Магнезият е минерал, с чието участие се извършват много процеси

...
Магнезият е минерал, с чието участие се извършват много процеси
Коментари Харесай

Кои плодове и зеленчуци са богати на магнезий?

Магнезият е минерал, с чието присъединяване се правят доста процеси в организма и по тази причина съществуването му в тялото е значимо за поддържане на редица витални функционалности. Магнезият взе участие в процесите на разграждане на протеини, липиди и въглехидрати. Ако количеството магнезий в тялото намалее, това се усеща по инсулиновата устойчивост, по проблемите, които настъпват в репродуктивните органи и забавения метаболизъм.

Необходими равнища магнезий за организма

Няма избрани безусловно точни количества на магнезия, които са нужни, с цел да действа тялото идеално, само че е ясно, че мъжете се нуждаят от повече магнезий.

Също по този начин в хода на измененията на възрастта нужните количества от минерала също се трансформират. Най-голяма потребност от магнезий и двата пола имат във възрастта от 14 до 18 години. След това нужните количества падат, а след 30-годишна възраст те се резервират релативно непрекъснати.

Приеманото за обикновено количество дневно е към 300-400 мг. Индивидуалната доза би трябвало да е 6 мг на кг тегло, като за децата се предлагат 10 мг на кг, тъй като те се нуждаят от повече магнезий в интервала на засилен напредък.

Дефицит на магнезий и набирането му

Дефицитът на магнезий се усеща на физическо равнище посредством разнообразни признаци - крампите и тежестта в краката, лесната отмалялост, безсънието, безпокойството, мигрената са най-честите реакции на тялото при дефицит на магнезий. Тъй като взе участие в над 300 метаболитни процеса в тялото, не трябва да подценяваме дефицита на този минерал.

 храни с магнезий

Той може да се набави посредством спомагателен банкет, или посредством храната. Това е по-лесният и потребен метод за целия организъм. За тези, които са фенове на здравословните диети, най-удачните храни за набиране на магнезий са плодовете и зеленчуците. Ето кои плодове и зеленчуци са богати на магнезий:

Плодове и зеленчуци, богати на магнезий

От зеленчуците с богато наличие на магнезий са фасулът и другите бобови растения. За да се извлекат оптималните количества, храната би трябвало да се подготви на пара. Бобът, лещата, нахутът и грахът ще обезпечат нужния магнезий на тялото за деня.

Други зеленчуци с богато наличие на магнезий са зеленолистните. Лидер измежду тях е спанакът, който съдържа към 80 мг магнезий на 100 грама зелена маса. Карфиолът и картофите съдържат към 25 мг магнезий в 100 грама зарзават и дружно с бобовите съставляват групата на зеленчуците, богати на този минерал.

Сред плодовете с високо наличие на магнезий се отличава авокадото. То е същинска суперхрана и дава 15 % от нужния дневен банкет. Минералът се съдържа и в други екзотични плодове в положителни количества - ананас, маракуя, банани. Смокините са различен апетитен и потребен плод за набиране на магнезий.

Много сушени плодове се предлагат също като добра опция да се съчетае усетът с изгодата да се обезпечи на тялото магнезий посредством храната - смокините, сливите, кайсиите, фурмите и стафидите са доста богати на този хранителен детайл в изсушен тип.

Разгледай също другите храни богати на магнезий.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР