Десетки хиляди заразени с ХИВ и хепатитВластите прикривали скандала, става

...
Десетки хиляди заразени с ХИВ и хепатитВластите прикривали скандала, става
Коментари Харесай

Заразена кръв убила хиляди британци

Десетки хиляди инфектирани с ХИВ и хепатит
Властите прикривали абсурда, излиза наяве от обществено следствие

Повече от 30 000 души във Англия са били инфектирани с разнообразни вируси при кръвопреливане, в това число ХИВ и хепатит, а над 3000 са умряли. Властите са прикрили скандалa, като умишлено са изложили жертвите на риск, оповестяват международните организации.

Мащабът на случилото се е по едно и също време отблъскващ и удивителен, споделя ръководителят на траялото шест години обществено следствие Брайън Лангстаф. По думите му през 70-те и 80-те години на предишния век инфектирана кръв и кръвни артикули са били преливани от финансираната от страната Национална здравна работа на Англия, като това е довело до разрушаването на живота, фантазиите и фамилиите на десетки хиляди души.

Правителството е скрило истината, с цел да “запази достолепието си и да спести разноски ”, добави Лангстаф, като акцентира, че прикриването на истината е било “по-изтънчено, по-всеобхватно и по-смразяващо по своите последствия ” от всяка проведена интрига.

В някои случаи кръвни артикули, създадени от дарения от американски пандизчии или други високорискови групи, на които е платено да дарят кръв, са употребявани при деца, заразявайки ги с ХИВ или хепатит С, дълго откакто рисковете към този момент са били известни.

Британският министър председател Риши Сунак сервира извиненяита си за “ужасната неправда ” и съобщи, че това е “ден на позор за английската страна ”. “Резултатът от това следствие би трябвало да раздруса нацията ни до основи ”, акцентира той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР