Млада риба – тим морски охлюв, който се движи на

...
Млада риба – тим морски охлюв, който се движи на
Коментари Харесай

Учените с още един рекорд: Вижте най-дълбоко заснетата с камера риба

Млада риба – отбор морски охлюв, който се движи на дълбочина 8336 метра тъкмо над морското дъно, стана най-дълбоката риба, заснета в миналото от учени по време на проучване в бездната на северната част на Тихия океан. В неделя учени от Университета на Западна Австралия и Токийския университет за морски науки и технологии разгласиха фрагменти на охлюва, снимани през септември предходната година от морски роботи в дълбоки траншеи край Япония, написа Си Ен Ен, представена от bTV.

Заедно със снимането учените уловили два други екземпляра на 8022 метра и сложили още един връх за най-дълбок улов. Преди това най-дълбокият охлюв, видян в миналото, е бил на 7703 метра през 2008 година.

" Значимото е, че това демонстрира какъв брой надълбоко в океана ще се спусне избран тип риба ", споделя морският биолог, който управлява експедицията.

Учени снимат в дълбините край Япония в границите на 10-годишно изследване на най-дълбоките рибни популации в света. Охлювите са членове на семейство Liparidae и въпреки че множеството от тях живеят в плитки води, други оцеляват на някои от най-големите дълбочини, регистрирани в миналото.

По време на двумесечното изследване предходната година три морски робота, снабдени с камери с висока разграничителна дарба, бяха пуснати на друга дълбочина в три траншеи - Японската, Идзу-Огасавара и Рюкю.

В траншеята Идзу-Огасавара фрагментите демонстрираха, че най-дълбоко разположената охлювчеста рибка витае умерено дружно с други ракообразни на морското дъно.

Снимките на двата снимани охлюва - разпознати като Pseudoliparis belyaevi - дават необичаен взор към неповторимите характерности, които оказват помощ на дълбоководните типове да оцелеят в рисковата среда.

Те имат дребни очи, полупрозрачно тяло и неналичието на плавателен мехур, който оказва помощ на другите риби да плуват, е тяхно преимущество.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР