обществената обмен е неуместно, тъй като визира правната сфера на трети за разногласието лица и е неприемливо да бъде отнето имущество на трето лице (в случая " Бългериан хотелс сървисиз " ЕАД), което не е ответник в производството на антикорупционната комисия.

Въпреки многократните опити " Дневник " не съумя да се свърже и с ЧСИ Милен Бъзински и адвокатската фирма му. До публикуването на този текст КОНПИ не отговори на изпратените въпроси по тематиката и не е известно за какво и с какви претекстове тъкмо е поискано прекъсването на обществената обмен. Не е известно и кой и по кое време е взел това решение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР