След тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха млад мъж

...
След тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха млад мъж
Коментари Харесай

Какво е състоянието на пострадалите след тежката катастрофа в Пловдив

След тежката злополука в Пловдив, при която починаха млад мъж на 21 година и спътничката му на 20, битката за живота на двамата потърпевши продължава . По-тежко е положението на 22-годишното момиче . По младежите от тежката злополука играли карти до късно. В момента на случая те се прибирали по домовете си. Автомобилът е благосъстоятелност на столична компания.

Припомняме, че лидерът е наследник на жена, която работи в отдел „ Регистрации ” на „ Пътна полиция ” в града под тепетата . Баща му пък работел в Англия. Загиналият водач се занимавал с търговия. Той и мал общо 16 фиша за 3-те години стаж зад кормилото. 10 от тях били за маловажни закононарушения на пътя, измежду които шофиране без предпазен колан и причиняване на ПТП поради неспазване на отдалеченост. Един от фишовете бил за превишена с 21 км/ч скорост на стойност 100 лева .

Предстои резултатите от експертизите да разкрият карал ли е под въздействието на алкохол или упойващи субстанции сега на конфликта с няколко вековни дървета, който коства няколко човешки живота. 

Темата разяснява и рали първенецът Костадин Щерев. „ Ще приказвам като играч, а не като специалист. Условията са били извънредно несъответствуващи за скоростта, с която се е движел автомобилът. Тя е била над 20 км/ч съгласно мен ”, уточни той. Състезателят означи, че не се вижда спирачен път на мястото на случая , а гумите били некачествени. Според него починалият водач е нямал никакво време за реакция, поради скоростта, с която се е движел . „ Докато си намерения, той към този момент е минал 60 м ”, уточни Щерев.

До мястото на случая има светофар, който обаче мига единствено в жълта предупредителна светлина, с цел да подсети, че следва кръстовище.

„ Още с построяването му беше изработен два пъти опит този светофар да проработи. Това не се случи заради по молба на КАТ и след доста сигнали от жители. Сега светофарът мига в жълто, което не значи, е не работи – дава индикации на водачите да са по-съсредоточени и да понижат скоростта ”, съобщи шефът на Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза ” Георги Стоилов.

Според него слагането на изкуствени неравности няма да реши казуса на сектора. По думите му на булеварда би трябвало да се постави камера за скорост.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР