От днес за втора поредна година стартира общинската програма Моите

...
</TD
>От днес за втора поредна година стартира общинската програма Моите
Коментари Харесай

От днес започват безплатните дентални прегледи за децата в Русе

От през днешния ден за втора поредна година започва общинската стратегия " Моите зъбки – здрави и бели “ за предварителна защита и профилактика на кариеса в ранно детство при деца от 1 до 3 години, посещаващи детска ясла на територията на община Русе. Предвидено е програмата да обхване 37 яслени групи от всички 9 ясли и техните филиали. Програмата започва с Детска ясла №16 по направен график.

През 2023 година в програмата участваха над 500 деца от общински детски ясли, а анализът на резултатите от извършения скрининг сподели, че при 42% от тях се следят проблеми с денталното здраве. Най-често срещаният проблем при децата е влошена зъбна хигиена – изобилна плака при централните и латерални резци и проксимални кариеси на моларите при децата над 2 година възраст.

Скринингът ще се организира от доктор Елизабет Йорданова, доктор по дентална медицина, с еднократни стоматологични принадлежности, а самият обзор ще е под формата на игра. На всички прегледани деца ще бъдат направени карти за извършен дентален обзор с изложение на зъбния статус, които ще бъдат предоставени на родителите.

Освен финансираните от Община Русе прегледи, децата ще получат като подарък четка и паста за зъби, съобразени с възрастта им. Подаръците са обезпечени с безплатно подаяние от компания " Рубелла Бюти “.

Родителите, които желаят децата им да се възползват от безплатните прегледи при дентален доктор, би трябвало да попълнят осведомено единодушие и да го дават на шефа на детската ясла, която посещава детето им. Не е належащо да се дават здравни книжки на децата, защото прегледите не са обвързани с НЗОК.

Посещенията от зъболекаря ще се проведат по отношение на авансово направен график за всяка ясла и ще са съобразени с режима на всяка яслена група.

Реализирането на сходна стратегия е от извънредно значение, защото кариесът в ранното детство е най-широко публикуваното хронично, бактериално и поведенческо заболяване на твърдите зъбни тъкани, което визира най-често циркулярно вестибуларните или лингвалните повърхности на горните краткотрайни резци и молари на деца в ранна детска възраст. Кариесът всекидневно протича бързо и постоянно води до разрушение на цялата корона на зъба. Разрушаването на горните резци води до проблеми с говора и смяна в захапката.

Сред аргументите за появяването на кариеса в ранното детство са:

•  Честа приложимост на сокове, подсладени питиета и храни, богати на захари;

•  Липсваща или неприятна орална хигиена;

•  Продължително нощно хранене с в допълнение подсладено мляко;

•  Бактерията S. Мutans.

Програмата планува провеждането на безвъзмездни профилактични прегледи от дентален доктор и запознаването на родителите и личния състав в детските ясли с казуса на кариеса на ранното детство. За децата в яслените групи са готови съобразени с възрастта им просветителни материали и играчки, с които педагозите от време на време под формата на игри ще насочват вниманието на децата към поддържане на добра орална хигиена.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР