Модата на сушито отдавна властва над нас и гали небцето

...
Модата на сушито отдавна властва над нас и гали небцето
Коментари Харесай

Консумацията на суши може да има фатален изход

Модата на сушито от дълго време господства над нас и гали небцето ни при всяка среща с него. Това, което обаче би трябвало да знаем, е че колкото и да е вкусно и потребно то, толкоз може и да ни навреди, написа woman.bg. Негативите, които японският специалитет натрупа в активите си, са най-много поради суровата риба. Консумацията й заплашва с разнообразни типове паразити. Затова честите ни срещи с Негово величество Сушито водят до болести на черния дроб и освен.

Лекари ни предизвестяват, че японските вкусотии могат да доведат до взрив на смъртоносни стомашни инфекции на паразитни червеи. Суровата риба може да придвижва дребни червеи, които в случай че бъдат погълнати, остават в стомаха, предизвиквайки положение, наречено анизакиоза. То може да аргументи мощни стомашни болки, повръщане и тресчица. При по-тежки случаи това положение може да провокира анафилактична реакция, паразитите могат да нарушат сърдечния темп и да провокират дихателна непълнота, което може да има съдбовен излаз.

До наскоро такива случаи в западните страни бяха необичайност, защото по-голямата част от рибата се готвеше и минаваше през термична обработка, която убива червеите. Огромната известност на сушито обаче усили доста броя на тези случаи в лечебните заведения в Европа. Такъв да вземем за пример е казусът с 32-годишен мъж от Португалия. Той агонизирал цяла седмица, откакто ял сурова риба в японски ресторант. Когато лекарите вкарали сонда в стомаха му, разкрили кълбо от червейни ларви в стомашната му лигавица. След като червеите били отстранени, признаците на мъжа изчезнали.

"Ястията от сурова риба могат да доведат до паразити, които се заселват в черния дроб. Възможно е те да доведат даже до развиването на онкологични болести. Затова няма нищо чудно в това, че в Тайланд има подобен висок % на заболели от рак на жлъчните пътища (холангиокарцином) и на черния дроб ", изясняват лекари.



Според последни изследвания, хората, които постоянно похапват от суши, може да се излагат на нараснал риск от сърдечни проблеми. Друго изследване пък потвърждава, че потреблението му носи риск от излагане на рискови равнища на живак, както и проблеми с мозъка и нервната система.

И с цел да не звучим напълно песимистични към използването на сушито, е добре да отбележим и неговите потребни моменти. Японският специалитет усилва умствената интензивност и освен. Консумира се със сос уасаби, който има антисептични свойства. Оризът усъвършенства храносмилането с помощта на съществуването на целулоза. Суши защищава от меланхолия, което се базира върху полиненаситените Омега 3 киселини в рибата.

Съдържанието на разнообразни типове риба и изключително риба звук, която е богата на протеини, прави сушито уместно, когато сте на диета и задачите набиране на оптималните количества от това вещество. Рибите като да вземем за пример сьомгата понижават равнищата на кръвната захар, контролират равнищата на холестерола, като усилват това на положителния за сметка на неприятния, понижават риска от развиване на Алцхаймер. Печените водорасли, които при някои типове суши се употребяват за обвивка, а при други за плънка, са богат източник на калций и белтъчини. Освен това те съдържат витамин А, С и витамини от група В.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР