Железничарите се канят да протестират. Единодушно се взе решение, че

...
Железничарите се канят да протестират. Единодушно се взе решение, че
Коментари Харесай

Железничарите са в протестна готовност. Синдикалист: Цялата инфраструктура е разкопана

Железничарите се канят да стачкуват.
" Единодушно се взе решение, че по този начин не може да се кара ", изясни пред БНР Петър Бунев, ръководител на Синдиката на железничарите.

Той предвижда, че до протестни дейности може да се стигне " в околните 10-15 дни ". Иска се оставката на управлението на НКЖИ поради " непросветеност и несъответстващи дейности ".

По думите му, няма схващане от страна на управлението на проблемите на железничарите. Сред аргументите за недоволството са и неуредици с новия КТД - остарелият изтича в края на май.

Бунев назова " метод да не се заплаща ексклузивен труд " практиката да се подписва втори трудов контракт със същия шеф.

" Това е по-скоро процедура. Изключението е да се праща ексклузивен труд. "

НКЖИ е най-големият шеф в България, подсети Петър Бунев. Той уточни, че работните места там са 11 500, само че незаетите са 1300 и броят им пораства прогресивно. Средната възраст на работещите в компанията е 50+. Има и огромен дял на работещи пенсионери, очерта картината ръководителят на синдиката.

Продължаваме да утежняваме услугата, заключи Бунев в предаването " Преди всички " във връзка със закъсненията на влакове. Според него " цялата инфраструктура е разкопана ", а на доста места служащите работят без нужната защитна техника.

 

Петър Бунев приказва и пред Българска национална телевизия.

 

" От отсрещната страна на договарянията срещнахме една стена, която даже не желае да осъзнае в какво положение към този момент се намираме. Буквално през последната седмица ние имаме изгубени повече от 200 работни места. Хората стават все по-малко. И никой не ще да обърне внимание за какво се случва това ", съобщи ръководителят на синдиката на железничарите Петър Бунев в " Денят стартира ".

" И викаш един младеж и би трябвало да мине психо, би трябвало да мине изпити, и му даваш 1000 лева и след това му викаш - спри тука да работиш. Ами няма да стане ".

" Защо желаеме оставката? Защото виждаме в лицето на управлението един обслужващ личен състав на строителните компании ".

От синдиката показаха, че към този момент месец и половина се водят договаряния, само че до единодушие не може да се стигне, както и до съгласие от страна на работодателя за проблемите. Заканиха се, че в случай че министърът не вземе ограничения първата крачка, която от синдиката ще подхващат е протест.

" Надявам се на някой да му светне лампата ", сподели Бунев.

" В националната компания работят над 10 500 индивида. За да се стигне до това бяха събрани над 50 представителя на тези хора, и тази декларация с претенции е гласувана от тези 50, които съставляват останалите 9000 ".

Добави, че с " сътрудниците от " Подкрепа " са на едно и също мнение ", тъй че в дейностите си ще бъдат единни.

От синдиката на железничарите показаха, че имат предпочитание да се върви " по път, който да върне железничарите ". Друг проблем, който Бунев очерта е стресът за служащите.

" Хората са в действителност под стрес. Не стигат, би трябвало да поставят ексклузивен труд. Някъде вместо двама работи един. Търсят се и способи по какъв начин да не се заплаща за този труд. Това задълбочава казусът и по-добре в този момент да го дефинираме и да търсим решение. В отговор на това имаме една стена, която споделя ние нищо не можем да създадем ".

Тогава за какво сте там, попита Бунев. И отговори самичък, че нямало пари. Друг проблем, който ръководителят на синдиката на железничарите уточни са ремонтните действия на инфраструктурата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР