Хиляди протестиращи останаха по улиците на Тбилиси тази нощ преди

...
Хиляди протестиращи останаха по улиците на Тбилиси тази нощ преди
Коментари Харесай

Продължават протестите в Тбилиси срещу приемането на руски закон

Хиляди протестиращи останаха по улиците на Тбилиси тази нощ преди окончателното гласоподаване на противоречивия " закон за задграничните сътрудници " в Народното събрание на Грузия на 13 май.

Законът ще изисква организациите, които получават задгранично финансиране, да бъдат етикетирани като „ задгранични сътрудници “. Законът е сходен на съветските разпореждания, употребявани за репресии против критиците на режима в Кремъл и стана прочут в Грузия като „ съветския закон “.

През уикенда десетки хиляди души се събраха в столицата на Грузия. Около 50 000 протестиращи стачкуваха на 11 май, с цел да изразят своята опозиция.

Министерството на вътрешните работи на Грузия предизвести рано на 13 май, че протестиращите би трябвало да изоставен входа на Народното събрание, с цел да разрешат на депутатите да влязат в постройката.

„ В противоположен случай полицията ще работи в границите на пълномощията, избрани от закона, и ще подсигурява, че входните пътища към Народното събрание са отворени “, споделиха от министерството.

Протестите бяха помрачени от полицейско принуждение, като органите на реда използваха сълзотворен газ, водни оръдия, гумени патрони и физическа мощ, с цел да разпилян демонстрациите.

Премиерът Иракли Кобахидзе отбрани потреблението на мощ и хвърли виновността върху протестиращите, като сподели в тирада, че „ насилието ражда принуждение “.

Законопроектът за задграничните сътрудници беше импортиран за първи път през 2023 година от партията на Кобахидзе „ Грузинска фантазия “, само че беше зарязан, откакто провокира всеобщи демонстрации.

Партията " Грузинска фантазия " още веднъж внесе законодателството в Народното събрание през април, преименувайки го на законопроект за " прозрачността на задграничното въздействие ", само че запазвайки желанието на предходния закон всъщност идентично.

Павел Херчински, дипломат на Европейски Съюз в Грузия, сподели пред пресата на 11 април, че законът е " несъответстващ " с европейските полезности.

Европейският съюз, Съединените щати и Организацията на обединените народи се оповестиха срещу законодателството. Ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида изрази угриженост по отношение на полицейското принуждение против протестиращите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР