Кристина Ташева е на 28 години, но вече има във

...
Кристина Ташева е на 28 години, но вече има във
Коментари Харесай

Кристина Ташева: Готови сме за очакванията към отбора през следващата година

Кристина Ташева е на 28 години, само че към този момент има във визитката си международна купа като треньор. Бившата националка по художествена и естетическа гимнастика изведе България до историческа първа международна купа при дамите на шампионата на планетата по естетическа гимнастика в Грац (Австрия) на 27 ноември, както и взе сребърен орден с националния тим на България за девойки, което също се случва за първи път.

Ташева даде особено изявление за Българска телеграфна агенция, в което описа за пътя си в двата спорта, за упоритостите си като треньор и за това по какъв начин стимулира девойките.

" Като дете в нашия клуб започнаха да развиват естетическа гимнастика. Аз постоянно като гимнастичка съм била много темпераментна и считам, че тъкмо това е спортът - да изразиш този характер и артистичност, които притежаваш. Винаги съм упражнявала художествена и естетическа гимнастика, през цялото време съм вървяла с двата спорта ръка за ръка. Аз съм единствената, която направи противоположното - от това като приключиш с художествената гимнастика да влезеш в народен тим естетическа, само че при мен беше тъкмо противоположното. Аз бях национална състезателка две години поред в естетическа гимнастика като дами, след което 2013 година ме одобриха в самостоятелен тим дами в художествената гимнастика. И считам, че тъкмо по тази причина, че двата спорта ги развивах по едно и също време, ми оказа помощ да попадна в националния тим по художествена гимнастика ", описа Ташева.

Тя се възпламенява по естетическата гимнастика още като дребна.

" Наблюдавах пътя през цялото време. Аз бях дете, когато какичките отидоха на първото Световно състезание и се класираха предпоследни. Не знаехме изобщо що е това естетическа гимнастика. Мислехме си, че е почти като художествената...ако изиграем комбиниране без апарат като в художествената, всичко ще бъде наред. Но в действителност се оказа, че няма нищо общо, че има доста неща, които би трябвало да учим. След това през годините все по-напред вървяха тимовете и 2007 година считам, че тимът при дамите беше безспорен кандидат за международната купа, само че тогава не им я дадоха ", продължи треньорката.

" След това като играч с националния тим станахме международни вицешампионки две години подред... едната година си бяхме в действителност за второ място, тъй като аз обичам да споделям нещата такива каквито са, а на идната година считам, че безусловно заслужавахме първото място - в първия ден бяхме първи, а на втория ден останахме на половин десета от първото място. Ние бяхме изгубили напълно вяра, че в миналото може да ни дадат първото място, защото доста години са ни казвали " Вие сте най-хубави, само че нямате нужната поддръжка като страна, не сте толкоз мощни колкото са Финландия и Русия, изключително Финландия, те в действителност са на доста високо равнище, само че имат и доста сериозна поддръжка. И по тази причина назоваваме този триумф исторически и толкоз огромен, непредвиден, неочакван и сме толкоз щастливи, тъй като в действителност сме го чакали доста дълго време ", сподели още Кристина Ташева.

Като треньор тя постоянно съумява да откри думи, с които да стимулира състезателките.

" Особено при тима дами ми е било доста мъчно да ги стимулирам. Аз извървях доста дълъг път с тях. Мисля, че това е тимът, който хвана най-тежкото време за естетическата групова гимнастика. Те бяха образувани 2017 година, в която се приключи финансирането на нашия спорт и с изключение на от финансова позиция, някак чисто като почитание ние не получихме нищо. И тези девойки бяха привикнали да упражняват само и единствено, тъй като им доставя наслаждение. И аз постоянно съм ги учила на това - пет години поред отиваха на надпревари, на които всички им споделяха, че са най-хубави и най-после равносметката беше четвърто или пето място, което по никакъв метод не е мотивиращо за девойките, тъй като всеки желае в последна сметка някой по някакъв метод да се отблагодари за целия им труд ", добави тя.

" Аз персонално мислех, че ще се откажат, само че постоянно по-философски обмислям над нещата, постоянно съм намирала думи и неща, с който да им покажа, че в действителност не най-важното е медалът. И че когато стремежът не ти е единствено към медала, може би рано или късно по този начин ще се наредят нещата, че колкото и невероятно да се коства, те ще го получат. И макар че и аз скрито в себе си знаех, че очевидно няма да се случи, в никакъв случай не сме се отказали, в никакъв случай те не се отхвърлиха, в никакъв случай аз не се отхвърлих. Обяснявах им, че очевидно би трябвало да работят повече, че би трябвало да създадем още по-оригинална комбинация, търсели сме повода в себе си и в действителност съм им казвала, че главната и основната цел е това те да са щастливи от това, което вършат, да са задоволени и да се стремят да се развиват от ден на ден. И в случай че е писано, ще им се случи и очевидно им е писано - да по-трудно, по-дълго време, само че е по-сладко в този момент ", съобщи Ташева.

Нейната цел като треньор е да се развива колкото се може повече.

" Моите цели постоянно са били в работата, в това да се развъртвам от ден на ден и всеки идващ път да демонстрирам по-добър тим, по-добре квалифициран, с по-добра комбинация. Искам, когато излязат девойките, които аз приготвям, да изпитвам горделивост и задоволство, както и хората, които ги гледат, да признават това, че са най-хубави. Защото считам, че в действителност другите неща не зависят толкоз от нас и че в случай че те би трябвало да се случат, ще се случат. Но това, което зависи от мен като треньор, е тъкмо това - оптимално повече да ги развъртвам и работата ни в залата да е на все по-високо равнище. Точно, тъй като съм млада, мога и желаят да се развъртвам от ден на ден и да се изучавам ", добави старши треньорката.

Ташева изясни, че слага граница сред нея и девойките, само че те постоянно могат да й се доверят за всички.

" Аз имам по-деликатни взаимоотношения с девойките. Доста характерен темперамент съм, дръзвам да настоявам, обичам да имам непосредственост с тях, само че не дотам, че те да не знаят къде е границата. Винаги умея да ги слагам на мястото, на което те би трябвало да се усещат добре и на дистанцията, която би трябвало да има, само че считам, че не би трябвало да е на равнище, на което те да не могат да ми се доверят и да изпитват боязън от мен. Мисля, че разликата сред боязън и почит е доста огромна, те имат почит от мен и това е с помощта на това, че нямаме толкоз огромна отдалеченост и това, че аз се държа по-близко, тях ги кара да се усещат виновни и към мен и към държанието си към мен и в никакъв случай не си разрешават да минават границата или в случай че си го разрешат доста внезапно променям положителния звук, в случай че мога по този начин да кажа. Смятам, че един човек би трябвало да има нюх и да знае до каква степен и по какъв начин. Определено съм строга, много строга...родителите им споделят, че единственото, с което могат да изискват нещо от тях е като кажат, че иска ми се каже на мен. В същото време сме извънредно близки и всяка една може да ми показа каквото изиска ", изясни Ташева.

През 2023 година националният тим за първи път ще излезе на килима като защитаващ купата си, само че към момента не се знае този спорт ще има ли финансиране и в какъв размер ще бъде то.

" Догодина за първи път ще ни се наложи да пазиме международна купа. Разбира се, че когато към този момент излизаш като международен първенец от предходната година, упованията ще бъдат доста огромни, всички ще чакат от нас доста. Мисля, че сме готови за тези упования. Макар и пети през годините, постоянно когато националният тим на България излиза в средите на естетическата гимнастика всички са се струпвали да видят както ще покажем тази година. Така че ние сме готови за това. От позиция на финансиране - справяли сме се без, справихме се и с малко. Разбира се, че в случай че имаме задоволително, толкоз колкото ни би трябвало, ще бъде доста по-лесно, Но ние сме привикнали на всичко и считам, че зад това се крие и този огромен триумф. Когато се справяш с доста компликации, по-късно е по-хубаво и по-приятно. От позиция на това, дръзвам да настоявам, че в този момент за първи път девойките отидоха на Световното състезание даже с малко повече самочувствие - от това, че имаха добра екипировка, нови ушити трика, с които да излязат със самочувствие, направени особено за тези композиции, за първи път спаха в хотел, имаха закуска, обяд и вечеря като всички останали тимове, което колкото и необичайно да звучи, още веднъж способства към този триумф, тъй като предните години не сме даже и този късмет ", сподели Кристина Ташева.

Снимка: start-photo.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР