Конопен протеин от конопени семена е висококачествен веган протеин, който

...
Конопен протеин от конопени семена е висококачествен веган протеин, който
Коментари Харесай

Конопен протеин на прах – Това ли е най-добрият растителен протеин и достоен заместител на животинския протеин?

Конопен протеин от конопени семена е първокачествен веган протеин, който съдържа всичките девет съществени аминокиселини, плюс фибри, здравословни мазнини и минерали. Има доста изгоди от приемането на конопен протеин на прахуляк, само че може да не е безвредно за всички.

Протеиновите прахове са необятно публикувани хранителни добавки, желани от спортисти, бодибилдъри и хора, които търсят наддаване на тегло или увеличение на мускулите.

Сред желаните варианти е конопен протеин на прахуляк, създаден посредством тънко мелене на пресовани конопени семена в прахообразна форма.

Конопеният протеин се извлича от растението канабис и служи като извънреден източник на растителен протеин. Няма THC, психоактивният детайл, присъстващ в марихуаната, в конопения протеин. ( 1 )

Със своя характерен земен и орехов усет, той нормално се смесва в шейкове или смутита, с цел да усили потреблението на протеини.

В тази публикация преглеждаме преимуществата и минусите на конопения протеинов прахуляк и преценяме дали той е съпоставим с предлагания растителен протеин на прахуляк на пазара.

Пълноценен растителен протеин от конопено семе

Конопът е пълностоен източник на протеини, включващ всичките девет съществени незаменими аминокиселини, които са от решаващо значение за човешкото хранене.

Независимо от това, точността на наличието на аминокиселини остава несигурна заради спорни резултати от проучванията.

Едно изследване допуска, че аминокиселинният състав на конопения протеин е сходен на този на яйчния белтък и соята, приети за висококачествено наличие на протеин.

И въпреки всичко, разнообразни открития допускат, че конопеният протеин има относително по-ниски равнища на лизин, незаменима аминокиселина, което леко понижава цената му в това отношение. ( 2 ) ( 3 )

Порция от 31 грама конопен протеин на прахуляк се равнява на 12 грама протеин и 120 калории. ( 4 )

В този аспект той предлага по-малко протеин на порция, в сравнение с по-рафинирани разновидности като соев или грахов протеин на прахуляк, който може да включва до 90% протеиново наличие. ( 6 )

Въпреки това, за хората, които избират по-малко модифицирани източници на протеин, конопът остава добър избор.

Хранене

Множество експерти настояват, че конопеното семе е измежду най-пълноценните хранителни разновидности разполагаем. ( 5 )

Конопените семена могат да се употребяват цели, обелени или трансформирани в разнообразни артикули като масло, брашно и протеин на прахуляк.

Изследванията акцентират, че хранителният състав на конопеното семе варира доста според от фактори като условия на напредък и характерни растителни вариации. Типичният хранителен профил обаче включва:

  • Приблизително 25-35% мазнини
  • Около 20-30% въглехидрати
  • Приблизително 20-25% протеини

Най-голямо количество в конопеното семе е протеина едестин, съставляващ към 82% от общото наличие. Албуминът способства с почти 13% за общия протеин, до момента в който β-конглицининът съставлява до 5% от общия протеин.

Взети дружно, тези протеини включват нужните девет аминокиселини. Сред тях доминира глутаминовата киселина, следвана от аргинина. По-специално, конопеният протеин се отличава с по-високи равнища на съдържащи сяра аминокиселини, като метионин, цистеин и хомоцистеин, в съпоставяне със соевия и млечен протеин казеин.

Конопеният протеин превъзхожда соевия протеин във връзка с наличието на аминокиселини, като се изключи аспарагинова киселина, глутаминова киселина и лизин. Последният, лизинът, съставлява главното ограничаване в конопения протеин.

Лесен за мелене

Обикновено животинските протеини се усвояват по-лесно спрямо растителните протеини. Въпреки това научните проучвания демонстрират, че почти 91–98% от протеина, открит в смлените конопени семена, може да бъде дейно усвоен. ( 7 )

Това значи, че тялото ви може дейно да употребява съвсем всички аминокиселини, присъстващи в конопения протеин на прахуляк, с цел да поддържа значими телесни функционалности като възобновяване и поддръжка.

Тази забележителна смилаемост на конопа се дължи на съществуването на протеини едестин и албумин, които могат бързо да бъдат разградени от тялото ви.

Въпреки това, когато се правят оценка протеините въз основа както на смилаемостта, по този начин и на наличието на аминокиселини, някои изследвания категоризират конопения протеин като умерено високо качество, сходно на лещата.

Научните проучвания са открили, че термичната обработка може евентуално да понижи смилаемостта на конопения протеин с почти 10%. Следователно, целесъобразно е да изберете конопени протеини на прахуляк, създадени от студено пресовани семена.

Добър източник на фибри

Диетите, съдържащи храни богати на диетични фибри, се свързват с голям брой изгоди за здравето, включващи усъвършенстван надзор на кръвната захар, усъвършенстван баланс на чревните бактерии и понижен риск от колоректален рак. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Жените би трябвало да се стремят към 25 грама фибри на ден, а мъжете към 38 грама. ( 11 ) ( 12 )

За справяне с този недостиг, включването на храни с високо наличие на фибри като конопен протеин може да бъде от изгода.

Количеството фибри, присъстващи в конопените протеинови прахове, варира според от това дали са направени от обелени или небелени конопени семена, както и от прибавянето на спомагателни фибри.

Обикновено 1/4 чаша (30 грама) от множеството конопени протеинови прахове съдържа към 7-8 грама фибри, което способства за към 18-28% от целесъобразния дневен банкет (ПДП) на фибри надлежно за мъже и дами.

За разлика от тях, други растителни протеини на прахуляк като соя, грах и ориз са доста рафинирани и имат минимално наличие на фибри. ( 13 )

Приемането на конопен протеин на прахуляк е ефикасен способ за увеличение както на протеини, по този начин и на фибри във вашата диета, като евентуално предизвиква дълготрайно възприятие на задоволеност. ( 14 )

Съдържа ненаситени мазнини

Конопения протеин на прахуляк се извлича от конопени семена, които се подлагат на сплескване, с цел да се извлекат техните масла, само че резервира почти 10% от първичното наличие на мазнини. ( 15 )

За всяка порция от 1/4 чаша (30 грама) има почти 3 грама мазнини, състоящи се главно от ненаситени мазнини, които предизвикват здравето на сърцето. ( 16 ) ( 17 )

Освен това, конопеното семе може да се похвали с оптимално съответствие 3:1 на омега-6 към омега-3 мастни киселини, което контрастира с небалансираното съответствие 15:1, което нормално се среща в западните диети и се свързва с разнообразни хронични болести като сърдечни болест и рак. ( 18 ) ( 19 ) ( 20 )

Включването на храни като конопени семена с по-ниско съответствие на омега-6 към омега-3 може да помогне за поправяне на това противоречие и евентуално да усъвършенства здравето на сърцето. ( 21 )

В съпоставяне с доста други протеинови изолати, конопеният протеин на прахуляк резервира по-високо наличие на мазнини заради по-слабото си пречистване.

Въпреки че това наличие на мазнини е преференциално за хора, които целят да усилят приема на потребни за сърцето ненаситени мазнини, тези, които търсят по-нискокалоричен протеин на прахуляк, може да го намерят по-малко подобаващ.

Тъй като конопения протеин на прахуляк съдържа мазнини, целесъобразно е да го съхранявате в ледник след отваряне, с цел да предотвратите гранясването на мазнините.

Богат на минерали и антиоксиданти

Конопените семена са несметен източник на съществени минерали като фосфор, магнезий, калций, желязо, манган, цинк и мед.

Понастоящем няма налични проучвания, които да изследват по какъв начин превръщането на семената в протеинов прахуляк въздейства върху равнищата на тези съществени хранителни субстанции.

Въпреки това, хранителната информация, предоставена за доста конопени протеинови артикули, допуска, че те оферират към 80% от целесъобразния дневен банкет (ПДП) за магнезий и 52% за желязо на порция. ( 22 )

Освен това конопеното семе съдържа съединения, наричани лигнанамиди, известни със своите мощни антиоксидантни характерности. ( 23 )

Антиоксидантите са от решаващо значение за предпазването на тялото от оксидативно увреждане, фактор, обвързван с хронични болести като сърдечни болести и диабет. Следователно потреблението на храни, богати на антиоксиданти, е от изгода за поддържането на положително здраве. ( 24 ) ( 25 )

Земен мирис и усет

Конопения протеин на прахуляк има кафеникаво-зелен нюанс и има усет, който може да се характеризира като землист, орехов или напомнящ на трева.

Докато доста хора правят оценка усета на конопения протеин на прахуляк, има и такива, които го считат за прекомерно мощен.

Препоръчително е да опитате малко количество конопен протеин, с цел да определите желанията си, преди да го закупите в по-големи количества.

Поради по-малко рафинираната си природа спрямо други протеинови прахове, конопеният протеин има малко по-груба текстура.

Комбинира се безпрепятствено в смутита и шейкове, макар че може да има зърнесто чувство, когато се смеси с вода.

Препоръчителни дози

Когато става въпрос какъв брой протеин дневно би трябвало да се употребява, възрастните би трябвало да се стремят към най-малко 0,8 грама на кг телесно тегло на ден. ( 26 )

Например възрастен с тегло 68 кг ще се нуждае от към 55 грама протеин всеки ден.

Въпреки това, хората, занимаващи се постоянно със спорт, се нуждаят от по-висок банкет на протеини, с цел да поддържат мускулите си.

Международното сдружение по спортно хранене допуска, че дейните човеци би трябвало да употребяват сред 1,4 до 2,0 грама на кг телесно тегло на ден. ( 27 )

Индивиди, подложени на силова подготовка, като в същото време понижават приема на калории, като културисти и фитнес състезатели, може да се нуждаят от 3,1 грама на кг телесно тегло. ( 28 )

За оптимални изгоди за възобновяване, спортистите би трябвало да одобряват протеин в границите на два часа след подготовка. Ефективното създаване на мускули нормално изисква дози от 5-7 супени лъжици конопен протеин на прахуляк.

Въпреки че пълноценните храни би трябвало да образуват по-голямата част от приема на протеини, включването на протеин на прахуляк може да служи като потребен спомагателен източник на протеин.

Начини за консумация

В случай, че хората не обичат усета на конопения протеин, съществуват различни способи за включване на конопено семе в диетата им, като в същото време се възползват от преимуществата на неговите здравословни качества. Тези способи включват:

  • Храна: Хората имат опция да поръсят цели или смлени конопени семена върху ястия като салати, зърнени храни в кисело мляко. За тези, които избират по-мека консистенция, конопеното семе може да се прибавя към супи или яхнии, с цел да се усъвършенства тяхното хранително наличие.
  • Печени произведения: Включването на смлени или цели конопени семена в печени произведения като самун, мъфини и други сладкиши може да вкара забавна текстура и да увеличи тяхната хранителна стойност.
  • Конопено мляко: Приготвянето на конопено мляко вкъщи включва накисване на семената и по-късно пасиране. Това води до растително мляко с високо наличие на протеини, което може да се прибавя към чай, кафе или да се употребява като основа за смутита и млечни шейкове.

Странични резултати и защитни ограничения

Докато конопения протеин на прахуляк нормално се смята за безвреден, има евентуални странични резултати, които би трябвало да знаете.

Поради относително високото си наличие на фибри, потреблението на несъразмерни количества конопен протеин прекомерно бързо може да докара до газове, отичане на корема или диария.

Хората с алергии към коноп би трябвало да заобикалят конопения протеин на прахуляк. ( 29 )

Няколко изследвания върху животни загатват за евентуални опасности за бременни или кърмачки, хора с анемия и тези с отслабена имунна система. Необходими са обаче по-нататъшни проучвания, включващи хора, с цел да се създадат безапелационни констатации. ( 30 ) ( 31 )

Въпреки ботаническата връзка на конопа с марихуаната, конопеното семе съдържа минимални количества от психоактивното съединяване THC. Научните проучвания демонстрират, че потреблението на до 300 грама обелени конопени семена на ден не пречи на тестванията за опиати в урината. ( 32 )

Конопен протеин на прахуляк против различен протеин на прахуляк

Протеиновите прахове попадат в две категории: растителни и скотски. В допълнение към конопения протеин, добре познатите варианти включват суроватъчен протеин и соев протеин.

Съдържанието на протеини и калории в 100 грама от тези протеини е както следва:

  • Конопеният протеин съдържа почти 39% протеин и обезпечава към 387 калории.
  • Суроватъчният протеин съдържа към 67% протеин и има почти 385 калории.
  • Соевият протеин е богат на протеини, с към 88% наличие и доставя към 335 калории.

Докато суроватъчният протеин може да се похвали с високо наличие на протеин, той също е алерген. По този метод хората, чувствителни или алергични към млечни артикули, би трябвало да го заобикалят. По същия метод алергиите към соя са много публикувани. От друга страна, конопът нормално не се признава за алерген и някои специалисти допускат капацитета му като хипоалергенна хранителна съставна част.

Освен това, суроватъчният протеин не е подобаващ за веган диета, защото се извлича от скотски източници. За разлика от това, продуктите от коноп и соя са жизнеспособни разновидности за вегетарианци и вегани.

Както конопените, по този начин и соевите протеини произлизат от растения и оферират цялостни аминокиселинни профили. Въпреки това мнозина може да предпочетат конопа заради минималната му обработка, ниския риск от алергия и лесното храносмилане. ( 33 )

Алтернативни източници на растителни протеини

За хора, които се стремят да усилят приема на протеини, като в същото време понижат зависимостта си от артикули с скотски генезис, има няколко различни източника на протеини на растителна основа. Някои от тези варианти включват:

  • Соя
  • Овесени ядки
  • Ориз
  • Леща
  • Фава фасул
  • Лупин

Въпреки че включването на протеинови прахове в ежедневния режим може да бъде метод за повишение на потреблението на протеини, те не би трябвало да се преглеждат като заместители на здравословното хранене.

Освен това е значимо да се признае, че несъразмерната консумация на диетичен протеин може евентуално да има негативно влияние върху метаболизма и стомашно-чревното здраве.

Също по този начин е рационално да сте наясно, че протеиновите прахове могат да съдържат спомагателни съставки като захар или натрий за възстановяване на усета. Внимателното четене на питателните етикети може да помогне на хората да избегнат тези добавки, в случай че желаят.

Заключение

Конопения протеин на прахуляк съставлява повсеместен източник на протеини, обогатен с антиоксиданти, минерали, диетични фибри и предпазващи сърцето ненаситени мазнини.

Особено потребен за хора, които се придържат към вегански диети, макар че е евентуално по-малко хранителен от различните растителни протеини като соята.

Конопеният протеин съдържа по-ниско наличие на протеин в съпоставяне със суроватъчния и соевия протеин.

Въпреки че като цяло се смята за безвреден, някои хора могат да срещнат странични резултати или неподходящи реакции.

Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се оцени качеството на конопения протеин на прахуляк, само че все пак той е добър избор за тези, които търсят протеинов прахуляк, богат на фибри и потребни мазнини.

За тези, които не са склонни да включат конопен протеин, е налична опцията за включване на конопени семена в печива, супи, салати или произвеждане на конопено мляко за прибавяне към питиета.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР