Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий

...
Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий
Коментари Харесай

Напрежение: Главнокомандващият на НАТО позвъни на шефа на руския Генщаб заради голямото военно учение "Запад" в Беларус

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов е провел телефонен диалог с главнокомандващия Обединените въоръжени сили на НАТО Къртис Скапароти по отношение на началото на стратегическите учения на Русия и Беларус " Запад-2017 ".

Разговорът се е състоял по самодейност на НАТО. Герасимов е подчертал вниманието на сътрудника си върху " плановия и защитителен темперамент на учението ", заяви прецентърът на съветското военно ведомство, представен от международните организации.

Русия и Беларус започнаха стратегическо военно обучение " Запад-2017 ", което ще се организира на територията на двете страни и провокира безпокойствие в Европа. В маневрите вземат участие към 12 700 военнослужещи - близо 7200 от Беларус и близо 5500 от Русия. Според формалната информация на три полигона в Русия и на шест в Беларус, както и в беларуската околност Дретун, ще се упражняват тактически схеми с бойни стрелби, включващи дейности на авиация и сили за Противовъздушна отбрана.

Си Ен Ен разгласява разбор за ученията, в който отбелязва, че терзанията на европейските й сътрудници са основателни. От медията припомнят, че два пъти през последното десетилетие – в Грузия през 2008 година и в Крим през 2014 година, Кремъл е провеждал военни учения в навечерието на навлизане в друга страна.
Маневрите " Запад ", провеждани на всеки четири години, са изключително застрашаващи, защото постоянно симулират потреблението на нуклеарни оръжия, написа изданието.

Учението " Запад-2017 " протича под управлението на началниците на двата генерални щаба и съставлява финален стадий от взаимната подготовка на въоръжените сили на Беларус и на Руската федерация. Министерството на защитата в Москва заяви, че то има напълно защитителен темперамент и не е ориентирано против каквито и да било страни или групи от страни. От месеци обаче тази проява на мощ на съветската войска, носеща името " Запад-2017 ", е причина за спекулации и страхове в балтийските страни и Полша. Някои даже предсказват, че това ще послужи като заслон за навлизане.

Ученията не се одобряват безусловно и в Беларус. Повече 300 беларусци стачкуваха против тях по-рано този месец. Протестиращите носеха плакати " За един кротичък Беларус " и " Руски бойци, върнете се вкъщи, тук няма водка! ". НАТО следи деликатно учението Източници от НАТО оповестиха, че ще наблюдават прецизно маневрите. Според Алианса ученията ще са по-мащабни, в сравнение с твърди формалната информация. Официални представители на НАТО настояват обаче, че тренировките ще симулират спор с водения от Съединени американски щати алианс, който има за цел да покаже способността на Русия да събере огромен брой бойци в доста къс период при положение на спор, отбелязва Ройтерс.

НАТО приканва от месеци Москва към " бистрота " и желае нейни наблюдаващи - трима от тях бяха поканени на " дните за гости " - да могат да участват на основните етапи от ученията. Силите на НАТО разполагат с мощни радари за наземно наблюдаване, окачени на дронове, " които наблюдават в действително време напредването на камиони, танкове и така нататък " на разстояние от 200, даже 300 км. Това разрешава на " военните плановици да създадат дедуктивен разбор " на сюжета на учението, сподели Брукс Тигнър, сътрудник в Брюксел на изданието за защита Ай Ейч Ес Джейнс, представен от Франс прес.

Руски медии разясняват, че учението е довело до същинска суматоха в Европа. " Ведомости " напомня, че още през февруари литовската президентка Далия Грибаускайте съобщи пред сп. " Форин полиси ", че учението може би ще се употребява за навлизане в Балтика, а естонският и немският министри на защитата - Юри Луйк и Урсула фон дер Лайен, пресметнаха, че в маневрите ще взе участие стохилядна армия.

Вътрешният министър на Латвия Рихард Козловскис прикани жителите на страната да бъдат дейни и бдителни по време на руско-беларуското обучение. " Трябва да издържим тази седмица. Надявам се да се оправим, Русия да завърши тези маневри и да няма никаква ескалация ", съобщи той.

Преди месец украинският министър на защитата Степан Полторак заяви, че Киев е планувал ограничения с оглед вероятно навлизане на съветски войски. Събитията по границата с Украйна по преценка на Киев не са другарски стъпки, добави той. А секретарят на украинския Съвет за сигурност и защита Олександър Турчинов съобщи, че съгласно него съветската войска ще упражнява нахлуване против Полша и Литва.

Москва отхвърля тези опасения. Зам.-министърът на защитата на Русия Александър Фомин осведоми авансово, че в учението вземат участие 12 700 души с към 70 самолета и хеликоптера, близо 250 танка, към 200 артилерийски системи и миномети, също и 10 кораба. Това не надвишава тавана, открит с Виенския документ от 2011 г, заради което не се изисква да бъдат поканени наблюдаващи от чужбина. Но беларуското военно ведомство насочи покана и такива са пристигнали към този момент от Украйна, Полшаа, Прибалтийските страни, Швеция и други

Според Фомин сюжетът на маневрите планува битка с терористи, подпомагани от чужбина. Военната телевизия " Звезда " го разказа по този начин: На територията на Булорус и Калининградска област са проникнали екстремистки грипи, които се готвят да осъществят терористични актове и да дестабилизират ситуацията в Съюзната страна. Екстремистите имат външна поддръжка, получавайки материално-техническа помощ, въоръжение и военна техника по море и от въздуха ". Телевизията пусна и сборно видео от първия ден на ученията



Западни политици споделят, че Москва огласява по-ниски числа от действителните, и сочат за доказателство близо 40-те хиляди железопътни вагона, поръчани при започване на годината от съветското министерство на защитата за транспорти до Беларус. Тези вагони са предопределени за всички военни транспорти през годината сред двете страни, изяснява Виктор Мураховски, редактор на сп. " Арсеналът на Отечеството ".

Самото обучение съгласно него е по-скоро командно-щабно, по тази причина се употребяват малко войски: един танков батальон имитира дейностите на дивизия, а рота морски пехотинци - на цяла бригада. " Алармизмът в изказванията за тези учения от страна на Полша, Украйна и балтийските страни не е толкоз израз на действителни страхове, колкото предпочитание да вдигнат своята значителност в очите на Съединени американски щати ", твърди политологът Прохор Тебин. Собствени ползи имат и американското европейско командване, и армията на Съединени американски щати - преди всичко в границите на битката за дял от бюджета. Също и американският военнопромишлен комплекс - сега се разискват продажбите на противовъздушни ракетни комплекси " Пейтриът " на Полша и Румъния, прибавя Тебин.

Руско-беларуското обучение е с безусловно кротичък и защитителен темперамент, а името му значи западната част на Русия, а не страните от Запада, съобщи в изявление за " Дойче веле " зам.- министърът на защитата на Русия Александър Фомин, представен от " Лента ". " Названието " Запад " не трябва да се възприема в политически смисъл като географски термин, включващ страните от Запада, от Европейски Съюз и членките на НАТО. Названието " Запад " значи Западна Русия и Беларус, която е ситуирана още по на запад ", уточни Фомин. Запитан във връзка учението могат ли жителите на Източна Европа и Балтика да спят умерено, Фомин даде позитивен отговор. " И го споделям съществено ", акцентира той

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР