Международният литературен ученически конкурс Който спаси един човешки живот, спасява

...
Международният литературен ученически конкурс Който спаси един човешки живот, спасява
Коментари Харесай

Близо 6000 читатели гласуваха за награда на публиката в Единадесетия конкурс на Алеф

Международният книжовен училищен конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ", проведен от Център „ Алеф ", за втори следващ път ще излъчи победител от вота на публиката. В уеб страницата на сдружението бяха оповестени номинираните разкази на 20-те най-хубави български създатели в единадесетото издание на състезанието. За тях в границите на един месец онлайн гласоподаваха 5979 читатели.

Тази година над 300 млади създатели от България, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия, Румъния и Франция взеха присъединяване в конкуренцията. Авторитетното жури номинира общо 30 възпитаници - 20 от България и 10 от чужбина. Наградата на публиката ще отиде при най-хубавия български книжовен роман, избран от читателите.

Отличието е в размер на 500 лв. е обезпечено от бюджета на Министерството на културата, под чийто патронаж се организира единадесетото издание на състезанието на тематика „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ". Носителят на премията е избран съгласно броя лайкове на номинираните разкази и ще бъде оповестен на формалната гала по награждаване на 1 юни 2024 година от 18 часа в Културен дом - НХК в Бургас.

Очаква се премия да връчи Министърът на културата господин Найден Тодоров.

В годините литературната конкуренция се трансформира в важен конгрес за младежко творчество, който получи и институционална поддръжка. В единадесетте му издания до момента със свои произведения се включиха над 2000 млади създатели от 12 страни - България, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия, Румъния, Франция, Австрия, Латвия и Испания.

Номинираните създатели ще вземат присъединяване в 3-дневния Международен книжовен училищен фестивал „ Приятелството - смисъл и избавление ", който ще се организира от 31 май до 2 юни 2024 година Фестивални дни ще бъдат отдадени на литературни четения, работилници и на практика занимания, водени от известни писатели като Георги Бърдаров, Румен Леонидов, Доминик Карильо, историкът доцент доктор Ангел Джонев, представителят на Музея „ ПОЛИН " във Варшава госпожа Елжбиета Граб и Фелисия Валдман - шеф на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния.

Ще бъде прожектиран игралният филм „ Приятелството - смисъл и избавление ", продуциран от Център „ Алеф ", чиято премиера се състоя през декември 2023 година Част от програмата на фестивала е и откриването на изложбата " Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи ", дело на историкът доцент доктор Ангел Джонев.

Целта на Център „ Алеф ", който финансира цялото престояване на младежите в Бургас, е да поддържа развиването на младите литературни гении, да насърчи тяхната гражданска ангажираност и да разпространява неповторимия акт за спасяването на българските евреи през Холокоста измежду младежите на Европа и света.

Кулминацията на 3-дневния фестивал ще постави тържествената гала по награждаване на спечелилите в състезанието, която ще се организира на 1 юни от 18 ч. в Културен дом НХК. Творбите на отличените участници ще бъдат събрани в алманах. Разказите на най-талантливите създатели от единадесетото издание на литературната конкуренция ще бъдат оповестени в осмото издание на „ Алеф ", което се чака да излезе от щемпел в месеците след излъчването на спечелилите.

Спомоществователи на състезанието са: Община Бургас, Министерството на образованието и науката, Министерство на културата, Дипломатически Институт към Министерство на външните работи, Национален Дворец на децата, Полски институт в София, Посолство на страната Израел в България, Посолствата на Полша, Словакия и Германия, Музеят „ Полин " - Варшава, „ УТА България Сървисис ", корпоративни и частни донори и спомоществователи. Медийни сътрудници са Българска телеграфна агенция и уеб страницата за проверяваща публицистика

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР