Ден след като Open AI обяви новата версия на своя

...
Ден след като Open AI обяви новата версия на своя
Коментари Харесай

Ден след ChatGPT-4o, Google с по-лек конкурент

Ден откакто Open AI разгласи новата версия на своя изкуствен интелект - ChatGPT-4o, техногигантът Гугъл показа нова идея - по-ефективен и лек изкуствен интелект, вид на техния Gemini - версия 1.5 Flash.

Според компанията от ден на ден компании желаят гъвкави модели с изкуствен интелект, които освен могат да бъдат приспособени елементарно към съответни задания, само че и които не желаят толкоз запаси.

ChatGPT 4 Turbo например е измежду най-мощните на пазара, само че изисква сериозна изчислителна мощност. Затова и за него е нужно да се заплаща месечна такса (а предходният GPT-3.5 е наличен с някои ограничавания за всички). GPT-4o дава обещание същата продуктивност на половин цена, само че отново е много тежък.

Но фирмите, които се нуждаят от свои принадлежности, имат потребност да могат и да ги употребяват на собствен хардуер. А това е извънредно скъпо наслаждение, изключително при растежа на цените на графичните карти.

Затова от Гугъл са избрали различен метод - вместо да се сблъскват с пионерите от Open AI единствено в конкуренция по функционалност, от техногиганта показват модел, който е надалеч по-бърз и на ниска цена. Gemini 1.5 Flash може да обобщава диалози, да надписва изображения и видеоклипове и да извлича и обработва данни от огромни документи и таблици.

" Чухме от разработчиците, че желаят нещо по-бързо и даже по-рентабилно ", сподели на конференцията Гугъл I/o основният изпълнителен шеф на Гугъл DeepMind Демис Хасабис.

Очаква се, че в близко бъдеще от ден на ден ще се натъртва не на универсалните езикови модели, които могат по доста от всичко, а на тясно профилираните - и Гугъл желае да заеме тази ниша, защото OpenAI към момента има сериозно преимущество.

Същевременно Гугъл предлага и " тежка артилерия " - Gemini 1.5 Pro, който може да се оправи с по-тежките задания, само че на по-висока цена. За разлика от OpenAI, които работят с месечна такса, Гугъл Gemini е на кредитна система - по-тежките задания костват повече заеми.

Скоро ще пристигна и Gemini Nano, който ще е първият AI, работещ на хардуера на смарт телефон - идващия Гугъл Pixel.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР