Днес американските военни завършиха инсталирането на плаващ кей за ивицата

...
Днес американските военни завършиха инсталирането на плаващ кей за ивицата
Коментари Харесай

Проектът за пристанище в ивицата Газа е завършен и скоро ще започне да функционира

Днес американските военни приключиха инсталирането на плаващ пристан за линията Газа , като чиновниците са подготвени да стартират да доставят извънредно нужната филантропична помощ в анклава, обсаден през седемте месеца на интензивни боеве във войната сред Израел и „ Хамас “, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Окончателното създаване за една нощ слага началото на комплициран развой на доставка повече от два месеца, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подреди да се случи тъкмо това за да се помогне на палестинците , които са изправени пред гладна гибел . Причината за това е, че храната и другите витално нужни доставки не съумяват да стигнат до тях, защото Израел неотдавна завладя основния граничен пункт „ Рафах “ при настъплението си към този южен град на египетската граница.

Морският маршрут , изпълнен с логистични, метеорологични и свързани със сигурността провокации, има за цел да усили количеството на помощта, достигаща до линията Газа, само че не се смята за сурогат на надалеч по-евтините доставки по суша , които съгласно филантропичните организации са доста по-устойчиви . Натоварените с лодки помощи ще бъдат депонирани в пристанищно оборудване, издигнато от израелците югозападно от град Газа, след което ще бъдат разпределени от групите за помощ.

Американските войски няма да стъпят в Газа, упорстват американските публични лица, въпреки да признават заплахата от работа наоколо до военната зона .

Според представители на Организация на обединените нации тежките боеве сред израелските войски и палестинските бойци в покрайнините на Рафах са довели до разселването на към 600 000 души, което съставлява една четвърт от популацията на Газа. Други 100 000 цивилни са избягали от някои елементи на северната част на Газа, откакто израелските военни са възобновили бойните интервенции там.

Представители на Пентагона разясниха, че сраженията в Газа не заплашват новата зона за разпределение на помощи по брега, само че дадоха да се разбере, че изискванията за сигурност ще се наблюдават от близко и могат да провокират прекъсване на морския маршрут , даже и единствено краткотрайно . По време на строителството обектът към този момент е бил обект на минометен обстрел, а „ Хамас “ заплаши да нападна всички задгранични сили , които „ окупират “ линията Газа . Ето какво сподели по протичащото се вицеадмирал от Военноморските сили на Съединени американски щати Брад Купър, заместник-командващ в Централното командване на американската войска:

„ Защитата на участващите американски сили е главен приоритет. И като такива през последните няколко седмици Съединени американски щати и Израел създадоха интегриран проект за сигурност, с цел да защитят целия личен състав, който работи. Убедени сме в способността на това съглашение за сигурност да отбрани участващите. “

Американските войски застанаха на котва на кея в 7:40 ч. локално време в четвъртък, се споделя в изказване на Централното командване на въоръжените сили, в което се акцентира, че нито един от военнослужещите не е навлязъл в линията Газа .

„ Очаква се камионите с филантропична помощ да стартират да се придвижват към брега през идващите дни “ , се споделя в изказването и се добавя:

„ Организацията на обединените народи ще получи помощта и ще координира разпределянето ѝ в Газа. “

Не стана ясно незабавно коя организация на Организация на обединените нации ще взе участие.

Израелските сили ще дават отговор за сигурността на брега , само че наоколо до региона в източната част на Средиземно море се намират и два военни кораба на Военноморски сили на Съединени американски щати – USS Arleigh Burke и USS Paul Ignatius. И двата кораба са разрушители, оборудвани с необятен набор от оръжия и благоприятни условия за отбрана на американските войски на брега и съдружниците на плажа.

Агенциите за помощ настояват, че в южната част на Газа липсват храни , а горивото е на привършване , което ще принуди лечебните заведения да преустановят сериозни интервенции и да спрат доставките на помощи с камиони. Организация на обединените нации и други организации от седмици предизвестяват, че израелско нахлуване против Рафах, който се намира на границата с Египет, покрай главните входни пунктове за помощи, ще осакати филантропичните интервенции и ще докара до пагубно повишаване на броя на цивилните жертви .

Повече от 1,4 милиона палестинци – половината от популацията на Газа – са се приютили в Рафах, множеството откакто са избягали от израелските офанзиви на други места.

Първият товарен транспортен съд, претрупан с 475 палета храна, напусна Кипър предходната седмица, с цел да се срещне с американския боен транспортен съд „ Рой П. Бенавидес “, който се намира край крайбрежията на Газа. Палетите с помощи на MV Sagamore бяха преместени на Benavidez. От Пентагона обявиха, че преместването на помощта сред корабите е за тя да бъде подготвена, с цел да може да потече бързо, откакто бъдат построени кеят и дигата .

Монтирането на кея на няколко благи /километра/ от брега и на моста, който в този момент е закотвен на плажа, се забави с близо две седмици поради неприятното време и високото море. Морските условия направиха прекомерно рисково за американските и израелските войски да закрепят кейовете към брега и да извършат други крайни монтажни работи, обявиха американски чиновници. Според чиновник на защитата първичната доставка на „ Сагамор “ е била оценена като задоволителна за изхранването на 11 000 души за един месец . Служителят приказва при изискване за анонимност, с цел да даде детайлности, които към момента не са оповестени обществено.

Военните ръководители обявиха, че доставките на помощи ще стартират постепенно , с цел да се подсигурява действието на системата. Те ще стартират с към 90 камиона с помощи дневно по морския маршрут , като броят им бързо ще нарасне до към 150 дневно . Но организациите за помощ споделят, че това не е задоволително, с цел да се предотврати идния апетит в Газа, и би трябвало да бъде единствено част от по-широките израелски старания за отваряне на сухопътни коридори .

Байдън употребява речта си „ За положението на съюза “ на 7 март, с цел да подреди на военните да изградят краткотраен пристан край крайбрежията на Газа и да основат морски маршрут за доставка на храна и други помощи. Доставките на храни бяха спрени на сухопътните пунктове на фона на израелските ограничавания и засилващите се боеве .

В рамките на новия морски маршрут филантропичната помощ ще бъде откарана в Кипър, където ще премине през ревизия и инспекции за сигурност на пристанището в Ларнака . След това тя се товари на кораби – най-вече търговски плавателни съдове – и се води на към 320 км до огромния плаващ пристан, издигнат от американските военни край крайбрежията на Газа. Там палетите се трансферират на камиони, качват се на по-малки армейски лодки и по-късно се придвижват на няколко благи (километра) до плаващия пристан, който е закотвен на плажа от израелските военни . Камионите , които се ръководят от личен състав от друга страна, ще се спуснат по моста в предпазена зона на сушата, където ще смъкват помощта и незабавно ще се извърнат и ще се върнат на лодките .

Групите за помощ ще събират доставките, с цел да ги разпределят на брега, а Организация на обединените нации ще работи с Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати за основаването на логистичен център на плажа .

Сабрина Сингх , говорителка на Пентагона, съобщи пред кореспонденти, че планът ще коства минимум 320 млн. $, в това число превозването на оборудването и частите на кея от Съединени американски щати до брега на Газа, както и интервенциите по построяването и доставката на помощта .

Откриха Сигурната зона за непридружени деца бежанци в Харманли

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР