Между 50 и 60% от пенсиите на първите 200 000

...
Между 50 и 60% от пенсиите на първите 200 000
Коментари Харесай

50-60% от вторите пенсии ще са срочни

Между 50 и 60% от пенсиите на първите 200 000 дами, които ще имат право на пенсия от втория дирек след септември 2021 година, ще бъдат срочни. Към 20% от дамите ще получат еднократно заплащане, защото имат под 900 лева по партидите си. Други 20-30% ще взимат пожизнена пенсия, която ще е в размер от 45 лева до 200 лева на месец.

Това сочат прогнозите на Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, оповестени от председателката ѝ Даниела Петкова при приемането на второ четене на отлагания над 3 години план за промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Законопроектът контролира етапа на погашение на така наречен втора пенсия от частен фонд. В сряда комисията по обществена политика в Народното събрание дефинитивно утвърди измененията, които остава да се гласоподават финално в пленарна зала. Българска социалистическа партия обаче бойкотира съвещанието, като представители на левицата не участваха в залата.

Приетите текстове разписват три типа заплащания от частните фондове еднократно (при насъбрани средства по партидата под трикратния размер на минималната пенсия, т.е. под 900 лева.), разсрочено, а също и пожизнено (ако средствата по партидата са задоволителни за погашение на най-малко 45 лева на месец, което е 15% от минималната пенсия, за интервал от към 18 години). Срочната пенсия ще се изплаща на хората с насъбрани средства, които са над 900 лева, само че са незадоволителни за пожизнено заплащане от най-малко 45 лева на месец.

Представители на частните фондове чакат доста от клиентите да пожелаят оптимално бързо да получат парите си. Законопроектът не регламентира минимална или оптималната дълготрайност на заплащането на срочната пенсия, само че лимитира пенсионерите с оптимално месечно заплащане от 300 лева Това значи, че при насъбрани 6000 лева по партидата бъдещият пенсионер ще би трябвало да изчака най-малко 20 месеца, с цел да получи цялата сума.

Депутатите гласоподаваха по-висока отбрана на правата на обезпечените лица от в началото заложената от вносителя на законопроекта – общественото министерство. В доста от текстовете бяха гласувани ремонти въз основата на . В свое мнение пред Народното събрание от средата на януари КФН сигнализира, че правата на жителите не са задоволително добре предпазени, защото се оставя огромна независимост на частните фондове при определянето на пенсионните артикули.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР