Миналата седмица Румъния се похвали с най-високия икономически растеж в

...
Миналата седмица Румъния се похвали с най-високия икономически растеж в
Коментари Харесай

Опозицията в Румъния обвини управляващите, че манипулират икономическите данни

Миналата седмица Румъния се похвали с най-високия стопански напредък в Европейския съюз през третото тримесечие на тази година по отношение на второто тримесечие, базирайки се на данни на Евростат. Според европейската статистическа работа Румъния си поделя с Кипър първото място в класацията, като и двете страни са отчели напредък от 1,3 % на тримесечна база. За съпоставяне брутният вътрешен артикул (БВП) на страните от Европейски Съюз, както и на членките на еврозоната, е повишен с 0,2 на 100 през третото тримесечие по отношение на второто. 

Спрямо същото тримесечие на предходната година икономическият напредък на Румъния е бил 4,7 %, което я подрежда на трето място след Кипър с 5,4 % и Португалия с 4,9 %. На годишна база Брутният вътрешен продукт на 19-те членки на еврозоната е отчел напредък от 2,1 % през третото тримесечие, а Брутният вътрешен продукт на страните от Европейски Съюз е повишен с 2,4 %, сочат още данните на Евростат.

" Рецесията е изключена "

Румъния не е в заплаха да влезе в криза, увери министър председателят Николае Чука във вторник, като означи, че данните до момента демонстрират ясно, че има условия до края на годината страната да регистрира стопански напредък от към 5 %.

" За криза се приказва от началото на годината. Имаше сигнали през цялата година, усетихме със личния си опит, че имахме спад на ритъма на напредък поради резултата от сушата върху земеделската продукция, тези последствия се виждат и в икономическия напредък за третото тримесечие и може би ще усетим този резултат и в четвъртото тримесечие ", съобщи министър председателят.

Той увери, че страната е готова и са взети ограничения за подсилване на стопанската система и опазване на салдото, тъй че да не се стигне до криза.

" Данните, които имаме сега, демонстрират доста ясно, че има предпоставки в края на годината Румъния да има стопански напредък от 5 или към 5 %, а за идната година всички институции, в това число европейските, предвиждат за нас стопански напредък от да не кажем 2 %, само че към 1,5 %, което въпреки всичко е стопански напредък. Значи Румъния не е в заплаха да влезе в икономическа криза ", акцентира Чука.

" Икономически скандал "

Добрите вести на Евростат обаче скоро бяха помрачени от обвинявания от страната на опозицията, че Националният статистически институт (НСИ) манипулира данните за растежа на Брутният вътрешен продукт на Румъния, обслужвайки ползите на държавното управление. Твърденията пристигнаха, откакто държавната статистическа работа направи сериозна проверка в низходяща посока на данните за растежа през първото тримесечие на 2022 година по отношение на предходното тримесечие - от 5,3 %, както беше оповестено през май, на едвам 1,5 % в този момент. 

Освен това предходните данни на Национален статистически институт оценяваха икономическия напредък през първото тримесечие на 2022 година по отношение на същото тримесечие на 2021 година на 6,5 % съгласно сезонно поправените данни, до момента в който след проверката от вторник този напредък спадна на 4,4 %.

Финансовият всекидневник " Зиарул финанчиар " дефинира обстановката като " стопански скандал в края на годината " и отбелязва, че водещите икономисти в страната са били " шокирани " от оповестените през май данни, защото оценките им са показвали много по-песимистични сюжети, в това число спад на Брутният вътрешен продукт или даже влизане в криза. 

За " невиждана проверка " на данните за икономическия напредък на Румъния през първото тримесечие на годината написа и профилираният уебсайт Еконмедия. Сайтът отбелязва, че през май, когато институтът афишира много по-оптимистични данни, някои икономисти са предизвестили, че тези данни са мощно " раздути " и че показват Румъния като " тигъра на Европа ", което разрешава на държавното управление да разисква спомагателни налози за частния бранш.

" Статистиката е манипулирана "

Опозицията от своя страна употребява момента, с цел да упрекна Национален статистически институт в операция на данните за икономическите резултати на страната и посочи, че това не се случва за първи път.

Председателят на опозиционния Съюз за избавление на Румъния (ССР) Каталин Друла съобщи в сряда, че Националният статистически институт манипулира данните за икономическия напредък на Румъния. По думите му статистическата работа е показала повишени цифри за стойностите на Брутният вътрешен продукт, " с цел да може министър председателят Николае Чука да афишира несъществуващи върхове на икономическия напредък ", а по-късно данните са били ревизирани.

" Преди няколко месеца сериозните икономисти и профилираните медии се питаха от кое място идва рекордният стопански напредък, обявяван от подчинения на Чука статистически институт. Вчера Национален статистически институт даде отговор: в действителност не е имало подобен (...) Излъгаха цялата страна ", уточни водачът на ССР, представен от осведомителния уебсайт Зиаре. 

" От 15 години се повтаря сюжетът с премиера, който афишира, че стопанската система цъфти, когато сме на ръба на рецесия. Последният път през 2007 година знаем какво последва. Много е съществено и безконтролно това, което прави държавното управление на Чука. Доверието в румънската стопанска система е наранено, когато данните се манипулират и лъжата стане метод на работа ", акцентира още опозиционният водач, визирайки финансовата рецесия от 2008 година, която принуди Румъния да вземе заем в размер на към 20 милиарда евро от МВФ, Европейска комисия и Световната банка през 2009 година, и съмненията за предоставени погрешни статистически данни.

" Икономиката е като пандемията "

Бившият здравен министър от ССР Влад Войкулеску също написа във Facebook, че Национален статистически институт е съобщил за стопански напредък от 5,3 %, а в действителност той е бил едвам 1,5 %, като означи, че от няколко месеца институтът " манипулира " данните. Той направи прилика с данните, съобщавани от Националния институт за публично здраве (НИОЗ) по време на пандемията.

" НИОЗ фалшифицираше данните за пандемията (брой случаи, брой смъртни случаи, ваксинация) по поръчка на някои институции, което няма никаква връзка с демокрацията. Манипулираха цифрите и формулярите, с цел да покажат, че страната се оправя с пандемията, до момента в който в действителност оставяха хората да се разболяват и да умират. Когато им демонстрирах това, системата се отбрани, както си знаеше ", показва Войкулеску, който беше уволнен през април 2021 година от тогавашния министър председател либерал Флорин Къцу.

Финансовият министър Адриан Къчу обаче отхвърли изказванията, че данните са манипулирани от Национален статистически институт, и изясни проверката на цифрите с това, че е прибавен различен иконометричен модел, оповестява в. " Зиарул финанчиар ". 

" От вероятността на някои анализатори (...) бих се запитал за какво не погледнат прогнозата на Европейската комисия. Лесно е да хвърляш тиня върху една национална институция (...) Въпреки това, без значение какво споделя Национален статистически институт, без значение, че е приложена нова методология или са преструктурирани избрани данни, въпреки всичко е доста по-предпазливо от това, което споделя Европейска комисия или МВФ. Нима всички манипулират данните? ", съобщи министърът на конференция в сряда.

" Какво споделят Европейска комисия и МВФ? "

След експлоадирането на пандемията от КОВИД-19 Румъния регистрира стесняване на Брутният вътрешен продукт от 3,9 % през 2020 година след напредък от 4,2 % през 2019 година, демонстрират данните на Национален статистически институт. Икономистите дефинираха този резултат като " позитивна изненада ", защото първичните прогнози сочеха вероятен спад от 7-8 %, отбелязва " Зиарул финанчиар ".

Според Национален статистически институт Румъния е една от страните с минимален стопански спад в Европейския съюз през първата година от пандемията, като се има поради, че членките на Европейски Съюз записаха спад от 4,8 % през 2020 година, а страните от еврозоната - 5,1 %. 

През 2021 година стопанската система на Румъния стартира да се възвръща след строгите ограничаващи ограничения и регистрира напредък от 5,1 %, съгласно ревизирани през октомври 2022 година данни на Национален статистически институт (през април институтът беше оповестил напредък от 5,9 процента).

Според данни на Евростат през второто тримесечие на тази година Румъния е на второ място по стопански напредък (2,1 процента) след Нидерландия (2,6 процента) по отношение на предходното тримесечие. На годишна база Румъния е отчела напредък от 5,3 % през второто тримесечие на 2022 година след напредък от 6,4 % през първото тримесечие, демонстрират данните, оповестени през август тази година.

Европейската комисия предвижда за 2022 година стабилен напредък на румънската стопанска система от 5,8 %, само че локалните медии означават, че прогнозата на Европейска комисия е оповестена преди Националният статистически институт да ревизира данните за първото тримесечие. За 2023 година пък Комисията чака закъснение на растежа до 1,8 %, демонстрират есенните прогнози на институцията.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви през октомври, че чака Румъния да реализира напредък от 4,8 % през тази година и 3,1 % през 2023 година Прогнозите от април на фонда бяха много по-песимистични: 2,2 % през 2022 година и 3,4 % през 2023 година, припомня организация Медиафакс.

Финансовият министър Адриан Къчу означи, че държавното управление приготвя бюджета въз основата на данните на Националната комисия за прогнози, а предишния месец тази институция увеличи прогнозата си икономическия напредък на Румъния през 2022 година от 3,5 % на 4,6 %. За 2023 година комисията чака Брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,8 %.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР