На фона на войната в Украйна тревогите за най-голямата атомна

...
На фона на войната в Украйна тревогите за най-голямата атомна
Коментари Харесай

Доклад на военни експерти: Какво се случва в Запорожката АЕЦ?

На фона на войната в Украйна паниките за най-голямата атомна централа в Европа не стихват. И освен това. Оказва се, че има разминаване сред отчетите на Международната организация за атомна сила и данните на английски военни специалисти за обстановката в окупираната от съветски войски АЕЦ Запорожие. Това оповестиха за Българска национална телевизия от " Гринпийс ".

Светът разчита доста на информацията на инспекторите от Международната организация за атомна сила, позволени до окупираната от съветските сили Запорожка атомна централа. От " Грийнпийс " в Германия, Централна и Източна Европа, обаче, разпореждат наблюдението на региона на английска самостоятелна компания.

" В Макензи интелиджънс сървисис работят някогашни офицери от английското военно разузнаване, подготвени да събират данни за английските въоръжени сили. Те проучват данните на първо място от сателитни фотоси. Задачата, която им поставихме, беше да се концентрират върху активността на съветските въоръжени сили в зоната на Запорожката АЕЦ, която е окупирана от март 2022 година ", изясни за " По света и у нас " Шон Бърни, старши нуклеарен специалист, " Грийнпийс " -Германия.

Данните от наблюдението са събирани над година. Те към този момент са систематизирани в отчет, който удостоверява известни обстоятелства, само че разкрива и незнайни, като повдига неуместни въпроси.

" Вероятно най-значимото разобличаване на " Макензи " са локациите на съветските ракетни системи " Град ", употребявани от съветските военни. Експертите не са засекли пукотевица от самата централа, само че неведнъж е имало пукотевица доста покрай нея, в радиус от един до 18 километра ", сподели Бърни.

Различните данни допускат друг разбор. Според инспекторите на МААЕ в региона на централата няма тежко съветско въоръжение. Сателитните фотоси демонстрират единствено БТР-и и военни камиони.



Шон Бърни припомня, че инспекторите няма по какъв начин да са сигурни в изказванията си, откакто нямат достъп до вътрешността на тежките машини, предопределени точно за транспорт на оръжия, боеприпаси и експлозиви. Сателитното наблюдаване засича сходни камиони в GPS-точките, откъдето се обстрелват украинските позиции. Тактиката на съветските сили да употребяват централата като щит против вражеския огън няма по какъв начин да бъде разкрита от инспекторите в централата.



" АЕЦ Запорожие е най-голямата европейска атомна електроцентрала. Какво биха могли да създадат 4 до 5 инспектори на толкоз голяма територия, при изискване, че самите те са лимитирани? Те би трябвало да дават поръчка пред съветските сили най-малко седмица по-рано, в случай че желаят достъп до несъмнено място в централата ", уточни Шон Бърни.

От " Грийнпийс " нямат за цел да слагат под подозрение работата на инспекторите от МААЕ. Но апелът към организацията е настойчив:

" Инспекторите би трябвало да дават точна информация за това, което виждат и още повече за това, което не виждат и което също е доста значимо. Очевидно те не виждат доста неща ", добави нуклеарният специалист.

Докладът с разбори на " Грийнпийс " беше публикуван в навечерието на днешната среща във Виена на Управителния съвет на Международната организация за атомна сила.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР