Консумацията на вода от центровете за данни често е пренебрегван

...
Коментари Харесай

Европейските центрове за данни намаляват консумацията на вода


Консумацията на вода от центровете за данни постоянно е подценяван еко-проблем
(снимка: CC0 Public Domain)

Пактът за климатично безпристрастен център за данни (CNDCP), който сплотява 90% от операторите на европейски дейна центрове, предложи непринудено понижаване на потреблението на вода до 400 ml на 1 kWh в период до 2040 година и реализиране на въглеродна индиферентност доста по-рано от 2050 година Съответната цел към този момент е сложена от Европейски Съюз, само че операторите имат намерение да я реализиран без законодателна насила и предварително, заяви Data Center Dynamics.

Въпреки че потреблението на вода може да има доста влияние върху околната среда, този фактор постоянно се подценява, като се взема поради единствено потреблението на сила. В същото време доста центрове за данни интензивно употребяват вода за изстудяване на оборудването, като по този начин понижават потреблението на сила, само че цената на водата се усилва, което е сериозно за някои райони.

Групата CNDCP е основана през 2021 година с желание да реализира въглеродна индиферентност в европейските центрове за данни до 2030 година, както и да даде заслужен отговор на други екологични провокации, в това число понижаване на потреблението на вода. За оценка на успеваемостта на потреблението на водата се ползва коефициентът WUE, който отразява потреблението на вода за всеки киловатчас употребявана електрическа енергия. Например, изследване от 2016 година откри, че WUE за центрове за данни в Съединени американски щати е приблизително 1,8 l/kWh.

Целите са избрани, като се вземе поради виталният цикъл на съществуващите охладителни системи – незабавната им всеобща замяна може да аргументи повече вреди, в сравнение с изгоди, заради вреди за околната среда по време на производството на самите системи. Ето за какво CNDCP съобщи, че всичките 74 оператора на центрове за данни, участващи в пакта, ще реализиран ползване на не повече от 400 ml/kWh до 2040 година Този индикатор е получен, като се вземат поради разликите в технологиите, климатичните и други условия, присъщи за избрани центрове за данни.
още по темата
Някои участници на пазара към този момент оповестиха желанието си да реализират позитивен воден баланс за своите центрове за данни – те ще дават повече чиста вода, в сравнение с употребяват. Така да вземем за пример Meta и Microsoft възнамеряват да реализират тази цел до 2030 година. Microsoft, в частност, към този момент стартира да конфигурира пречиствателни станции за отпадъчни води в своите центрове за данни.

В допълнение към ограничението на потреблението на вода, подписалите CNDCP предложиха и други цели за центровете за данни. Вече са образувани две работни групи, които да приготвят прехода към „ кръгова стопанска система ” с преработване на материали и преправка на разнообразни запаси. В частност, сходна самодейност създава от няколко години Microsoft като част от плана Circular Center.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР