Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ Бургасмед

...
Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ Бургасмед
Коментари Харесай

Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел”

Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „ Бургасмед ”

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „ Пълмед “. На 19 май, неделя, от 11 часа, тя ще организира платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „ Бургасмед ”, с авансово записване на регистратурата на лечебното заведение или на телефони 0892 22 28 00 и 0892 22 25 25. Акцент в работата на специалистката е битката с наднорменото тегло и потреблението на храната като лекарство при редица болести в региона на гастроинтестиналния тракт. Тя е създала диетичен режим, които кара метаболизмът да се „ забърза “ и организмът се настройва да употребява храната като сила. Тази скица се състои от три етапи, при които в границите на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с вярна терапия, тя лекува сполучливо разнообразни гастроентерологични болести, измежду които подагра, панкреатит и колити.

Защо кантарът не помръдва? Всички сме чували фразите,,хем гладен, хем пълен ” и,,не хапвам нищо, само че напълнявам ”. Каква е повода?

Стресът, недоспиването, отрицателните страсти и храненето,,накрак ” и,,набързо ”, прехранването с въглехидрати и злоупотребата с алкохол  могат да разбъркат, без даже да подозираме естествените ни хормонални равнища и да доведат до напълняване и крах в битката с килограмите и като в циничен кръг да засилят още повече депресията и тревогата.

Тестостеронът е анаболен изграждащ хормон, който се среща обикновено и при двата пола, като съотношението при мъжете е по-високо. Ниски стойности се срещат при хора с наднормено тегло.

Екзогенното внасяне на тестостерон за надграждане на мускулна маса и постигане на пикови концентрации при мъжете за повече мощ и устойчивост също е извънредно нездравословно, тъй като освен, че стопира продукцията на личен тестостерон от тестисите, само че ускорява експанзията и понижава потентността.

Има голям брой физиологични способи да повишим тестостерона си посредством постоянни тренировки, а също с включване в менюто на спанак, рукола (богати на магнезий), яйца, мазна риба (витамин D, омега 3 и цинк), които са основни за хормона.

Проучване от 2021г. откри, че диета с ниски равнища на мазнини се асоциира с понижени равнища на тестостерон.

Естрогенът играе роля в метаболизма на глюкозата, инсулиновата сензитивност и методът по който тялото складира мазнини. Вариациите в равнищата му  при дами в перименопауза и менопауза могат да доведат до повишаване на тежестта.

Във всяка една фаза от цикъла ни тялото ни има разнообразни потребности. В лутеалната фаза, тялото в действителност изисква повече сила заради няколко аргументи. В началото равнищата на естроген са към момента високи, а също равнищата на прогестерон стартират внезапно да се покачват и равнищата на кортизола неподвижен са по-високи. Затова в тази фаза е належащо да осигурим на тялото си хидратация и вярно хранене. По време на предменструалния синдром в тялото се усилва равнището на естрогена по отношение на прогестерона. Към края на тази фаза, с понижаване на хормоналните равнища ще имате по-малко сила. Това изяснява внезапното повишаване на апетита преди цикъл. Важно е да се подчертава на храни с невисок гликемичен показател и да се прибавят комплицирани въглехидрати.

Дайте приоритет на здравето на червата, защото червата ви създават голям брой метаболити, които могат да повлият на салдото на естрогена. Поддържайте богата на хранителни субстанции диета и намалете излагането на отрови от околната среда.

Стресът покачва равнищата на кортизол и е причина за наддаване на килограми, само че също по този начин се среща и при спортисти заради липса на възобновяване след подготовка и фалшив сън.

Хроничният стрес може да предизвика и автоимунни болести без даже да подозираме, както и изменена функционалност на хормоните на щитовидната жлеза от хипо- до хиперфункция. Доста често  хроничната тревога, меланхолия и  наднормено тегло замаскират проблеми с щитовидната жлеза.

Полуфабрикатите и храните с висок гликемичен показател също могат да доведат до ниски и високи равнища на инсулин в кръвта и развиване на диабет и хипогликемии.

За да се оправим, първо би трябвало да работим върху аргументите довели до появяването на стрес и тревога, употребявайки релаксиращи методики като медитация, разтривки и тренировки по йога, разходки измежду природата. Нужно е да приоритизираме съня и почивката, да се храним здравословно и уравновесено, само че без да изпадаме в крайности, което ще възстановява равнищата на кръвна захар и кортизол.

Искам да изясня също за какво хипокалорийните диети са рискови. На първо място те намаляват равнищата на тестостерон и покачват равнищата на грелина. Грелинът е хормон, който дава отговор за регулацията на глада, лептинът - за възприятието на задоволеност. Когато стомахът е празен, стартира да се създава грелин. Когато сме се нахранили, той стопира да се създава и се задейства лептинът. Когато се храним с малко калории, грелинът се повишава ужасно доста, а лептинът се намалява. Този дисбаланс продължава известно време и след преустановяване на диетата и способства за пораждане на по този начин наречения йо-йо резултат, заради отбраната на организма от недояждане.

Режимът, който създадох се основава на петкратно хранене денем за съкращаване на напрежението и потребление на храната като средство за горене на мазнини.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР