Приема на масло MCT (Средноверижни триглицериди) може да помогне за

...
Приема на масло MCT (Средноверижни триглицериди) може да помогне за
Коментари Харесай

Масло МСТ – Какво представляват Средноверижните триглицериди?

Приема на масло MCT (Средноверижни триглицериди) може да помогне за понижаване на част от холестерола и кръвната захар, да зареди с сила мозъка ви, да подкрепи отслабването и улесни упражненията.

Интересът към средноверижните триглицериди (MCT) набъбна през последните години.  Отчасти подхранван от добре рекламираните преимущества на кокосовото масло, изтъкнат натурален източник на тези съединения.

Ентусиастите постоянно акцентират капацитета от приема на масло МСТ за улеснение на загубата на тегло.

Освен това MCT маслото закупи известност като добавка измежду спортистите и бодибилдинг общностите.

Тази публикация дава обстоен обзор на всичко, което би трябвало да знаете във връзка с MCT масло.

Какво е масло MCT?

Средноверижните триглицериди (MCTs) са тип лой, присъстваща в храни като кокосово масло. Тe демонстрират друг метаболитен развой от дълговерижните триглицериди (LCTs), намиращи се в множеството други хранителни източници.

MCT маслото, добавка, богата на тези мазнини, е прието за своите хипотетични изгоди за здравето. Триглицеридите, научният термин за мазнини, извършват две съществени функционалности – или се употребяват като сила, или се съхраняват като телесни мазнини.

Наречен въз основа на тяхната химическа конструкция, триглицеридите се състоят от молекула глицерол и три мастни киселини. Дълговерижните мастни киселини, преобладаващи в по-голямата част от питателните мазнини, съдържат 13-21 въглеродни атома. Докато късоверижните мастни киселини имат по-малко от 6 въглеродни атома. Обратно, средноверижните мастни киселини, открити в MCT, варират от 6 до 12 въглеродни атома.

Ключовите средноверижни мастни киселини включват:

  • C6: Капронова киселина или хексанова киселина
  • C8: Каприлова киселина или октанова киселина
  • C10: Капринова киселина или деканова киселина
  • C12: Лауринова киселина или додеканова киселина

Някои специалисти настояват, че C6, C8 и C10, наричани дружно „ капра мастни киселини “, по-точно дефинират дефиницията на MCT, в сравнение с C12 (лауринова киселина). ( 1 )

Трябва да се означи, че доста от резултатите върху здравето, разисквани по-долу, не се отнасят за лауриновата киселина.

Средноверижните триглицериди се метаболизират по друг метод

Поради по-късата им дължина на веригата, средноверижните триглицериди (MCTs) претърпяват бързо разграждане и асимилиране в тялото.

За разлика от по-дълговерижните мастни киселини, MCT поемат пряк път до черния дроб, където могат да служат като неотложен източник на сила или да се трансфорат в кетони. Кетоните са странични артикули, генерирани, когато черният дроб разгражда обилни количества мазнини.

За разлика от елементарните мастни киселини, кетоните имат неповторимата дарба да минават от кръвния поток до мозъка, предлагайки различен източник на сила за мозъка, който нормално разчита на глюкоза за гориво. ( 2 )

Важно е да се означи, че кетоните се създават единствено когато тялото е изправено пред дефицит на въглехидрати, като да вземем за пример по време на съблюдаване на кетогенна диета. При естествени условия мозъкът избира глюкозата пред кетоните като главен източник на гориво.

Благодарение на ефикасното превръщане на MCT калориите в сила и бързото им потребление от тялото, има понижена възможност те да бъдат складирани като мазнини.

Необходими са обаче спомагателни проучвания, с цел да се откри тяхната успеваемост при улеснение на загубата на тегло. ( 3 )

Тъй като MCT се усвояват по-бързо от дълговерижните триглицериди (LCT), те са предпочитани за потребление като сила.

В случай на остатък от MCT, те в последна сметка могат да се съхраняват като мазнини, въпреки и с евентуално по-ниска скорост спрямо LCT.

Източници на средноверижни триглицериди

Има два съществени метода за увеличение на приема на средноверижни триглицериди (MCT): посредством цели хранителни източници или добавки като MCT масло.

Хранителни източници

Следните храни са измежду най-концентрираните източници на средноверижни триглицериди, в това число лауринова киселина. Техният MCT състав е възложен дружно с % на присъстващите MCT: ( 4 ) ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

  • Кокосово масло: 55%
  • Масло от палмови ядки: 54%
  • Пълномаслено мляко: 9%
  • Масло: 8%

Въпреки че тези източници са богати на МСТ масло, характерният им състав варира. Например, кокосовото масло съдържа всичките четири типа MCT, дружно с малко количество дълговерижни триглицериди (LCT).

Трябва да се означи, че кокосовото масло е изключително богато на лауринова киселина (C12), съставляваща към 42% от наличието на MCT, което го прави отличен натурален източник на тази мастна киселина.

За съпоставяне, източниците на млечни артикули са склонни да имат по-висок дял на капра мастни киселини (C6, C8 и C10) и по-нисък дял на лауринова киселина.

В млякото мастните киселини на капра съставляват 4–12% от всички мастни киселини, до момента в който лауриновата киселина (C12) съставлява 2–5% от общото наличие на мастни киселини. ( 8 )

Струва си да се означи, че другите хранителни източници на МСТ обезпечават разнообразни съотношения на обособените МСТ, което може да повлияе на техните евентуални изгоди за здравето.

Масло MCT

MCT маслото служи като мощно съсредоточен източник на средноверижни триглицериди (MCTs), основани посредством развой, наименуван фракциониране.

Този способ включва добиване и уединяване на МСТ от кокосово масло или масло от палмови ядки.

Обикновено MCT маслата се състоят от 100% каприлова киселина (C8), 100% капринова киселина (C10) или композиция от двете.

Капроновата киселина (C6) нормално се изключва заради нежелания усет и аромат. Лауриновата киселина (C12) постоянно липсва или участва в минимални количества. ( 9 )

Важно е да се означи, че лауриновата киселина е главният съставен елемент в кокосовото масло. Следователно би трябвало да се внимава, когато производителите етикетират MCT маслата като „ течно кокосово масло “, защото това може да бъде подвеждащо.

Възникват диспути по отношение на това дали лауриновата киселина усъвършенства или понижава качеството на MCT маслата.

Защитниците постоянно популяризират MCT маслото като превъзхождащо кокосовото масло, като настояват, че каприловата киселина (C8) и каприновата киселина (C10) се всмукват и обработват по-ефективно за сила спрямо лауриновата киселина (C12). ( 10 ) ( 11 )

Какво да изберете?

Идеалният източник на средноверижни триглицериди (MCT) зависи от вашите съответни цели и стремежи банкет на тези мастни киселини.

Ако задачата ви е да поддържате изцяло положително здраве, включването на кокосово масло или масло от палмови ядки в готвенето може да е задоволително.

За тези, които се стремят към по-високи дози MCTs, MCT маслото е методът. Предимство на MCT маслото е неговият на практика безпристрастен усет и аромат, което го прави елементарно за консумация както непосредствено от буркана, по този начин и смесено в разнообразни храни и питиета.

Важно е да се означи, че оптималната доза за добиване на евентуални изгоди не е изцяло ясна, защото изследванията са употребявали дози, вариращи от 5 до 70 грама масло МСТ на ден.

Следователно изборът сред пълноценни хранителни източници и MCT масло би трябвало да подхожда на вашите характерни здравни цели и диетични желания.

MCT маслото може евентуално да помогне за загуба на тегло

Докато проучванията за евентуалното влияние на средноверижните триглицериди (MCT) върху загубата на тегло са дали смесени резултати, са препоръчани разнообразни механизми:

  1. По-ниска енергийна компактност: MCT оферират почти 10% по-малко калории от дълговерижните триглицериди (LCT), което се равнява на 8,4 калории на грам за MCT спрямо 9,2 калории на грам за LCT. Въпреки това е значимо да се означи, че съществуването както на MCTs, по този начин и на LCTs в множеството масла за готвене може да анулира тази разлика в калориите. ( 12 )
  2. Повишена цялост: Проучване откри, че MCTs, за разлика от LCTs, водят до по-големи нараствания на пептида YY и лептина – хормони, свързани с понижен вкус и нараснало възприятие на задоволеност. ( 13 )
  3. Съхранение на мазнини: Поради бързото им асимилиране и мелене, МСТ се употребяват като сила, преди да се съхраняват като телесни мазнини. Независимо от това, несъразмерната консумация на MCT може да докара до струпване на мазнини.
  4. Изгаряне на калории: Различни по-стари изследвания, включващи както животни, по този начин и хора, допускат, че MCT, изключително C8 и C10, могат да подобрят потенциала на тялото да изгаря мазнини и калории. ( 14 ) ( 15 ) 
  5. По-голяма загуба на мазнини: В едно изследване диета, богата на MCT, показва нараснало изгаряне на мазнини и загуба на мазнини спрямо диета с по-високо наличие на LCT. Въпреки това, тези резултати могат да намалеят след 2-3 седмици, когато тялото се приспособява. ( 16 )

От значително значение е да се вземат поради рестриктивните мерки на тези изследвания, като дребни размери на пробите и пропускането на други фактори като физическа интензивност и общ банкет на калории.

Освен това съществуват спорни констатации, като някои изследвания допускат позитивни резултати върху загубата на тегло, до момента в който други не оповестяват за доста влияние.

По-стар обзор на 21 изследвания прави оценка пълнотата, загубата на тегло и изгарянето на калории.

Само едно изследване отбелязва нараснала цялост, шест следят понижено тегло, а четири оповестяват за нараснало изгаряне на калории. ( 17 )

Друг обзор на 12 изследвания върху животни демонстрира смесени резултати при наддаване на тегло и банкет на храна. ( 18 )

Степента на загуба на тегло, приписвана на МСТ, наподобява скромна. Преглед на 13 изследвания при хора откри междинна загуба на тегло от единствено 0,5 kg за 3 седмици или повече при диета с високо наличие на MCT спрямо диета с високо наличие на LCT.

Друго 12-седмично изследване оповестява за 0,9 кг спомагателна загуба на тегло с диета, богата на средноверижни триглицериди. ( 19 )

За да се дефинира успеваемостта на МСТ за загуба на тегло и да се открият оптимални количества за банкет, са нужни по-нови, висококачествени изследвания.

Способността на MCTs да усъвършенстват осъществяването на упражненията е слаба

Смята се, че MCT покачват енергийните равнища по време на силови извършения и служат като различен източник на сила, спестявайки запасите от гликоген.

Няколко по-стари изследвания върху хора и животни допускат, че това може да увеличи издръжливостта и да предложи изгоди за спортисти на диети с ниско наличие на въглехидрати.

Едно изследване върху животни откри, че мишките, хранени с диета, богата на средноверижни триглицериди, се оправят доста по-добре в тестванията за плуване, в сравнение с мишките, хранени с диета, богата на LCTs. ( 20 )

Освен това, потреблението на храна, съдържаща MCT вместо LCT в продължение на 2 седмици, разрешава на спортистите за забавление да устоят по-дълго време на извършения с висока активност. ( 21 )

Въпреки че доказателствата наподобяват позитивни, нужни са по-скорошни, висококачествени изследвания, с цел да се удостовери тази изгода, а общата връзка е слаба. ( 22 )

Други евентуални изгоди за здравето от MCT масло

Използването на MCT масло е обвързвано с няколко други изгоди за здравето.

Холестерол

Триглицеридите със междинна верига (MCTs) са свързани с по-ниски равнища на холестерол в изследвания както при животни, по този начин и при хора, което допуска евентуални изгоди за сърдечно-съдовата система.

В едно изследване върху животни, използването на МСТ на мишки води до понижени равнища на холестерол посредством повишение на екскрецията на жлъчни киселини. ( 23 )

По същия метод, по-старо изследване, извършено с плъхове, свързва потреблението на необработено кокосово масло с усъвършенствани равнища на холестерола и нараснали равнища на антиоксиданти. ( 24 )

В изследване, включващо 40 дами, включването на кокосово масло в нискокалорична диета води до понижаване на LDL (лошия) холестерол и повишение на HDL (добрия) холестерол спрямо дамите, консумиращи соево масло. ( 25 )

Тези усъвършенствания в равнищата на холестерола и антиоксидантите могат да допринесат за понижаване на дълготрайния риск от сърдечни болести.

Въпреки това е от решаващо значение да се признае, че някои по-стари изследвания оповестяват за спорни констатации, като добавките с MCT не демонстрират никакви резултати или, в избрани случаи, негативни резултати върху холестерола. ( 26 ) ( 27 )

Например, изследване, включващо 14 здрави мъже, откри, че MCT добавките имат неподходящо влияние върху равнищата на холестерола, повишавайки както общия холестерол, по този начин и LDL (лошия) холестерол, които са приети рискови фактори за сърдечни болести.

Освен това доста постоянно срещани източници на МСТ, в това число кокосово масло, се смятат за наситени мазнини.

Въпреки че изследванията демонстрират, че по-високият банкет на наситени мазнини не е директно обвързван с нараснал риск от сърдечни болести, той може да бъде обвързван с няколко рискови фактора, като нараснали равнища на LDL (лош) холестерол и аполипопротеин B. ( 28 ) ( 29 ) ( 30 )

Като се имат поради тези неща, по-нататъшните проучвания са от значително значение, с цел да се получи изцяло схващане на комплицираната връзка сред MCTs и равнищата на холестерола, както и техните евентуални резултати върху здравето на сърцето.

Диабет

Триглицеридите със междинна верига (MCTs) могат да имат евентуални изгоди при намаление на равнищата на кръвната захар, изключително при хора с диабет вид 2. ( 31 )

В едно изследване е показано, че диети, богати на МСТ, покачват инсулиновата сензитивност при възрастни, диагностицирани с диабет вид 2.

Друго изследване, включващо 40 лица с наднормено тегло и диабет вид 2, откри, че добавките с МСТ водят до усъвършенствания на рисковите фактори за диабет. Това включва понижаване на телесното тегло, обиколката на талията и инсулиновата устойчивост. ( 32 )

Освен това, изследване върху животни сподели, че използването на масло MCT на мишки на диета с високо наличие на мазнини оказва помощ за отбрана против инсулинова устойчивост и инфектиране.  ( 33 )

Въпреки тези позитивни открития, значимо е да се означи, че доказателствата в поддръжка на използването на средноверижни триглицериди за ръководство на диабета са лимитирани и остарели.

Необходими са спомагателни, по-скорошни проучвания, с цел да се схванат изцяло цялостните резултати на МСТ върху равнищата на кръвната захар и тяхната евентуална роля в ръководството на диабета.

Мозъчна функционалност

Триглицеридите със междинна верига (MCT) генерират кетони, служейки като различен източник на сила за мозъка. Този развой е изключително значим за хора, които следват кетогенна диета, характеризираща се с дневен банкет на въглехидрати под 50 грама.

Напоследък нараства ползата към проучване на капацитета на МСТ при лекуването или предварителната защита на мозъчни болести като заболяването на Алцхаймер и деменция. ( 34 )

Значително изследване разкри, че MCT имат позитивно влияние върху ученето, паметта и мозъчната обработка при човеци с лека до умерена болест на Алцхаймер. Трябва да се означи, че този резултат се следи особено при човеци, които не имат вид на ген APOE4. ( 35 )

Важно е обаче да се признае, че съществуващите доказателства са извлечени от къси изследвания с дребен размер на извадката. Следователно са нужни по-обширни проучвания, с цел да се обезпечи по-цялостно схващане на евентуалните изгоди от МСТ при лекуване или попречване на мозъчни нарушавания.

реклама

Други

Поради лесното им асимилиране и мелене, средноверижните триглицериди (MCT) се употребяват от години при лекуването на недохранване и разстройства, които попречват усвояването на питателните субстанции. Условията, които могат да се възползват от MCT добавките, включват:

  • диария
  • Стеаторея (лошо храносмилане на мазнини)
  • Чернодробно заболяване

Пациенти, подложени на интервенция на червата или стомаха, също могат да намерят МСТ за потребни. Освен това има доказателства в поддръжка на използването на МСТ в кетогенни диети за лекуване на епилепсия. ( 36 )

Използването на МСТ в такива случаи разрешава на децата, изпитващи гърчове, да употребяват по-големи порции, да понасят повече калории и да включват повече въглехидрати от рестриктивните мерки, наложени от класическите кетогенни диети. ( 37 )

Този метод предлага практично решение за хора със характерни хранителни проблеми и медицински положения.

Дозировка, сигурност и странични резултати

Към момента маслото от средноверижни триглицериди (MCT) няма несъмнено възможно горно равнище на банкет (UL). Предложената оптималната дневна доза обаче попада в диапазона от 4-7 супени лъжици (60-100 ml).

Докато точната доза, нужна за евентуални изгоди за здравето, не е ясно открита, множеството изследвания са употребявали дневни дози, вариращи от 1 до 5 супени лъжици (15-74 mL).

Понастоящем не са докладвани нежелани взаимоотношения с медикаменти или съществени странични резултати.

Въпреки това са маркирани някои незначителни странични резултати, в това число гадене, повръщане, диария и смутен корем.

За да смекчите тези резултати, целесъобразно е да започнете с дребни дози, като 1 чаена лъжичка (5 ml) и последователно да увеличите приема. След като се понесе добре, MCT маслото може да се усили.

Хората, обмислящи прибавянето на MCT масло към всекидневието си, би трябвало да се съветват авансово с снабдител на здравни услуги.

Редовните лабораторни проби за кръвни липиди също се предлагат за следене на равнищата на холестерола по време на прибавяне на MCT масло.

Тази защитна мярка подсигурява безвреден и добре осведомен метод за включване на MCT масло в нечий здравен режим.

Диабет вид 1 и МСТ

Някои източници поучават да не се употребяват средноверижни триглицериди (MCT) при хора с диабет вид 1 заради опасения по отношение на евентуалното произвеждане на кетони.

Смята се, че нарасналите равнища на кетони в кръвта покачват риска от кетоацидоза, съществено положение, което може да възникне при хора с диабет вид 1.

От решаващо значение е да се прави разлика сред хранителна кетоза, провокирана от диета с ниско наличие на въглехидрати, и диабетна кетоацидоза, която е тежко положение вследствие на липса на инсулин.

При хора с добре следен диабет и здрави равнища на кръвната захар, равнищата на кетони нормално остават в безвреден диапазон даже по време на кетоза.

Въпреки че има лимитирани скорошни изследвания, изследващи използването на MCT при човеци с диабет вид 1, някои по-стари изследвания не следят нездравословни резултати.

Независимо от това, хората с диабет вид 1, обмислящи използването на МСТ, би трябвало да бъдат деликатни и да се съветват със здравни експерти, с цел да се уверят, че всички диетични промени са в сходство с техните характерни здравни потребности и проект за ръководство.

Заключение

Триглицеридите със междинна верига (MCT) оферират разнообразни евентуални изгоди за здравето, макар че не са обезпечено решение за голяма загуба на тегло или обилни усъвършенствания в упражненията за устойчивост.

Докато маслото MCT може да обезпечи непретенциозно преимущество, значимо е да се означи, че източници като кокосово масло и млечни артикули, хранени с трева, също оферират спомагателни преимущества, които добавките може да не дават.

Имайки поради евентуалните изгоди, включването на MCT масло във вашата диета може да си коства да опитате.

Въпреки това е извънредно значимо да бъдете деликатни и да се консултирате със здравен експерт, преди да извършите каквито и да било обилни промени в диетичната си рутина.

Те могат да оценят вашите самостоятелни здравни потребности и да ви насочат дали MCT са подобаващи за вашата съответна обстановка.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР