Закопчани са още трийсетина политици и предприемачи - били в

...
Закопчани са още трийсетина политици и предприемачи - били в
Коментари Харесай

Губернатор в Италия арестуван за корупция

Закопчани са още трийсетина политици и бизнесмени - били в комбина с мафията
Областният шеф е израснал под крилото на Силвио Берлускони

Джовани Тоти получил близо 2 млн. евро подкупи

Губернаторът на проспериращата италианска област Лигурия Джовани Тоти е арестуван по обвинявания в корупция.
Агенти на Италианската национална дирекция за битка с мафията и на Финансовата армия задържаха Джовани Тоти - президент на проспериращата италианска област Лигурия с административен център Генуа. Избухналият скандал е страховит, защото дружно с именития политик са закопчани още трийсетина души - негови съратници, помощници, авторитетни предприемачи и футболни босове. Срещу всички е отправено обвиняването корупция в изключително огромни размери за облагодетелстване от търгове за публично строителство, нелегално придобиване на държавна благосъстоятелност и превръщането ѝ в частна, далавери със сицилианската мафия и т. н.

Джовани Тоти е роден през 1968 година и е израснал като политик под крилото на Силвио Берлускони, в чиято телевизионна компания стартира работа през 1996 година като публицист. Прави много бърза кариера в новинарския екип на “Италия 1 ” - един от трите съществени канали на умрелия предходната година медиен магнат и експремиер, като се изявява както като водещ на токшоу излъчвания, по този начин ѝ като специфичен делегат в Косово и други горещи точки на планетата. И през 2012 година Джовани Тоти застава отпред на въпросния екип, а давайки си сметка за гения му да образува публичното мнение, Силвио Берлускони го кани за консултант в неговата дясна партия “Форца Италия! ”.

Убедил се в политическия хъс на питомника си, през 2014 година Белускони пък издига кандидатурата му на следващия избор за попълване на Европарламента и Тоти става евродепутат с максимален брой извоювани гласове в Северна Италия. Година по-късно обаче “Форца Италия! ” го кандидатира на локалните избори за губернатор на Лигурия и някогашният към този момент публицист прави на пух и прахуляк представителя на управлавящата до тогава десетилетия наред левица. Успехът се повтаря през 2019 и 2023 година, като Тоти печели всякога от раз, само че към този момент не като представител на партията на Берлускони, която напуща преди пет години, а като самостоятелен претендент на обединената десница.

Сега обаче прокурорите от Генуа Федерико Маноти и Лука Монтеверде упрекват дългогодишния президент на Лигурия, че през последните години бил трансформирал региона в печатница за пари за негово персонално облагодетелстване и на стеснен кръг от политически другари. Така да вземем за пример съгласно магистратите Тоти бил получил 74 000 евро от известния строителен бизнесмен и някогашен президент на футболните клубове “Дженоа ” и “Ливорно ” Алдо Спинели, като в подмяна му бил предаден фамозен обществеен плаж, с цел да го стопанисва като частен. Над 250 000 евро са гушнатите пари за даването на разнообразни концесии на подбрани частни бизнесмени в оборотното пристанище на Генуа, 195 000 евро пък са му били предадени “под масата ” от компаниите, заети с почистването на огромния град. А с пет нули откъм гърба са сумите, дадени на губернатора от притежателите на веригата от супермаркети “Еселунга ” от Милано против терени в Лигурия за строителство на нови търговски обекти и т. н.

Прокурорите Маноти и Монтеверде устновили още, че Тоти провел постоянно вечеринки за събиране на пари за изборни акции без на хоризонта да се задава някакъв избор, като даренията постъпвали непосредствено в личната му фондация. Обикновено сумата за сядане край банкетната маса била 450 евро, а участниците - сред 200 и 250, били най-много бизнесмени от Генуа и други обитаеми места на Лигурия, само че не и политици.

Колкото до заиграването с мафията, то тя била облагодетелствана най-често посредством манипулиране от доверени помощници на Тоти на търгове за публично строителство, като “Коза ностра ” се отплащала както с пари в брой, първокласни дарове и почивки в божествен кътчета, по този начин също и с обезпечаване на десетки хиляди гласове за следващия политически избор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР