Пролетното издание на Панаира на занаятите е с благотворителна кауза

...
Пролетното издание на Панаира на занаятите е с благотворителна кауза
Коментари Харесай

Пролетен панаир на занаятите в Пловдив /програма/

Пролетното издание на Панаира на занаятите е с благотворителна идея в поддръжка на деца със синдром на Даун

Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани пловдивчани и посетители на града на „ Пролетен панаир на занаятите с Пленер „ Художествено плетиво- Шарени чорапи ” , който ще се организира в интервала 16 –19 май 2024 г .(четвъртък – неделя).

Откриването е на 17 май, петък, в 11.00ч на „ Улица на занаятите ” в Стария град.

Акцент в актуалното издание е занаятът с близо 5000- годишна история „ Художествено плетиво ”, който  включва  плетива на една, две, пет куки, дантели и обгръща голямо многообразие от шарки, претекстове и фигури. Както в обичайните български плетива, по този начин и в модерните модели, плетивото е форма на израз, която разрешава на хората да основават и да споделят своята креативност. Част от многообразието на този поминък може да се види в изложбата „ Бримки броя, бримки нареждам ”, в която ще бъдат показани едни от най-хубавите модели.

В пленера „ Художествено плетиво-Шарени чорапи ”, своите умения и сили ще премерят Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова и Петя Сендова. След точно журиране, най-хубавата ще бъде отличена с премия.

Всички деца искащи да се допрян до поминък Плетиво, в събота и неделя ще могат да творят в безвъзмездни работилници.

„ Каним дребни и огромни фенове на плетивото, да се включат в благотворително съревнование по бързо плетене на една кука. Изделията направени в надпреварата по бързо плетене се подаряват на Фондация „ АП УИД ДАУН “. Всяка една от вашите  бримки, оказва помощ да създадем живота  на децата със синдром на Даун  по благополучен и пълностоен. Най-бързият ще получи премия “, описват уредниците.

„ Заедно в пекарната “ с занаятчия Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen ”, ще имате опцията да се докоснете до неповторими предписания потвърдили се във времето, да се насладите на голям брой неповторими усети, допълнени с домашно приготвена пролетна лимонада.

Специалният посетител Иван Звездев ще подготви „ Шарена манджа ” /пиле с булгур и зеленчуци/.

Посетилите всички ателиета от „ Улица на занаятите ” и удостоверили това с щемпел от майсторите, имат възможността  да вземат участие в лотария с награди „ Улови занаята ”.

Още доста изненади са подготвили майсторите, които ще чакат дребни и огромни в своите ателиета. Изделията и средствата събрани по време на Пролетен  панаир на занаятите с Пленер „ Художествено плетиво – Шарени чорапи ” ще бъдат дарени на Фондация „ Ап Уид Даун “.

ПРОГРАМА

Откриване:  17 май /петък /- 11.00ч – „ Улица на занаятите ”

16.05  – 19.05   /от четвъртък до неделя/

Панаир на занаятите – Базар на авторски произведения, демонстрации и образования в занаятчийските ателиета на „ Улица на занаятите ”.  /10.30ч – 19.00ч/

Красивият свят на дантелата – демонстрации на посетител занаятчия Галина Симеонова. /11.00ч  – 17.30ч /

Заедно в пекарната – занаятчия Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen ”  ще подготви по предписания от фамилните бележници: благоуханен сладкиш с вишни /четвъртък – 12.00ч/, т радиционен родопски пататник   /петък – 12.00ч/, апетитен домакински сладолед подготвен за 10 минути /събота- 12.00ч/. и Креп Сюзет (глазирани палачинки) от френската кулинарна класика /неделя-12.00ч/

Изложба „ Бримки броя, бримки нареждам ” – плетива сътворени с една, две, пет куки, без куки, совалки и фуркет. /11.00ч – 17.30ч/

  „ Улови занаята ” Томбола с награди . Посети ателие,  опознай поминък, получи щемпел и участвай в лотария с награди. /11.00ч – 18.00 ч/

  17.05  – 19.05  /от петък до неделя/

Пленер „ Художествено плетиво – Шарени чорапи ” – майсторска конкуренция в занаята. /10.30ч  – 17.00ч/

18.05  – 19.05  /събота и неделя/

Безплатна детска работилница „ Пипни, научи и сътвори плетиво ”. /13.30ч –  16.30ч/

Благотворително съревнование по бързо плетене на една кука. /11.00ч – 12.30ч/

Видео урок за плетене на една кука. /11.00ч – 12.30ч/

16.05  –  четвъртък

Забавна викторина при Стрина Пепина.  /11.30ч/

Опознай света на иконописта с майстор  Елена Георгиева. /16.30ч – 17.30ч/

17.05  –  петък

Изнесено занятие на деца със синдром на Даун от клуб „ Всеки може ”. /14.00ч/

18.05  –  събота

Иван Звездев подготвя за вас „ Шарена манджа ” /11.00ч/

19.05 – неделя

Излъчване на спечелилия от майсторската  конкуренция в пленер „ Художествено плетиво – Шарени чорапи /15.30ч/

Теглене на награди в лотария „ Улови занаята ” /16.00ч – 16.30ч/

Панаир на занаятите се финансира от „ Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2024г. Осъществява се с поддръжката на Магазин за прежди Pleta.bg, Холдинг КЦМ 2000.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР