Лидерите на Аржентина и Чили не отговориха на надеждата, че

...
Лидерите на Аржентина и Чили не отговориха на надеждата, че
Коментари Харесай

Шолц не успя да събере в Аржентина и Чили подкрепа за Украйна

Лидерите на Аржентина и Чили не дадоха отговор на вярата, че могат да окажат по-голяма поддръжка за Украйна при първото южноамериканско посещаване на немския канцлер Олаф Шолц, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това акцентира продължаващите разлики сред Запада и неговите съдружници в по-бедните страни.

По време на първите две спирки от пътуването си Шолц се опита да акцентира на единството, като означи, че и трите посещавани от него страни - Аржентина, Чили и Бразилия - са осъдили нашествието на Русия пред Общото заседание на Организация на обединените нации предходната година.

Последиците от войната и западните наказания против Русия, обаче, като внезапното повишаване на цените на храните и силата, засегнаха района изключително тежко, което слага под въпрос метода на Запада. Голям е и скептицизмът към политиката на интервенция.

При първите два стадия от обиколката на Шолц този уикенд Аржентина и Чили подчертаха, че желаят да се стигне до спокойно разрешаване на спора, само че не дадоха отговор на упованията за по-нататъшна поддръжка за Украйна.

" Аржентина и Латинска Америка не възнамеряват да изпращат оръжия в Украйна или в която и да е друга зона на спор ", съобщи аржентинският президент Алберто Фернандес на взаимна конференция с Шолц в Буенос Айрес.

Чилийският президент Габриел Борич отбрани своето наказание на нашествието макар обстоятелството, че " някои медии или хора с въздействие върху публично мнение могат да повярват, че решението да се месим в политиката на други страни е бил неприятен избор ".

Избягвайки въпрос дали е склонен с Фернандес за оръжията, той съобщи, че Чили е дала обещание да помогне на Украйна да се възвърне след войната, да вземем за пример при разчистването на мините.

В последния стадий от обиколката си Шолц кацна през днешния ден в Бразилия, където ще стане първият западен водач, който ще се срещне с президента Луиз Инасио Лула да Силва, откогато той встъпи в служба по-рано този месец. Той желае да възвърне връзките си с най-голямата южноамериканска страна след напускането на причиняващия ерес крайнодесен някогашен президент Жаир Болсонаро.

Устойчивостта на демокрацията евентуално ще бъде измежду главните тематики на диалозите след щурма на държавни здания по-рано този месец от поддръжници на Болсонаро.

Въпреки това още веднъж могат да се чакат разлики. Миналата година, Лула съобщи, че Русия не е трябвало в никакъв случай да нахлува в Украйна, само че добави че украинският президент Володимир Зеленски е също толкоз отговорен за войната, колкото и съветският водач Владимир Путин, напомня Ройтерс.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

 Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР