На снимката: Владимир ПутинТурция е най-надеждният маршрут за доставка на

...
На снимката: Владимир ПутинТурция е най-надеждният маршрут за доставка на
Коментари Харесай

Путин: „Турски поток“ е най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС

На фотографията: Владимир Путин
Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до Европейски Съюз, съобщи през днешния ден съветският президент Владимир Путин пред турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, и предложи в Турция да бъде построен център за газови доставки, предадоха „ Ройтерс “ и съветската ТАСС.

Газовите доставки през Турция се правят по „ Турски поток “ – съветска тръба, която влиза в Турция, а по-късно в България. Въпреки че минава през територията ни, България не получава никаква количества газ по нея.

На двустранните диалози в Астана, Казахстан, извършени около срещата на върха на Конференцията за взаимоотношение и ограничения за подсилване на доверието в Азия, Путин сподели още, че енергийните доставки от Русия за Турция се извършват в цялостен размер и в сходство със поръчките, съобщи Българска телеграфна агенция.

Путин счита, че препоръчаният за основаване газов хъб в Турция може да стане платформа за установяване на цената на синьото гориво, което ще изключи политизирането на този въпрос.

„ По време на работата на този хъб, който можем да създадем дружно, несъмнено, той ще бъде платформа освен за доставки, само че и за установяване на цената, тъй като това е доста значим въпрос – въпросът за ценообразуването “, означи съветският държавен глава. „ Днес тези цени са несъразмерни, елементарно бихме могли да ги контролираме на обикновено пазарно равнище, без никакви политически нюанси “, добави Путин.

Руският държавен глава уточни, че с помощта на твърдата позиция на Ердоган е станало допустимо реализирането на плана „ Турски поток “, вследствие на което маршрутът за доставки на съветски газ за Европа през Турция към този момент е най-надежден. Той загатна също опцията за създаване на нов газопровод през Турция.

Продължава да не е ясно за какво както преди няколко месеца, по този начин и в този момент Путин не благодари и на Борисов, който към този момент може да се показва като пръв евроатлантик и да кани украинския президент Зеленски в Народното събрание, само че също спомогна доста за реализирането на плана „ Турски поток “, който назова „ Балкански “. Сумата, с която „ спомогна “ беше 3 милиарда лв. от нашите пари, с цел да построи тръбата на Путин.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР