В България няма прегряване при жилищното кредитиране, въпреки ръста на

...
В България няма прегряване при жилищното кредитиране, въпреки ръста на
Коментари Харесай

Няма прегряване при имотното кредитиране, смята БНБ

В България няма прегряване при жилищното кредитиране, макар растежа на отпуснатите заеми.

Това твърди Българската национална банка в собствен разбор.

" Към сегашния миг хипотезата „ прегряване “ в сегмента кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими парцели, не е подкрепена ", безапелационен е банковият регулатор.

Изводът е изработен, макар че годишният ритъм на повишаване на обезпечените с жилищни парцели заеми в страната е в размер на 19,9 % за 2023 година. През предходната година нарастването е било 16,1 %, а през 2021 година и 2020 година - надлежно 15 % и 10,1 %.

Делът на утвърдените претенции за заем се е запазил под 50 % и даже е намалял до 46 % в края на първото тримесечие на 2024 година, регистрира централната банка.

Висока оценка е сложена на цялостното положение на банковата система през предходната година. Според регулатора тя продължава " да се характеризира с висока финансова и ликвидна позиция, с ниско равнище на необслужвани заеми (NPL) и с растяща рентабилност и успеваемост. "

Регулаторът, също по този начин, прави оценка уместно личната си работа, отбелязвайки, че " вследствие на надзорната политика на Българска народна банка за систематичното създаване и запазване на буфери в банковата система е основана резистентност по линия на ликвидност, капитал, успеваемост и качество на заемите. "

Анализът на Българска народна банка демонстрира, че търсенето на жилищни заеми е доста повлияно от обстановката на трудовия пазар. Средната заплата нараства с по-високи темпове от изменението на потребителските цени, а безработицата остава ниска:

Недостигът на работна мощ образува упования за опазване на тези трендове и през идващите години, макар че евентуално утежняване на икономическата среда може да се отрази върху заетостта и приходите и да засегне потенциала за обслужване на отговорностите, предизвестяват от регулатора.

Общите отговорности на семействата по заеми, в това число и отпуснатите от небанкови институции, са в размер на 23.7 % от Брутният вътрешен продукт на страната.

Въпреки положителната картина Българска народна банка разгласи, че вкарва шест индикатори при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни парцели. Една част от тях към този момент се съблюдава от банките.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР