Петър Дънов представя житния режим като хранителна диета, която се

...
Петър Дънов представя житния режим като хранителна диета, която се
Коментари Харесай

Житен Режим – Диетата на Петър Дънов за Пречистване

Петър Дънов показва житния режим като хранителна диета, която се съблюдава 10 дни. Според Дънов този проект на хранене е предопределен за филтриране на духа, мозъка и тялото, за подкрепяне на жизнеността, силата и общо възприятие за благоденствие.

Учителят Дънов загатва, че този режим на хранене способства за здравословно физическо и умствено положение, привличайки единствено позитивни страсти.

Житното зърно съгласно Дънов се издига като знак на човешката душа, представлявайки велика история в еволюцията на природата. Той заявявя, че в случай че можехте да разгънете листата на това зърно, да наблюдавате историята му, щяхте да откриете цялата история на човешката душа.

В тази публикация ще разгледаме какво съставлява житния режим, по кое време се съблюдава и какво Дънов вижда в тази диета.

Правила за съблюдаване на житен режим

Житният режим, възложен от Петър Дънов, се организира годишно през февруари, започвайки директно след пълнолуние, когато се вижда разсипът на Луната.

В цялостната си форма, режимът продължава 30 дни, в това число 10 дни подготовка, 10 дни, отдадени на главната част, и 10 дни на възобновяване.

Същинската част всекидневно стартира 2-3 дни след пълнолуние. Процесът включва консумация на 100 грама добре измито и накиснато жито всеки ден, разграничено на три порции, които се употребяват постепенно.

Препоръчително е всяка хапка да се дъвче 100 пъти. Освен житото, всяка ден се употребяват:

  • 3 ябълки (полезни за сърцето)
  • 9 ореха (полезни за мозъка)
  • 3 лъжици мед (полезни за кръвта)
  • най-малко 1,5 л. преварена вода

Важно е да се означи, че плодовете би трябвало да бъдат освен красиви, само че и здрави.

Водата, която се употребява за консумация, следва да произлиза от чист извор, а не от чешмата, който постоянно съдържа хлор. Минералната вода също не се предлага, защото може да бъде по-наситена с избрани минерални соли според от произхода си.

Как се подготвя житото за житен режим, хранене и отпостване

За да спазите житната диета на Петър Дънов, процедурата е следната:

Житна вода

100 грама жито се измива деликатно вечерта, след което се поставя в еднолитров съд, който може да резервира топлината на водата (термос).

Върху него се налива вряла вода до горе, след което термосът се затваря добре, запазвайки топлината.

Сутринта се излива от термоса единствено житената вода и се пие на гладно, половин-един час преди закуска, с добавка на мед и лимон по усет (според почитатели меда не би трябвало да се смесва с водата, а би трябвало да се одобри непосредствено в устата).

Важно е водата да се задържи малко в устата, като се „ дъвче “, а не да се пие на едри глътки, защото тази вода съставлява мощна и съсредоточена храна.

Този развой може да се извършва в продължение на 40 дни, изключително когато се употребява за лекуване на нервни проблеми.

Учителя Петър Дънов е употребявал единствено грухано Бяло жито през месец февруари. Не е употребявал сурово или покълнало жито. Този аспект би трябвало да бъде взет под внимание от всички, които желаят да следват вярно житния режим.

Важно е да се подчертае, че потреблението на сурово жито е предмет на друга процедура, разисквана от Учителя в характерна сказка. Този способ, обаче, не е използван за житния режим през февруари.

Хранене

Дневната порция от 100 грама жито се разделя на три елементи, предпочитайки да се държат останалите елементи в добре запечатан термос. Това обезпечава прохлада и в началото положение на житото, като защищава от окисление, което може да настъпи, в случай че бъде изложено на въздуха след отсипване.

При всяко хранене се употребяват: съответната част от житото, една ябълка и три ореха.

Препоръчително е към час преди хранене да се изпият най-малко две чаши преварена вода с мед и лимон. Това може да се направи заран с житената вода.

Важно е да се поддържа задоволително воден баланс, защото обезводняването на организма може да затрудни осъществяването на житния режим. Вода следва да се пие в обилие, предпочитайки преварена вода и не би трябвало да е студена.

реклама

Отпостване

Отпостването се прави на обяд на десетия ден, като към житото, ябълките и орехите се прибавя и ангелска чорба, само че с малко сол.

Супата се подготвя от литър и половина леко подсолена вода, няколко картофа, няколко стръка нарязан магданоз – вероятно черен пипер – лук или праз.

Тази чорба съставлява единственото ядене за целия ден и може да се употребява и на идващия, след което последва зареждане с плодове, елементарни растителни храни без подправки, самун и други.

Захранване след житния режим

След житния режим е значимо да се заобикаля преяждането, а преходът към нормалното хранене би трябвало да стане последователно и в естетика с вътрешния нюх и възприятие за мярка.

Всички боклуци от храната по време на житния режим, като орехови черупки и обелки от ябълки, би трябвало да се събират. След приключването на режима, те би трябвало да бъдат захвърлени на чисто място в природата.

Целта на житния режим е да пречисти и извиси физическото и духовното ни положение, правейки ни по-нови хора.

Житния режим следва да се съблюдава единствено в случай че човек се усеща жизнен, щастлив и подготвен за духовно и телесно филтриране. Ако се почувствате неловко по време на режима, може да го съкратите.

Какви хранителни субстанции има в житото?

Пълнозърнестите храни дават богат източник на фибри и разнородни хранителни субстанции, в това число витамини и минерали. Те могат съдържат:

  • Витамин А
  • Витамин B-1 (тиамин)
  • Витамин B-2 (рибофлавин)
  • Витамин B-3 (ниацин)
  • Витамин B-6 (пиридоксин)
  • Витамин B-9 (фолат)
  • Витамин Е
  • Желязо
  • Магнезий
  • Фосфор
  • Селен

Тези хранителни субстанции са значими за поддържане на здравословен метаболизъм, функционалности на нервната система, имунната система и други аспекти на общото здраве.

Консумирането на жито в житната диета може да способства за уравновесеното приемане на тези хранителни субстанции.

Ползите от житото и други пълнозърнести храни

Витамините и минералите, които се съдържат в пълнозърнестите храни, са от значително значение за поддържане на цялостното здраве. Освен това, високото наличие на фибри в тези храни има редица изгоди за здравето, в това число:

  1. Намаляване на равнищата на неприятния холестерол: Фибрите могат да оказват помощ в регулирането на равнищата на холестерол и да понижат количеството неприятен холестерол (LDL).
  2. Повишаване на равнищата на положителния холестерол: Някои типове фибри могат да подкрепят увеличението на равнищата на добър холестерол (HDL).
  3. Намаляване на равнищата на инсулин: Пълнозърнестите храни могат да играят роля в регулирането на равнищата на инсулин, което е значимо за контрола на кръвната захар.
  4. Понижаване на кръвното налягане: Фибрите и други хранителни субстанции в пълнозърнестите храни могат да оказват помощ за поддържането на естественото кръвно налягане.
  5. Създаване на чувство за задоволеност: Високото наличие на фибри може да способства за чувството за задоволеност и контрола на апетита, което може да помогне при ръководството на тежестта.

Проучванията в допълнение демонстрират, че диетите, богати на фибри, могат да понижат риска от разнообразни болести, в това число заболявания на сърцето, удар, диабет вид 2 и рак на дебелото черво и ректума.

Какво споделя наукат?

Въпреки това, е значимо да разгледаме житния режим според модерната просвета и днешната медицина. Преди да се ангажирате с такава диета, е належащо да обърнете внимание на следните обстоятелства:

  • Началото на февруари може да бъде неуместно време за диети, заради ослабена имунна отбрана и нараснала заплаха от грипни болести. Преди да започнете режима, уверете се в здравословно положение.
  • Изключително ограничаващ режим, само че трае единствено 10 дни. С приема на единствено 100 грама житна колтура вие си набавяте към 400 kcal, към 150-200 калории от 3 междинни ябълки и към 120 калории от орехите. Това прави към 800 калории дневно, което е ултра нискокалорична диета .
  • Ползвайте био пшеница или не-GMO сортове, като спелта или лимец, с цел да избегнете консумация на ГМО пшеница.
  • Хора с целиакия или нетърпимост към глутен би трябвало да се въздържат от този режим.
  • Важността на водата е от значително значение; предлага се използването на филтрирана и трапезна вода, заобикаляйки вода от чешмата.
  • За всяко по-рязко изменение в хранителния режим, консултирайте се със здравен експерт.

Заключение

Житният режим, препоръчан от Петър Дънов, съставлява десетдневна процедура, целяща духовно и телесно филтриране. Процесът включва десетдневна подготовка, последвана от десетдневна консумация на жито, ябълки и орехи, след което следва зареждане с лека чорба.

Важно е да се означи, че житният режим би трябвало да се съблюдава единствено от здрави хора, подготвени за духовно филтриране.

Според Дънов житният режим не е единствено физическо предизвикателство, само че и нравствен опит, който се организира със разсъдливост и респект към природата.

Спазването на режима поддържа организма в положение на филтриране и може да има позитивен резултат върху здравето, в това число понижаване на риска от разнообразни болести.

Все отново, преди да се пристъпи към този режим, е целесъобразно консултиране със здравен експерт, изключително при съществуване на здравословни проблеми или хронични болести.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР