Съдебното заседание днес се проведе при закрити врата поради наличие

...
Съдебното заседание днес се проведе при закрити врата поради наличие
Коментари Харесай

Предизборна кампания от вкъщи: Кметът на Омуртаг остава под домашен арест

Съдебното съвещание през днешния ден се организира при закрити врата заради съществуване на класифицирана информация. Пред правосъдната палата в Търговище се събраха кметове на обитаеми места от община Омуртаг, в поддръжка на Ешрефов. Кметът на Омуртаг е лидер на листата с претенденти за народни представители на коалиция " Граждански блок ". В Търговище за съвещанието дойдоха и Иван Гешев - основател на платформата " Граждански блок " и Весела Драганова от Партията на българските дами.

Ешреф Ешрефов е притеглен като обвинен по член 321, алинея 3, т. 1 по отношение на алинея 2 от Наказателния кодекс (НК ) за това, че в интервала от началото на 2019 година досега е взел участие в проведена незаконна група в Омуртаг и на територията на общината за осъществяване в съгласие в страната на закононарушения по член 282 (Престъпления по служба) и други от Наказателен кодекс, за които е планувано наказване " отнемане от независимост " повече от три години. Групата е основана с користна цел и в нея вземат участие длъжностни лица, напомнят от пресслужбата на Окръжния съд.

Според следствието, посредством служебното си състояние Ешрефов е облагодетелствал бизнеса на татко си, който се занимава с дърводобив. Производството стартира предходната година, когато бе осъществена инспекция в постройката на общината. ДАНС влезе там при следствие за спор на ползи от страна на кмета на Омуртаг.

На 7 март т.г. търговищкият Окръжен съд взе мярка за неотклонение " домакински арест ", като взе поради, че Ешреф Ешрефов е притеглен в качеството на обвинен за тежко съзнателно закононарушение, че от доказателствата, събрани на досъдебното произвеждане може да се направи обосновано съмнение за съпричастност към осъществяване на действието и е налице действителна заплаха да повлияе върху очевидците, които се намират в йерархическа взаимозависимост от него или другия обвинен - татко му Хасан Хасанов, като извърши закононарушение против правораздаването. Тогава правосъдният състав регистрира влошеното му здравословно положение, фамилното му състояние и неналичието на престъпни регистрации . На 19-ти март т.г. мярката беше доказана от Апелативен съд - Варна, напомня Българска телеграфна агенция.

Делото през днешния ден е формирано по искане на отбраната. В настояването се показва, че без значение от обвиняването за тежко съзнателно закононарушение, не са налице условия, сочещи, че обвиненият може да се укрие и/или извърши закононарушение. Мярката за неотклонение " домакински арест " не дава опция на обвинения да извършва пълноценно отговорностите си, че обвиненият прецизно е спазвал рестриктивните мерки, наложени от мярката за неотклонение и няма данни, от които да се изведе даже опит от негова страна за реализиране на контакти със очевидци, на които да повлияе. Поради това смята, че мярката за неотклонение следва да бъде променена в по-лека, а точно " подписка ".

Определянето на първичната мярка за неотклонение " домакински арест " спрямо Ешреф Ешрефов от различен състав на Окръжен съд - Търговище е било стимулирано с съществуване на обосновано съмнение за неговата съпричастност към закононарушението , в осъществяването на което е бил упрекнат. При осъществената нова преценка на събраните до този миг доказателства, съдът през днешния ден също смята, че това съмнение към момента не е разколебано или отслабено, се споделя в известието.

Съдът означи също, че заплахата той да извърши ново закононарушение, високата социална заплаха на закононарушението, по този начин и механизмът на осъществяване на съответната незаконна предприемчивост и събитията, при които тя е била осъществена, са налице.

Съдът през днешния ден регистрира, че фактически мярката за неотклонение " домакински арест " безспорно затруднява обвинения във опцията да извършва пълноценно отговорностите си, а и отговорностите като претендент за депутат. Заявеното от него мнение, че не може да извършва отговорностите си като кмет на общината, опонира на мнението му, че желае да бъде деен участник в предизборната акция от КП " Граждански блок ", в чиято кандидатска листа е вписан .

Разпоредбата на закона задължава претендент, заемащ работа в администрацията на държавен или локален орган, наложително да употребява отпуск за времето от регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите. В този подтекст, съдът не откри за аргументирани доводите на отбраната, че опцията за присъединяване на обвинения в предизборната акция е мощно лимитирано и граничещо с невероятно, както и не споделя останалите доводи за съществуване на имунитет, обосновани със правосъдна процедура. Това не се ползва, когато записаните претенденти са били арестувани или привлечени като обвинени преди датата на регистрация. Настоящият случай е точно подобен, доколкото е несъмнено, че Ешреф Ешрефов е притеглен като обвинен по досъдебно произвеждане на 19.01.2024 година, до момента в който регистрацията му като претендент за депутат е от 06.05.2024 година

Няма спънка, поради посочените нови сведения за влошено здравословно положение, Ешреф Ешрефов да посещава болнични заведения с позволение на наблюдаващия прокурор.

Високата социална заплаха на действието, обусловена от охранявания публичен интерес и съответния механизъм на неговото осъществяване демонстрират, че миналият интервал от два месеца не може да се квалифицира като неблагоразумен при преценката за правомерност на задържането на обвинения под домакински арест.

Определението на Окръжен съд - Търговище предстои на обжалване и/или митинг в тридневен период пред Апелативен съд - Варна. При обжалване делото е планувано за 16.05.2024 година

На излизане от залата Ешрефов сподели, че ще апелира решението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР