Mutua Madrid Open, финалКарлос Алкарас – Александър Зверев 6-3, 6-1Карлос

...
Mutua Madrid Open, финалКарлос Алкарас – Александър Зверев 6-3, 6-1Карлос
Коментари Харесай

Алкарас подчини и Зверев и е новият крал на Мадрид


Mutua Madrid Open, край

Карлос Алкарас – Александър Зверев 6-3, 6-1

Карлос Алкарас не стопира да покорява нови върхове в кариерата си. Испанецът, който единствено преди няколко дни навърши 19 години, завоюва своята втора Мастърс купа след безапелационен триумф над миналогодишния първенец Александър Зверев на финала на конкуренцията в Рим. Това бе победа №28 за младежа от началото на сезона, като по този метод той изпревари Стефанос Циципас и излезе отпред по този индикатор.

Алкарас към момента няма изгубен край в Тура и към този момент е най-младият състезател с най-малко пет ATP трофеи след Рафаел Надал, който завоюва седем трофея в интервала 2004-2005 година Роденият в Мурсия тенисист записа шеста победа над състезател от Топ 10 от началото на сезона, като също така се изкачи на второ място в годишната класация, единствено на 70 точки зад водача Надал.

Световният №9 не позволи нито една двойна неточност, като в това време завоюва 89% от точките си на първи сервис (24/27). Друг от главните фактори за триумфа на Алкарас бе доста по-високата му ефикасност на ретур (24-6). Тийнейджърът осъществя четири от осемте си точки за пробив (50%) и не разреши на олимпийския първенец да стигне до нито един брейкпойнт в хода на конфликта.

В началото на мача и двамата съперници разчитаха на мощен сервис и офанзиви с форхенд от главната линия. Първият брейкпойнт се откри пред Алкарас при 2-1, само че испанецът не съумя да се възползва от опцията. Ако обаче Зверев се е надявал, че международният №9 ще е изтощен след мача против Джокович, то очакванията му несъмнено бяха напразни.

Шампионът от Маями стартира все по-често да спринтира към мрежата, като в това време постоянно затрудняваше германеца с отлични комбинации от мощен форхенд и прецизни къси топки. Зверев не успяваше да поддържа темпото на Алкарас, вследствие на което възпитаникът на Хуан Карлос Фереро реализира първия пробив в мача и натрупа удобен задатък от 5-2. Вторият подложен понижи изоставането си, само че това не тормози представителя на домакините, който приключи сета със сервис гейм на нула и се наложи с 6-3.

Зверев поведе при започване на втората част, само че Алкарас продължи да се придържа към проекта си и непрекъснато караше германеца да тича по цялата широчина на корта, като в това време атакуваше доста сполучливо бекхенда му при подаванията си. Прецизните офанзиви с форхенд, както и солидната игра в отбрана, разрешиха на младежа още веднъж да пробие пръв и да поведе с 3-1.

Непостоянството в играта на Зверев бе най-добре илюстрирано в края на петия гейм. Германецът отрази два следващи брейкпойнта с помощта на отлични начални удари, само че по-късно изпрати топката в мрежата при две привидно много лесни волета на мрежата. В оказалото се последно разиграване в гейма Алкарас още веднъж накара Зверев да спринтира за къса топка, след което го направи беззащитен с добре обмислен прехърлящ удар и по този метод направи голяма крачка към купата, увеличавайки преднината си на 4-1.

Испанецът продължи да бъде непреклонен на сервис и се приближи до успеха след нов сервис гейм на нула. Алкарас атакуваше доста решително и нападателно, до момента в който ретурът на Зверев ставаше все по-колеблив. Мачът изглеждаше завършен, откакто международният №9 без особени старания стигна до три следващи шампионски точки. Те обаче бяха пропилени след топка в навън, последвана от две отлични контраатаки на Зверев.

Двубоят обаче завърши по призрачен за германеца метод – с две следващи двойни неточности, след които Карлос Алкарас победи с 6-3, 6-1 и завоюва втората си Мастърс купа.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР