Малиновите кетони са хранителна добавка, за която се казва, че

...
Малиновите кетони са хранителна добавка, за която се казва, че
Коментари Харесай

Действат ли Наистина Малиновите Кетони? Подробен Преглед

Малиновите кетони са хранителна добавка, за която се споделя, че може да помогне за намаляване посредством възстановяване на по-ефективното разграждане на мазнините в клетките и подкрепяне на регулирането на метаболизма. Въпреки това е значимо да се означи, че липсват проучвания върху хора, които да потвърдят тези изказвания.

Предизвикателството за реализиране на трайно намаляване произтича от компликацията на обичайните способи, при които почти 85% от хората не съумяват.

За да се улесни процеса, пазарът е наводнен с артикули, обещаващи елементарно намаляване и за загуба на мазнини.

Различни билки, шейкове и хапчета се оферират на пазара като принадлежности за изгаряне на мазнини или ограничение на апетита.

Една такава известна добавка в тази категория са малиновите кетони.

Привържениците на малиновите кетони настояват, че тези добавки могат дейно да разграждат мазнините в клетките, улеснявайки по-бързото изгаряне на мазнини.

Освен това те настояват, че малиновите кетони могат да покачат равнищата на адипонектин, хормон, който играе роля в регулирането на метаболизма.

Тази публикация преглежда по-отблизо научните проучвания, подкрепящи изказванията, свързани с малиновите кетони.

Какво съставляват малиновите кетони?

Малиновите кетони, естествено съединяване, отговорно за отличителния мирис на алените малини, също участва в по-малки количества в разнообразни плодове като къпини, червени боровинки и киви.

Традиционно са употребявани в козметиката и включени в модифицирани храни и питиета за възстановяване на усета. Ние консумираме скромни количества малинови кетони посредством плодове или като ароматни добавки.

Придобилите известност неотдавна като добавка за намаляване, малиновите кетони не се извличат непосредствено от малини.

Процесът на добиване от малини е непостижимо безценен, изисква голямо количество малини – 41 кг за една доза. Трябва да се означи, че 1 кг цели малини съдържат единствено 1-4 мг малинови кетони, съставляващи едвам 0,0001-0,0004% от общото тегло.

Малиновите кетони, открити в добавките, са синтетично създадени, а не получени непосредствено от малини.

Привлекателността на продукта също се дължи и на думата „ кетони “, постоянно свързвана с диети с ниско наличие на въглехидрати, които предизвикват изгарянето на мазнини и нарасналите равнища на кетони в кръвта.

Важно е да се обясни, че малиновите кетони нямат директна връзка с диетите с ниско наличие на въглехидрати и не провокират сходни резултати в тялото.

Как работят?

Молекулярната конструкция на кетоните доста прилича тази на две други съединения, капсаицин, открит в лютите чушки, и стимулантът синефрин.

Предишни изследвания демонстрират, че тези съединения могат да подобрят метаболизма.

Следователно, откривателите допуснаха, че малиновите кетони могат да провокират сходен резултат.

В лабораторни проучвания, включващи мастни кафези при мишки, малиновите кетони показват следните резултати:

  • Повишено разграждане на мазнини, основно посредством преобразяване на клетките в по-чувствителни към изгарящия мазнините хормон норепинефрин.
  • Повишено освобождение на хормона адипонектин.

Адипонектинът, освободен от мастните кафези, евентуално играе роля в регулирането на метаболизма и равнищата на кръвната захар.

Хората с обикновено телесно тегло нормално демонстрират по-високи равнища на адипонектин спрямо индивидите с наднормено тегло. Освен това равнищата на този хормон са склонни да се покачват със загубата на тегло.

Изследванията демонстрират, че хората с ниски равнища на адипонектин са изправени пред нараснал риск от затлъстяване, диабет вид 2, мастно чернодробно заболяване и даже сърдечно заболяване.

Следователно концепцията, че повишението на равнищата на адипонектин може да способства за загуба на тегло и да понижи риска от разнообразни болести, придобива значение.

Важно е обаче да се означи, че до момента в който малиновите кетони могат да покачат равнищата на адипонектин в изолирани мастни кафези от мишки, това не подсигурява същия резултат върху хора.

Освен това съществуват различни естествени способи за увеличение на адипонектина, които не включват малинови кетони.

Например, потвърдено е, че упражненията покачват равнищата на адипонектин с 260% единствено за една седмица, а потреблението на кафе също е обвързвана с по-високи равнища.

Проучванията могат да бъдат изкривени

реклама

Добавките с малинови кетони са посочили изгоди в изследвания, извършени върху мишки и плъхове.

Въпреки това, резултатите не са толкоз забележителни, колкото се показва от производителите на добавки.

В съответно изследване на мишките са били давани с малинови кетони до момента в който са били подложени на диета с високо наличие на мазнини.

В края на изследването мишките в групата с малинови кетони тежали 50 грама, до момента в който тези, които не получавали кетони, тежали 55 грама – което отразява 10% разлика. Важно е да се означи, че мишките, на които са давани кетони, не са имали загуба на тегло; по-скоро те наддали по-малко тегло от своите сътрудници.

Друго изследване, включващо 40 плъха, разкри, че малиновите кетони водят до повишение на равнищата на адипонектин и оферират отбрана против мастно чернодробно заболяване.

Важно е обаче да се подчертае, че това изследване включва потреблението на несъразмерни дози.

За да се реализира еквивалентна доза, човек ще би трябвало да вземе 100 пъти предложеното количество, само че това не се предлага.

Действат ли при хората?

Понастоящем няма особено извършено проучване за въздействието на малиновите кетони при хората.

В едно изследване, включващо хора, употребява композиция от субстанции, в това число кофеин, малинови кетони, чесън, капсаицин, джинджифил и синефрин.

По време на това осемседмично изследване участниците понижиха приема на калории и правиха извършения.

Групата, приемаща добавката, има 7,8% понижение на мастната маса, до момента в който плацебо групата демонстрира понижение от 2,8%.

Въпреки това остава нестабилно дали малиновите кетони са съдействали директно за следената загуба на тегло, защото други съставни елементи като кофеин или спомагателни съставки може да са изиграли роля.

За справедлива оценка на резултатите на малиновите кетони върху тежестта при хората са нужни по-задълбочени изследвания.

Има ли други изгоди?

Едно само изследване допуска евентуална връзка сред малиновите кетони и козметичните изгоди.

Когато се ползват локално като част от крем, малиновите кетони се свързват с нараснал напредък на косата при човеци, страдащи от косопад.

Освен това се следи евентуално усъвършенстване на еластичността на кожата при здрави дами.

Важно е да се означи, че това изследване е лимитирано по обсег и има няколко минуса.

За да се открият и потвърдят тези козметични резултати, са нужни спомагателни проучвания, преди да се вършат безапелационни изказвания.

Странични резултати

Тъй като не са провеждани задълбочени изследвания върху хора, евентуалните странични резултати на малиновите кетони остават незнайни.

Независимо от това, като хранителна добавка, малиновите кетони са класифицирани като „ безвредни “.

Въпреки че някои анекдотични отчети допускат раздразнителност, висок пулс и високо кръвно налягане, тези изказвания нямат научна поддръжка, защото няма изследвания, потвърждаващи сходни резултати.

Като се има поради неналичието на цялостни изследвания върху хора, няма открита научно обоснована целесъобразна доза.

Производителите нормално оферират дози, вариращи от 100-400 mg, 1-2 пъти дневно.

Заключение

Сред всички добавки за намаляване, малиновите кетони наподобяват минимум обещаващи.

Въпреки че те демонстрират резултатност при тестванията с животни, подложени на високи дози, това не се показва в всекидневно препоръчваните дози за хора.

За ефикасна загуба на тегло е целесъобразно да се даде приоритет на други тактики, като увеличение на приема на протеини и понижаване на потреблението на въглехидрати.

Правенето на трайни позитивни промени в метода ви на живот евентуално ще има по-значително влияние върху тежестта, в сравнение с разчитането на приема на малинови кетони.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР