Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да

...
Микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да
Коментари Харесай

Европрограми за над 735 млн. лв. тръгват към бизнеса до края на годината

Микро, дребните и междинни предприятия в страната ще могат да аплайват за над 735 млн. лева до края на годината, оповестяват от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа.

Средствата са по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и по Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " (ПКИП) към Министерството на нововъведенията и растежа. Те ще би трябвало да бъдат вложени в нови машини и програмен продукт, в създаване на ВЕИ и уреди за предпазване на сила до 1 мегаватчас (MWh), в подобряването на осведомителната и киберсигурността и други.

Компаниите към този момент могат да подават плановете си по първата за България процедура от НПВУ – " Технологична рационализация ". Тя е с общ бюджет 260 млн. лева и е ориентирана най-вече към индустриалните компании – за медикаменти, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други.

Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студия, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност.

 istock istock
Кандидатстването е до 21 септември 2022 година и е напълно онлайн през системата ИСУН 2020 на следния адрес.

Спрямо размера и потребностите си сдруженията могат да получат от 35 000 лева до 700 000 лева за закупуване на инсталация, с която да основат нови поточни линии и артикули. Очаква се поддръжката да доближи до сред 700 и 1000 компании.

Още над 3000 пък ще бъдат подкрепени със идващите четири процедури по Плана за възобновяване и резистентност и по ПКИП. До края на лятото ще започва грантова скица за 30,6 млн. лева за ИКТ решения. В последното тримесечие на годината ще бъде отворена мярка за 200 млн. лева за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила.

Курорт Албена иикономиса 150 000 лв. от сметки за ток

Очаква се с нея да се реализира по-голяма енергийна автономия на предприятията. Още 118 млн. лева ще бъдат вложени в МСП, които са получили знака за качество „ Печат за върхови достижения “ по състезанията на Европейския съвет по нововъведенията. Те ще могат да развиват иновационни действия като основаване на прототипи и проява на технологии.

Повече научни проучвания и основаване на нововъведения вътре в самите предприятия ще се финансират с пилотна процедура от Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията. Тя ще е с бюджет 127 млн. лева и се чака да започва в края на тази година. По нея ще могат да аплайват компаниите от стопански бранш “C ” - Преработваща индустрия.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР