Кортикостероидът дексаметазон, който американският президент Доналд Тръмп приема като част

...
Кортикостероидът дексаметазон, който американският президент Доналд Тръмп приема като част
Коментари Харесай

Дексаметазон: Стероидът, който лекува Тръмп от COVID-19 – само за тежки случаи

Кортикостероидът дексаметазон, който американският президент Доналд Тръмп приема като част от лекуването си за COVID-19, се дава единствено на тежки или сериозни случаи на заболяването, сочат рекомендациите на СЗО и американския Национален здравен институт.

През последните дни международната общественост получава извънредно разнопосочна информация за положението на американския президент. Първоначално беше обявено, че Тръмп е в положително положение – с лека хрема и температура. Часове по-късно стана ясно, че президентът ще бъде изместен за наблюдаване във военна болница в Съединените щати. Междувременно се появиха информации, че Тръмп е бил лекуван с кислородна терапия още в Белия дом, както и с коктейл от медикаменти, някои от които към момента недоказани.

При последния брифинг на неговите лекуващи лекари стана ясно, че американският президент приема кортикостероид като част от лекуването си.

Снимка: iStock

Какво е Дексаметазон и по кое време се дава при COVID-19

Дексаметазонът е публикуван по целия свят кортикостероид. Той се предписва като лекуване за артрит, кръвни, хормонални или имунни проблеми, алергични реакции, някои кожни и очни болести, проблеми при дишането и някои видове рак.

Медикаментът е кортикостероиден хормон, който потиска действието имунната система и понижава признаци като отичане и алергични реакции.

При COVID-19 дексаметазон се предписва единствено и само за тежките или сериозни случаи на заболяването. от юни тази година е открило, че дневна доза от кортикостероида в продължение на 10 дни понижава смъртните случаи при пациенти на дихателни апарати с една трета. При пациентите на кислородна терапия смъртните случаи понижават с една пета.

, предлагат потреблението на дексаметазон единствено в случаи на „ тежък или сериозен COVID-19 “ – тогава, когато има заплаха от така наречен цитокинова стихия. В рекомендациите на СЗО написа също, че би трябвало да се заобикаля за леки случаи на заболяването, защото няма потвърден резултат и може да утежни положението поради подтиснатата имунна система.

В последния брифинг пред публицисти, лекуващите лекари на Доналд Тръмп оповестиха, че американският президент приема дексаметазон откакто на два пъти е регистриран спад на кислородните равнища в кръвта му под 94%. Медиците не прецизираха тъкмо какъв брой са паднали равнищата, с цел да се постанова такава терапия.

Снимка: Reuters

Колко съществено е положението на американския президент

Анализатори и медици от целия свят разясняват, че нарисуваната от лекарите на Тръмп картина на изцяло усъвършенстване евентуално не дава отговор на истината.

От една страна – към този момент няколко дни от Белия дом дават конфликтна информация за положението на американския президент. Приемът му във военната болница „ Уолтър Рийд “ също породи подозрение, че положението му е по-сериозно в сравнение с се оповестява.

Друг щрих е, че по този начин и не стана ясно дали американският президент има някакви съпътстващи болести. Още при стъпването му в служба Доналд Тръмп беше подробно прегледан, а заключението на лекарите – той е в цветущо здраве. В същото време някогашен лека в Белия дом разяснява преди време, че това е надалеч от истината.

Снимка: Reuters

По време на последния брифинг на здравето на американския президент беше заложен извънредно значим въпрос за положението му – има ли данни COVID-19 към този момент да е нанесъл провали върху белите дробове на американския президент и дали той е с пневмония. Лекарите на Тръмп не дадоха отговор изрично.

Според медицинския сътрудник на Си Ен Ен доктор Санджей Гупта посланията за положението на Доналд Тръмп „ нямат никакъв смисъл “.

„ Определено крият нещо. Д-р Шон Конли, основният лекуващ доктор на Тръмп, явно е получил разпореждане какво да споделя и какво не. Изключително мъчно е да повярваме на информацията, която ни дават “, споделя Гупта.

„ Трябва да знаем какво се случва с белите му дробове. Невероятно е, че се постанова да задаваме този въпрос толкоз доста пъти “, разяснява Гупта.

По думите му лекуващите лекари би трябвало да разгласяват фотосите на белите дробове на американския президент, резултатите от направения му скенер. Гупта добавя още, че би трябвало да е ясно дали Тръмп е с пневмония и какъв брой тъкмо е съществено възпалението му.

„ Интересното е, че лекарите му оповестиха, че сърдечната, бъбречната и чернодробната функционалности са естествени или се усъвършенстват. Подобряват се от какво? Защото единствено ден по-рано обявиха, че всичко е обикновено “, разяснява още Гупта.

Снимка: Reuters

Скрил ли е Тръмп диагнозата си?

Друг щрих, който е основна част от историята е необикновеното диагностициране на американския президент.

Според анонимни източници от Белия дом Доналд Тръмп е знаел за позитивния си резултат доста по-рано в сравнение с беше оповестено.

Според „ Уолстрийт джърнъл “ в четвъртък американският президент към този момент е бил наясно, че е болен, само че същата вечер е взел участие в предаване по Fox News.

По време на ефира Тръмп по този начин и не споделя, че към този момент е бил с позитивен тест, а само, че негов доближен е с позитивен резултат и той чака своят от втори изработен тест за ковид.

Според протокола на Белия дом най-надеждният тест – PCR се прави единствено след позитивен резултат от бърз тест, разясняват източниците от Белия дом.

Д-р Санджей Гупта също се съмнява – съгласно него не е допустимо Тръмп да е диагностициран с ковид в четвъртък вечерта и до петък денем да се е влошил толкоз бързо.

С какъв брой хора е общувал американския президент преди публично да стане ясно, че е болен от COVID-19 – никой не знае с акуратност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР