Нов вариант на COVID-19 набира сила в Съединените щати и

...
Нов вариант на COVID-19 набира сила в Съединените щати и
Коментари Харесай

Нов вариант на COVID-19 настъпва в САЩ, очаква се увеличение на случаите

Нов вид на COVID-19 набира мощ в Съединените щати и може да докара до увеличение на случаите това лято, сигнализират специалисти. KP.2 е подвариант на Омикрон и сега съставлява към 28,2% от случаите, сочат данните на Центърa за надзор и предварителна защита на болесттите. За съпоставяне в средата на март този вид е открит в едвам 1,4 % от случаите.

Преобладаващият вид на COVID-19 през последните няколко месеца в Съединени американски щати е JN.1. Той съставлява по-голямата част от случаите. Скорост обаче набира точно новият подвариант KP.2.

Първите данни демонстрират, че разновидността KP.2 има повече разновидности на шиповия протеин, в сравнение с JN.1, който вирусът употребява, с цел да се прикрепи и да болести клетките, което евентуално може да направи KP.2 по-заразен.

„ Способността на вируса да еволюира е предстояща и ние сме се подготвили за нея. Като се имат поради сезонните модели, следени при COVID-19, това лято може да се чака леко нарастване на случаите, което прави още по-важни продължаващите старания за наблюдаване и имунизация “, уточни епидемиологът доктор Джон Браунщайн.

През последните четири години в Съединени американски щати се следят летни талази на ковид и това лято също може да се стигне до увеличение на случаите, само че не тежко, както през предишните сезони, написа ABS News.

„ Очакваме нарастване и през това лято, само че то евентуално няма да е огромно и евентуално няма да е толкоз надълбоко, колкото през зимата “, уточни доктор Питър Чин-Хонг, професор по медицина и специалист по инфекциозни заболявания в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

По думите му евентуално ще става въпрос за „ набъбване “, в сравнение с за „ вълна “ или „ изблик “ в случаите. „ Както когато сте на плажа и виждате, че вълните се доближават. Не е като цунами, не е като голяма вълна, която се разрушава, просто е нещо като малко неспокойствие. Но това значи, че някои хора ще се разболеят “, добави доктор Питър Чин-Хонг.

Експертите настояват, че няма ясни доказателства, че KP.2, който някои учени нарекоха „ FLiRT “ в обществените медии, само че не е публично название, употребявано от Центърa за надзор и предварителна защита на болесттите или Световната здравна организация, предизвиква по-тежки болести или е по-смъртоносен от предходните разновидности.

Въпреки че са нужни повече изследвания, с цел да се види дали KP.2 е по-добър в избягването на актуалните ваксини, в сравнение с други разновидности, доктор Чин-Хонг сподели, че опитът му в болничното заведение на Калифорнийския университет през последните няколко седмици наподобява демонстрира, че имунизациите не престават да обезпечават добра отбрана.

По думите му всички пациенти, приети в болница там с тежка форма на COVID-19, е, че никой от тях не е получил обновената ваксина, която беше въведена през есента на 2023 година Затова той приканва хората да си я слагат, като е изключително значимо за тези, които са с отслабен имунитет или са по-податливи на тежко заболяване, като да вземем за пример хората над 65 години.

Хоспитализациите не се усилват в Съединени американски щати

В края на април, последната седмица, за която има налични данни, Съединени американски щати доближиха 5615 седмични хоспитализации от COVID-19. За съпоставяне, имаше повече от 150 000 приема седмично в пика на циркулиращия вид Oмикрон при започване на 2022 година

Експертите споделят, че Съединени американски щати са в доста по-добра позиция в битката с COVID-19, в сравнение с при започване на пандемията, а новите разновидности са увещание да останем бдителни, само че не и да изпадаме в суматоха.

„ Не би трябвало да забравяме, че този вирус към този момент е част от респираторния микс, с който се оправяме всяка година, тъкмо както грипа, и също както при грипа се опитваме да изпреварваме играта, с цел да се подготвим за възможен скок или с цел да разберем какъв брой добре съответстват имунизациите “, добави епидемиологът доктор Джон Браунщайн.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР