В подкрепа на решението на Съвета на ректорите на висшите

...
В подкрепа на решението на Съвета на ректорите на висшите
Коментари Харесай

МУ-Плевен се присъедини към протеста на висшите училища в България

В поддръжка на решението на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България, взето на 17-ти май 2024 година, за осъществяване на протестни дейности МУ-Плевен се причисли към над 40 висши учебни заведения, които обявихa 20-ти май за ден на затворени порти, като се изключи осъществяване на дейности от наложителен темперамент.

Днес към 12:30 часа пред Ректората на висшето учебно заведение десетки преподаватели и чиновници на Медицинския университет в Плевен излязоха в символ на митинг.



Христо Дочев, който е основен секретар на Медицински университет – Плевен сподели: „ Правителството извършва отчасти своите отговорности и до края на месец април, то трябваше да планува и обезпечи трайно повишение на средствата във висшето обучение. Това е в действителност казусът ".



Във връзка със известие от пресслужбата на Министерски съвет, че са обезпечени близо 80 млн. лева в допълнение за възнагражденията в държавните висши учебни заведения, ръководителят на Независимия профсъюз при Медицинския университет, доктор Николай Статев изясни: „ Прословутите 39 млн. лева бяха гласувани предходната година през декември, само че към момента не са пристигнали.Чакаме ги от предходната година. В спомагателните средства от 40,7 милиона лв. влизат 7 милиона за стипендии за докторантите, тъй като една от дилемите на висшите образователни заведения е да готвят и фрагменти, които да бъдат съответни в новото време.



С управлението на университета позицията ни е идентична. Не разделяме заслуги - на кого е заслугата, на синдикатите или на Съвета на ректорите. Интересите са общи и ние заставаме в отбрана на висшето обучение.

Всъщност, ние не протестираме тъкмо за заплати, както се възприема. Пеотестираме за това, да бъдат изпълнявани поетите задължения, облечени в нормативни документи ", сподели още доктор Николай Статев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР