Между 20 000 и 50 000 кубика е повалената дървесина

...
Между 20 000 и 50 000 кубика е повалената дървесина
Коментари Харесай

Близо 50 000 кубика дървесина е повалена след бурята в Родопите

Между 20 000 и 50 000 кубика е повалената дървесина след бурята в региона на общините Девин и Борино през уикенда, заяви Здравко Бакалов, шеф на Южноцентралното държавно дружество в Смолян.
Прочетете още
Ураганния вятър е дървета в обща повърхност към 1000 декара, сочи първичния оглед на вредите от естествената буря. Повалените дървета са най-вече иглолистни от гори на възраст 60 – 100 година Част от рухналите от вятъра вековни дървета са в гори, в които не е осъществяван дърводобив или в зони, за които е работила възбрана за сечи. Пострадали са естествени борови и смърчови гори на територията на горските стопанства в Доспат, Борино, Селище, Борово, „ Извора “, „ Широка поляна “, съобщи 24 часа.

" Това са доста качествени гори, с богато биоразнообразие. Ще отправим искане да се премине към процедура за непосредствено договаряне с компании, който е и най-бързия метод.Ако падналата дървесина остане по-дълго време в горите, има риск от разпространение на вредители ", съобщи Бакалов. Експерти от горското дружество не престават с огледа на вредите, от предприятието разчистват надвиснали и паднали дървета към пътищата.

Добитата дървесина ще бъде пласирана посредством продажба от склад или с търг, или по ценоразпис. Цената на иглолистната достигната на последните търгове е към 280 лева за пространствен метър. Хората също ще се доставят по такса на корен, само че първо ще се преотдадат огромните количества на компании за рандеман на едрата дървесина, която не е допустимо да се дава за дърва за огрев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР