Европейската комисия публикува проучване “Евробарометър“ за младежта и демокрацията. Резултатите

...
Европейската комисия публикува проучване “Евробарометър“ за младежта и демокрацията. Резултатите
Коментари Харесай

Евробарометър: 64% от младите граждани на ЕС възнамеряват да гласуват на предстоящите избори за ЕП

Европейската комисия разгласява изследване “Евробарометър “ за младежта и демокрацията. Резултатите сочат, че повече от шест от всеки 10 (64%) млади жители на Европейски Съюз показват желанието си да гласоподават на идните избори за Европейски парламент, а 13% декларират, че няма да гласоподават, макар че дават отговор на изискванията за това. Останалите респонденти попадат в категориите гласоподаватели, които не дават отговор на изискванията (8%), тези, които не са сигурни по отношение на допустимостта или желанието си да гласоподават (9%), и тези, които избират да не отговорят (5%).

В 24 страни членки болшинството от интервюираните показват, че имат намерение да гласоподават на европейските избори, като максимален брой са те в Румъния (78%) и Португалия (77%). Делът на евентуалните гласоподаватели е по-нисък в Малта (47%), Латвия (46%) и Люксембург (41%). В България, Латвия, Люксембург, Малта и Нидерландия, един на всеки петима респонденти дава отговор, че няма да гласоподава, макар че дава отговор на изискванията (между 21% и 31%).

Според изследването 67% от младежите считат, че Европейски Съюз оказва влияние най-малко до известна степен върху всекидневието им, до момента в който 26% декларират, че това не е по този начин, а 7% не знаят. Според „ Евробарометър “ 64% от младежите в Европейски Съюз са взели участие в дейностите на една или повече организации през последните 12 месеца. Освен това 48% оповестяват, че са подхванали дейности за смяна на обществото посредством сключване на петиция, присъединяване в протест или изпращане на писмо до политик – най-много по тематики, свързани с правата на индивида (34%), климата (33 %), здравето (29%) и равнопоставеността (29%).

Младите хора считат, че просветителната система ги е подготвила добре за някои от провокациите, пред които са изправени. Например 73% декларират, че образованието им е осигурило нужните цифрови умения за разкриване на дезинформация. 72% декларират, че образованието им е научило да се грижат за околната среда. Проучването сподели, че младежите не престават да имат европейска вероятност. Повече от 43% са взели участие в активност в друга страна от Европейски Съюз. Типични образци за това са учене или образование (16%), доброволчество (12%) или работа (12%). Почти половината от интервюираните младежи (49%) декларират, че са осведомени с опциите за финансиране, предлагани от програмата на Европейски Съюз в региона на образованието, образованието, младежта и спорта „ Еразъм + “. Освен това 67% от младежите смятат, че Европейски Съюз оказва влияние, най-малко до известна степен, върху всекидневието им, до момента в който 26% декларират, че това не е по този начин, а 7% не знаят.

 

Източник Факти

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР