Една наглед малка офанзива на руската армия може да обърне

...
Една наглед малка офанзива на руската армия може да обърне
Коментари Харесай

The New York Times: Мащабна заплаха за Украйна - руската армия отвори втори фронт през Очеретине

Една привидно дребна атака на съветската войска може да обърне обстановката на фронта в Донецка област и да заплаши Украйна, написа американският в. The New York Times.

Когато съветските бойци ненадейно се появиха в дребното обитаемо място Очеретине на изток, беше ясно, че нещо се е объркало. Тази „ цепнатина “ на фронта може да отвори пътя за руснаците, написа изданието.

Внезапното съветско нахлуване през Очеретине в края на април илюстрира по какъв начин даже дребна цепнатина в отбранителна линия може да има огромни последици. Украйна е по-уязвима през днешния ден, в сравнение с когато и да е след първите мъчителни седмици на широкомащабната инвазия през 2022 година, признаха самите украински бойци в това направление на фронта.

Русия се пробва да се възползва от тази опция, ускорява офанзивата си на изток и в този момент заплашва да отвори нов фронт, като нападна украински позиции. Украинските бойци са преуморени, а в продължение на месеци Конгресът на Съединени американски щати блокираше сериозно значимата военна помощ за Киев.

Посочва се, че след завладяването на Авдеевка Очеретине е служил като опора на украинските въоръжени сили и в продължение на два месеца обстановката е останала релативно постоянна, само че по-късно „ нещо се е объркало “.

Разширяването на съветското навлизане може да даде късмет на окупаторите да заобиколят някои от най-мощните украински укрепления на изток. Русия може също по този начин да стартира нова линия на офанзива, ориентирана към Константиновка, град, който е логистична опора за украинските сили.

Очеретине се намира на няколко километра северно от град Авдеевка, който беше погубен от съветската войска и по-късно окупиран след месеци на яростни боеве. Украинските бойци се надяват, че обстановката ще се усъвършенства с идването на западни оръжия, само че до тогава те споделят: „ Ще продължим да умираме, ще продължим да губим територии “.

Агенция AP също показва, че Русия е дала отговор нов фронта във войната – към Харков, отклонявайки украинските сили от горещия Донбас.

Новината за съветския пробив в Източна Украйна идва на фона на офанзивата, която окупаторите започнаха и на север – към град Харков. Руските сили настояват, че са завладяли елементи от Вовчанск, съгласно украинската войска обстановката е " под надзор ". Западните и северните елементи на град Вовчанск в украинската Харковска област паднаха под контрола на съветските сили, съобщи ТАСС. Боевете не престават по улиците на града, оповестява организацията. Украинските сили, представени от Ройтерс, обаче оповестяват, че обстановката във Вовчанск към момента е под надзор, само че те би трябвало да се изтегля към нови позиции край село Лукянци поради тежък съветски обстрел.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР