Опитните служители в ИТ индустрията предпочитат дистанционната работа(снимка: CC0 Public

...
Опитните служители в ИТ индустрията предпочитат дистанционната работа(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

Вместо обратно в офиса, служители на ИТ гиганти напускат


Опитните чиновници в ИТ промишлеността избират отдалечената работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Ценните чиновници на най-големите софтуерни компании, в това число Apple, Microsoft и SpaceX, не желаят да се върнат на работа в офиса и умерено отиват в конкурентни компании, където отдалечената работа не е анулирана даже няколко години след края на коронавирус пандемията. Американски учени считат, че насилственото връщане на личния състав в офисите се отразява отрицателно на бизнеса.

Apple, Microsoft и SpaceX са изправени пред отлив на личен състав, заставен да се върне от отдалечена работа, написа Вашингнон Пост, базирайки се на резултатите от изследване на Чикагския и Мичиганския университет.

Служителите на огромните софтуерни компании, изключително тези на високи позиции, в този момент са по-склонни да сменят работата си, в сравнение с да се върнат към работа в офиса. Освен това такива експерти постоянно се реалокират в лагера на съперник на някогашния си шеф. Изводите на специалистите се основават на резултатите от разбор на резюмета, подадени в базата данни People Data Labs.

Модели за подражателство

Авторите на проучването обръщат особено внимание на данните, засягащи Apple, Microsoft и SpaceX. Учените считат, че измененията в тези компании отразяват процесите в цялата промишленост, предизвикани от насилственото връщане на личния състав на работа в офисите.

Трите компании образуват 30% от общите доходи на софтуерния бранш на стопанската система на Съединени американски щати, както и повече от 2% от работната мощ, заета в него. Освен това промишлеността гледа на софтуерните колоси като на модели за подражателство и ползва начинания, в това число принуждавайки чиновниците да се връщат в офисите, съгласно неофициалните стандарти, които те дефинират.

„ Взети дружно, нашите открития допускат, че политиките за наложително връщане в офиса могат да доведат до загуби на човешки капитал от позиция на продуктивността, нововъведенията и конкурентоспособността на фирмите, които ги ползват ”, се споделя в отчета.

Според изследване от юни 2023 година на консултантската компания Unispace, в което са взели участие 9,5 хиляди работодатели и 6,6 хиляди елементарни чиновници от 17 страни, 42% от фирмите, които са принудили чиновниците да се откажат от отдалечената работа, в последна сметка са изгубили повече хора от предстоящото.

Принудително връщане в офиса

Кампанията, ориентирана към връщане на чиновниците от отдалечена работа, започва през 2022 година, откакто беше разгласен краят на пандемията от коронавирус, която стана причина за въвеждане на локдауни и прекосяване към работа от у дома.

През април 2022 година Microsoft вкара условие чиновниците да прекарват най-малко половината от работната седмица в офиса. Apple, от своя страна, показва по-голяма еластичност и разреши на хората да се появяват физически на работното място единствено един път седмично. SpaceX на ексцентричния бизнесмен Илон Мъск, в противен случай, изцяло забрани работата от у дома.
още по темата
В същото време, съгласно данните от изследването, вследствие на „ акцията за връщане на личния състав ”, броят на опитните чиновници в Microsoft е намалял с 5 процентни пункта. Промени с сходен мащаб настъпиха и в състава на личния състав на Apple.

SpaceX, чието управление реши да върне чиновниците в офиса, без даже да обмисля опцията за въвеждане на хибриден формат на работа по образеца на Microsoft и Apple, записва понижаване на висшите фрагменти от личния състав си с цели 15 %.

По този метод насилственото връщане на служащите в офисите кара най-опитните чиновници да изоставен и колкото по-строги са условията на работодателя за работния график, толкоз по-голям е шансът за загуба на скъп личен състав.

Като цяло, вследствие на акцията, личният състав на Microsoft загуби забележителен опит. Броят на чиновниците с по-малко от две години опит в софтуерните компании се е нараснал, до момента в който броят на фрагментите с повече от две години опит е намалял. Microsoft претърпя най-значителните загуби на умел личен състав в групата чиновници, които са работи в компанията две до шест години.

Според Кристофър Майерс, помощник по мениджмънт и организационно здраве в университета Джон Хопкинс, приключването на старши личен състав може да се дължи на утежняване на морала на чиновниците, на собствен ред породено от края на отдалечената работа. „ По-лесно е да управляваш екип, чиито членове са щастливи ”, споделя ученият.

Къде отиват бегълците?

Авторите на проучването обръщат особено внимание на измененията след пандемията. Преди опитите да бъдат „ вкарани ” в офиса чиновниците, привикнали на отдалечена работа, някогашни фрагменти на Microsoft продължаваха кариерата си в GitHub (хостинг на ИТ проекти), Twitch (услуга за стрийминг) и софтуерни стартъпи – все компании, които не са съперници на ИТ колоса от Редмънд.

След насилствения преход към хибриден режим на работа, експертите, напускащи компанията, започнаха да избират Intel, Amazon, Dell и Meta, които се конкурират с Microsoft в избрани пазарни сегменти. Например, облачната платформа Amazon Web Service е един от главните съперници на Microsoft Azure.

Към момента на изселването на опитни чиновници от Microsoft, упоменатите компании към момента не са въвели политика на „ наложително връщане ”; те са били подготвени да предложат на „ бежанците ” сходна позиция, като в същото време запазят същата заплата.

Но защото и останалите огромни ИТ компании минават от отдалечен към хибриден или типичен режим на работа лице в лице, недоволните чиновници ще имат все по-малко благоприятни условия и мотивация да сменят работодателя, считат анализаторите.

Apple и Microsoft не са съгласни с изводите на американските учени. SpaceX не дала отговор на въпросите на публицистите по отношение на повдигнатия в проучването проблем. Представител на Apple съобщи през Вашингтон пост, че проблемите, огласени от изследването, „ не дават отговор на действителностите на нашия бизнес ”, настрана наблягайки, че приключването на личен състав в компанията е на исторически ниско равнище.

Microsoft разяснява пред The ​​Register, че резултатите от изследването са в спор с вътрешните данни на компанията, изключително във връзка с напускането на чиновници. Според представител на Редмънд, компанията е възприела и работи с хибриден модел, тъй че е неточно да се приказва, че Microsoft принуждава хората да се върнат в офиса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР