Министерство на културата няма капацитет за справедлив и прозрачен конкурс.

...
Министерство на културата няма капацитет за справедлив и прозрачен конкурс.
Коментари Харесай

Нов скандал предизвика българското участие във Венецианското биенале

Министерство на културата няма потенциал за обективен и транспарантен конкурс . Това съобщи художникът Петко Петков - Дурмана по отношение на състезанието за избор на план за присъединяване на България във Венецианското биенале, представен от БНР.

На 2 януари той е изпратил яростно писмо до МК, до премиера и до Тома Биков, ръководител на парламентарната комисия по просвета и медии.

Общо 17 плана е включвал първият стадий на конкуренцията, проведена от Министерството на културата (МК). От тях към втората част са минали пет.

По думите на създателя процедурата би трябвало да се промени и българското присъединяване във Венеция да се анулира . Неговият план не е класиран в топ 5. Недоволството му обаче се поражда не от това, а от метода на осъществяване на самия конкурс.

Припомняме, че форумът  ще се състои от 20 април до 24 ноември 2024 година и във фокуса на работата на създателите ще бъдат имигранти, емигранти, дисиденти, бежанци и изгнаници. България ще взе участие с плана " Съседите " , беше обявено през вчерашния ден. Негови създатели са  доктор Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, а куратор е Васил Владимиров. Проектът споделя историята на българите, които са били жертви на политическо принуждение. Той съставлява структура, формирана от три стаи, разкриваща образа на реконструирани домове на репресирани хора. Първата стая е всекидневна, в която ще се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене. Във втората стая ще има нереални звуци, които ще демонстрират хората, които приказват с недомлъвки или към момента не са подготвени да го създадат. Третата стая ще бъде кухня, в която всички мебели са бели и ще отразява хората, които в никакъв случай не са имали опция да приказват за репресиите, на които са били подложени. Идеята на създателите е посетителите не просто да видят плана, а да го преживеят.
 Венецианско биенале 2024 обръща взор към живота на бежанците
Венецианско биенале 2024 обръща взор към живота на бежанците

Основни тематики са миграцията, изгнанието и " задграничният генезис "

В горепосоченото писмо Дурмана излага като претекстове , че не е била публикувана информация за състезанието, а " уеб сайтът на МК е от 2004 година и документите за процедурата се отваряли единствено с " другоземен " браузер. Той е отправил запитвания до МК по отношение на попълване на документите, само че му дали отговор, че и те не знаят.

Художникът декларира, че е направил анкета в групата за обществено изкуство . 86% от участващите в нея не са знаели за състезанието, а тези, които са знаели, са разбрали от членове на журито за състезанието.

" За страдание, съмненията ми дори бяха надминати, когато видях резултатите. Това е следващият нагласен конкурс ", акцентира Петко Петков. Той дефинира методът за оценка на плановете като циничен. Дурмана разяснява, че състезанието не е за авторски план, а за кураторски план и дава образец с присъединяване на международно известния куратор Дейвид Елиът.

" МК подхожда все едно е социална поръчка за инфраструктурен план и по тази причина няма по какъв начин да се получи добър резултата. Конкурсът е нагласен ", повтори Петко Дурмана и добави. Според него доста от плановете не дават отговор на тематиката на тазгодишното Венецианското биенале.

Катерина Джумалиева, шеф на дирекция Културно завещание, музеи и изобразително изкуство в МК опроверга обвиняванията на Петков, като съобщи, че изложените от него изказвания в писмото не дават отговор на истината и са субективни. Темата " Чужденци на всички места " не била наложителна за участниците в състезанието.

Във връзка с информацията за оповестения конкурс тя уточни, че на конференция още през предходната година е обявено, че МК е наело експозиционно пространство във Венеция за 3 години - 2023, 2024 и 2025 година.

Джумалиева изрично отхвърли състезанието да е нагласен. Наред с това тя напомни, че по отношение на провеждането му е имало изявления, като тази година самата публикация беше оповестена на страницата на МК в раздел " Новини " и на фейсбук страницата на МК..

Участието във Венецианското биенале цели построяването на настоящ облик на България в региона на актуалното образно изкуство в разговор със международните трендове.

Екипът на спечелилия кураторски план ще получи 70 000 лв., а другите разноски - превозване и други действия, са на стойност към 480 000 лв..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР