Международно установените стандарти в авиосектора и приложимото законодателство за защита

...
Международно установените стандарти в авиосектора и приложимото законодателство за защита
Коментари Харесай

Какви са правата на пътниците при дублиране на места в самолета

" Международно откритите стандарти в авиосектора и използваното законодателство за отбрана на потребителите, разрешава известно надвишаване на броя резервирани места (overbooking) на най-популярните направления, с цел да даде опция на повече пасажери да пътуват и да избегне съществуването на празни места, в случай че пасажер не се появи ".

Така отговори на " Дневник " " Уиз ер " (Wizz Air), откакто четец алармира, че през вчерашния ден 23-ма души с билети за полета от София за Лондон са били оставени за по-късен полет.

Ето какви са правата на пасажерите при пътешестване, което потегля, идва или се прави напълно в границите на Европейския съюз. В този смисъл, Европейски Съюз включва и Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника, Реюнион, Майот, Сен-Мартен (Френски Антили), Азорските острови, Мадейра и Канарските острови, както и Исландия, Норвегия и Швейцария, прецизират от уеб страницата " Вашата Европа ".

На гишето за регистрация на летището би трябвало ясно да е показано известие в печатен или електронен тип, което да осведоми за правата на пасажерите в Европейски Съюз при пътешестване със аероплан.

Тази информация би трябвало да е показана и в офисите за регистрация на летището, както и онлайн. При отхвърлен достъп на борда, анулиран полет, забавяне от повече от 2 часа при тръгване или огромно забавяне при идване в крайната дестинация, самолетната компания, изпълняваща полета, би трябвало документално да заяви на пасажерите разпоредбите за отплата и помощ.

Дублиране тук-там (overbooking)

Според европейските правила, в случай че пасажерът се е показал в точния момент на гишето за регистрация с годна резервация за полет и пътни документи и му бъде отхвърлен достъп до борда заради повтаряне тук-там или оперативни аргументи и в случай че не се е отказал непринудено от мястото си, има право на:

- отплата (250 евро при разстояние 1500 км. или по-малко; 400 евро при разстояние сред 1500 и 3500 км; 600 евро при повече от 3500 км). Ако авиопревозвачът е предложил премаршрутиране и пасажерът е достигнал крайната си дестинация със забавяне от 2, 3 или 4 часа, компенсацията може да бъде понижена с 50%.

- възобновяване на цената на билетите, премаршрутиране или повторна резервация. Авиопревозвачът би трябвало да предложи еднократен избор сред: възобновяване на цената на билета и, в случай че пасажерът има свързващ полет, връщане до летището на тръгване при най-ранна опция, ИЛИ премаршрутиране до крайната дестинация допустимо най-скоро, ИЛИ премаршрутиране на по-късна дата по желание на пасажера при сравними условия на превоз, при съществуване на свободни места.

Щом изберете един от тези три разновидността, към този момент нямате права във връзка с останалите два. Въпреки това, въздушният транспортьор може да е задължен да даде отплата.

Ако авиопревозвачът не съблюдава задължението си да предложи премаршрутиране или връщане при сравними условия на превоз при най-ранна опция, той би трябвало да възвърне разноските за билети.

Ако авиопревозвачът не предложи избор сред възобновяване на разноските и премаршрутиране, а реши едностранно да върне сумата, платена за първичните билети, имате право на в допълнение възобновяване на разликата в цената на новите билети (при сравними условия на транспорт). Ако сте резервирали настрана полет на отиване и полет на връщане с разнообразни въздушни превозвачи и полетът на отиване бъде анулиран, тогава се дължи възобновяване на сумата единствено за анулирания полет.

 Какви са правата на пасажерите при повтаряне тук-там в самолета
© Надежда Чипева, Капитал

Авиокомпаниите би трябвало да предложат и дават помощ гратис, до момента в който пасажерите чакат и да подсигуряват също, когато това е използвано, че хората с увреждания и техните кучета водачи имат достъп до място за настаняване. Помощта, която следва да се даде, включва: питиета, храна, настаняване (ако резервацията ви е изменена по този начин, че да пътувате на идващия ден), превоз до мястото на настаняване и назад до летището, 2 телефонни диалога, телекс, факс известия или електронни писма.

Ако не ви е предоставена помощ и вие сте платили за храна, питиета и така нататък авиопревозвачът следва да възвърне разноските ви при изискване, че те са били нужни, рационални и подобаващи. За тази цел би трябвало да пазите всички касови бележки. Имате право на помощ единствено до момента в който чакате премаршрутиране при сравними условия на превоз до крайната ви дестинация при най-ранна опция или противоположен полет.

При изключителни условия самолетната компания може да реши да ограничи или откаже помощта, в случай че тя би предизвикала по-нататъшно забавяне за пасажерите, чакащи различен или закъсняващ полет.

Кога може да бъде отхвърлен достъп на борда

Достъп на борда може да бъде отхвърлен " по аргументи, свързани с сигурността, сигурността или здравето " или в случай че пасажерът няма нужните документи за пътуване; в случай че не се употребява полета на отиване от резервация, която съдържа отиване и връщане; в случай че не са употребявани други полети от резервация, която съдържа поредни полети; в случай че с пасажерът има и домакински любим без нужните документи.

При свързващите полети има две варианти. Ако резервацията е една и за двата полета, пасажерът има право на обезщетение. Ако обаче има два обособени билета за два поредни полета, първият от които е просрочен, авиопревозвачите не дължат отплата. Обезщетение може да се търси от компанията, извършваща първия полет, в случай че той е просрочен над три часа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР