Мярката за неотклонение задържане под стража за непълнолетните извършители на

...
Мярката за неотклонение задържане под стража за непълнолетните извършители на
Коментари Харесай

Промени в НПК: Малолетните извършители на тежки престъпления ще стоят до 5 месеца в ареста |

Мярката за неотклонение задържане под стража за малолетните причинители на закононарушения не може да продължи повече от 5 месеца, в случай че лицето е привлечено като обвинен за тежко съзнателно закононарушение, и повече от 1 година, в случай че е привлечено като обвинен за закононарушение, за което се планува не по-малко от 15 година затвор.

Това плануват част от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), признати от държавното управление през днешния ден.

Проектозаконът ще синхронизира нашето законодателство с европейското и ще подсигурява повече права за малолетните.

Делата за закононарушения, осъществени от малолетни, ще се преглеждат с преимущество и при закрити порти от съдии със специфична подготовка в региона на правата на детето. Специална подготовка ще се изисква и от прокурорите и проверяващите органи в границите на досъдебното произвеждане. 

Предложенията плануват наложително правене на характерност на малолетния обвинен, с цел да се открият неговите характерни потребности във връзка с организацията на отбраната, продължаването на образованието, образованието и ефикасното реинтегриране в обществото.

След предявяването на постановлението за привличането на малолетния като обвинен органът на досъдебното произвеждане ще изисква от контрольор при детска педагогическа стая по местоживеене правене на характерност за определяне на личностните особености на обвинения, като въпросната характерност ще се изготвя с присъединяване на малолетния, а когато е уместно в правенето й вземат участие родител, настойник или друго лице.

На малолетния обвинен се дават редица спомагателни права: родител, настойник или лице, което по закон поставя грижи за него, да получи цялостна информация за правата му в наказателния процес; да бъде придружаван в правосъдните съвещания от родител, настойник или лице, което по закон поставя грижи за него, а когато това е в негов най-хубав интерес и няма да затрудни наказателното произвеждане и в дейностите по следствието на досъдебното произвеждане и прочие

Регламентира се задължението да се вършат звукозапис и видеозапис при разпит на малолетен, арестуван или упрекнат за закононарушение, за което се планува не по-малко от 10 година отнемане от независимост или друго по-тежко наказване. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР