Първа инвестиционна банка (ПИБ) отрече неофициалната информация, че е в

...
Първа инвестиционна банка (ПИБ) отрече неофициалната информация, че е в
Коментари Харесай

ПИБ отрече да преговаря с потенциален нов собственик

Първа капиталова банка (ПИБ) отхвърли неофициалната информация, че е в процедура по продажба.

В писмо до Комисията за финансов контрол (КФН) от ПИБ споделят, че „ в банката не се организира процедура по така наречен дю дилиджънс, която е общоприет детайл при покупко-продажбата на структуроопределящ за българската стопанска система актив “.

Въпросната процедура по due diligence съставлява юридически разбор за положението на съответна компания. Обикновено до сходно изследване се стига, когато следва да се подписа договорка за придобиване или превръщане на сдружения.

Писмото на ПИБ е в отговор на информация, оповестена в седмичника „ Капитал “, съгласно която Медията се базира на няколко свои източници, съгласно които процедурата е в напреднала фаза, а кандидат-купувачите са „ УниКредит булбанк “ и " Пощенска банка ".

В писмото си до КФН от ПИБ не отхвърлят съществуването на инвеститорски интерес към банката.

" Банката постоянно е представлявала интерес на български и задгранични вложители, само че за всяка смяна в структурата и собствеността на банката, обществеността ще научава само посредством формалните канали за връзка, “ пишат от ПИБ.

Това не е първият случай, в който се приказва за евентуална продажба на банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, само че до действителна договорка досега не се е стигало.

В последните години тече консолидация в българския банков бранш.  е за най-малката банка в България – „ Токуда Банк “, за която сега тече процедура по покупко-продажба от „ Българо-американска кредитна банка “ (БАКБ), също обществена компания, търгувана на БФБ).

Преди това „ Банка ДСК “ закупи „ Сосиете Женерал “ през 2020 година, а ОББ – „ Райфайзенбанк “ през 2022 година

В последната година акциите на ПИБ нарастват повече от два пъти, а пазарната капитализация доближава съвсем 662 млн. лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР