Поддържането на балансирана диета е от съществено значение за управлението

...
Поддържането на балансирана диета е от съществено значение за управлението
Коментари Харесай

Най-добрата диета за диабет тип 2

Поддържането на уравновесена диета е от значително значение за ръководството на равнищата на кръвната захар и тежестта, в случай че имате диабет вид 2.

Постигането на по-здравословно тегло посредством подобаващ проект за хранене може евентуално да понижи риска от затруднения като увреждане на нервите, сърдечни болести и инсулт.

Продължавайте да четете, с цел да научите повече за това по какъв начин другите диети и модели на хранене може да ви даде визия за тяхното влияние върху вашето здраве и тяхната успеваемост при ръководството на диабет вид 2.

Храни за ястие при диабет вид 2

Изборът на метод на хранене, който дава отговор на вашите здравословни потребности, е от решаващо значение за ръководството на диабет вид 2.

Изберете диета, богата на хранителни субстанции, с цел да осигурите съществени фибри, витамини и минерали.

Включването на потребни за сърцето мазнини, като мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, може да способства за намаление на равнищата на холестерола и поддържане на здравето на сърцето.

Наблягането на храни с високо наличие на фибри усъвършенства ръководството на кръвната захар и предизвиква чувството за задоволеност, намалявайки вероятността от излишно ястие.

Уверете се, че вашата диета включва многообразие от питателни храни, което я прави устойчива и лесна за съблюдаване. Избягвайте прекомерно ограничаващи проекти, които може да не дават отговор на метода ви на живот в дълготраен проект.

Ето образци за богати на хранителни субстанции храни, които да включите в диетата си:

  • Плодове (ябълки, портокали, горски плодове, пъпеши, круши, праскови)
  • Зеленчуци (броколи, карфиол, спанак, краставици, тиквички)
  • Пълнозърнести храни (киноа, овес, кафяв ориз, фаро)
  • Бобови растения (боб, леща, нахут)
  • Ядки (бадеми, орехи, шамфъстък, макадамия, кашу)
  • Семена (семена от чиа, тиквени семки, ленени семена, конопени семена)
  • Богати на протеини храни (птиче месо без кожа, морски блага, постни части алено месо, тофу, темпе)
  • Полезни за сърцето мазнини (зехтин, авокадо, рапично масло, сусамово масло)
  • Напитки (вода, черно кафе, неподсладен чай, зеленчуков сок)

Храни, които би трябвало да се заобикалят при диабет вид 2

Въпреки че не е належащо да се заобикалят напълно избрани храни при диабет вид 2, фокусирането върху богатите на хранителни субстанции варианти е от значително значение.

Богатите на хранителни субстанции храни са богати на витамини и минерали, с по-ниски количества мазнини, захар и холестерол.

Ограничаването на приема на храни с високо наличие на наситени мазнини, трансмазнини и добавена захар подкрепя по-доброто ръководство на кръвната захар и оказва помощ за попречване на затруднения, свързани с диабета.

Ето някои храни, които би трябвало да ограничите:

  • Тлъсто месо (тлъсти части свинско, говеждо и агнешко месо, птича кожа, мрачно пилешко месо)
  • Пълномаслени млечни артикули (пълномаслено мляко, масло, сирене, сметана)
  • Сладкиши (бонбони, бисквити, печива, сладолед, десерти)
  • Подсладени със захар питиета (сок, сода, сладостен чай, спортни напитки)
  • Подсладители (трапезна захар, кафява захар, мед, кленов сироп, меласа)
  • Преработени храни (чипс, пуканки за микровълнова печка, модифицирано месо, полуфабрикати)
  • Трансмазнини (зеленчукова лой, пържени храни, сметана за кафе без млечни артикули, отчасти хидрогенирано масло)

Броене на въглехидрати при диабет вид 2

Броенето на въглехидрати е ефикасен способ за ръководство на равнищата на кръвната захар.

Този метод включва пресмятане на грамовете въглехидрати, употребявани по време на всяко хранене.

С деликатно следене можете да определите нужния банкет на въглехидрати, с цел да поддържате безвредни равнища на кръвната захар, изключително когато употребявате инсулинови инжекции.

Различни храни съдържат въглехидрати, в това число:

  • Зърна и зърнени храни като пшеница, ориз и други
  • Бобови растения като сушен фасул и леща
  • Нишестени зеленчуци като картофи
  • Плодове и плодови сокове
  • Млечни артикули като мляко и кисело мляко
  • Преработени закуски, десерти и подсладени питиета

Има голям брой книги и онлайн запаси, с цел да научите за наличието на въглехидрати в нормалните храни.

Освен това питателните етикети върху пакетираните и модифицираните храни дават информация за грамовете въглехидрати.

Какви са плюсовете и минусите на кето диетата при диабет вид 2?

Кето диетата е диета с ниско наличие на въглехидрати, която дава приоритет на храни с високо наличие на протеини и мазнини, като месо, птиче месо, морски блага, яйца, сирене, ядки и семена. Освен това са включени зеленчуци без скорбяла като броколи, карфиол, зеле, зеле и листни зеленчуци.

Тази диета лимитира приема на храни с високо наличие на въглехидрати, като зърнени храни, бобови растения, кореноплодни зеленчуци, плодове и сладкиши, като нормално лимитира потреблението на въглехидрати до сред 20 и 50 грама дневно.

Според обзор от 2017 година на девет изследвания, диетите с ниско наличие на въглехидрати, в това число кетогенната диета, могат да подобрят ръководството на кръвната захар при хора с диабет вид 2 и да доведат до позитивни промени в равнищата на триглицеридите и HDL (добрия) холестерол.

Друго изследване през 2018 година поддържа тези констатации, предполагайки, че кетогенната диета може да усъвършенства равнищата на кръвната захар и да понижи инсулиновата устойчивост.

Въпреки това е значимо да имате поради евентуалното увеличение на приема на наситени мазнини, изключително в случай че избирате храни, богати на протеини, като алено месо, тлъсто свинско месо и високомаслено сирене. За да смекчите това, можете да ограничите потреблението на тези източници.

Предизвикателство на кето диетата е обезпечаването на съответен банкет на фибри, защото той нормално е по-нисък. За да се оправят с това, хората на кето диета би трябвало да включват богати на фибри варианти като ядки, семена и листни зеленчуци в храната си.

Въпреки тези евентуални изгоди са нужни повече проучвания, с цел да се схванат изцяло дълготрайните преимущества и опасности, свързани с кето диетата и други подходи за хранене с ниско наличие на въглехидрати.

Полезна ли е средиземноморската диета при диабет вид 2?

Средиземноморската диета се характеризира с акцент върху храни на растителна основа, в това число плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки, семена и зехтин. Червеното месо е лимитирано, а диетата включва дребни порции риба, птиче месо, яйца и млечни артикули.

Този хранителен режим е планиран да бъде богат на съществени хранителни субстанции като витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини, като в същото време е с ниско наличие на холестерол, наситени мазнини, трансмазнини и добавени захари.

Преглед на проучване от 2014 година откри, че хората с диабет вид 2, които следват средиземноморската диета, са склонни да изпитват по-ниски равнища на кръвната захар спрямо тези, които следват общоприета диета. Освен това средиземноморската диета се свързва с понижаване на тежестта и по-ниски равнища на холестерол и кръвно налягане.

Освен това, обзор от 2017 година допуска, че придържането към средиземноморската диета в дълготраен проект може да бъде обвързвано с 20-23 % по-нисък риск от развиване на диабет вид 2 и 28-30 % по-нисък риск от проблеми, свързани със сърцето.

Полезна ли е диетата DASH при диабет вид 2?

Диетата DASH, редуциране от Dietary Approaches to Stop Hypertension, е предопределена за намаление на кръвното налягане.

Подобно на средиземноморската диета, диетата DASH натъртва на растителни храни като плодове, зеленчуци, сушени бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Тя също по този начин включва риба, птиче месо и нискомаслени млечни артикули, като в същото време лимитира аленото месо, сладкиши и храни с високо наличие на наситени мазнини, натрий или добавена захар.

Преглед от 2017 година допуска, че диетата DASH може да е богат на хранителни субстанции и резистентен хранителен проект за хора с диабет вид 2.

Този диетичен метод може да способства за понижаване на кръвното налягане, холестерола в кръвта, инсулиновата устойчивост и телесното тегло.

Освен това, изследване от 2019 година, включващо 80 души с диабет вид 2, откри, че спазването на диетата DASH в продължение на 12 седмици води до доста понижаване на равнищата на холестерола и триглицеридите.

Тези усъвършенствания могат да допринесат за отбрана против дълготрайни затруднения, свързани с диабета.

Мога ли да последвам вегетарианска или веганска диета с диабет вид 2?

Вегетарианските диети изключват аленото месо и домашните птици, а веган диетата отива крачка напред, като заобикаля всички скотски артикули, в това число месо, домашни птици, морски блага, яйца и млечни артикули.

И двете диети натъртват на растителни източници на протеини, като:

  • тофу
  • темпе
  • фасул
  • леща
  • ядки
  • семена
  • зърнени храни, дружно с разнороден набор от плодове и зеленчуци.

Докато вегетарианците нормално включват яйца и млечни артикули, веганите не го вършат.

Преглед от 2014 година на шест изследвания, демонстрира, че вегетарианските диети са свързани с по-ниски равнища на кръвната захар на гладно и усъвършенствано дълготрайно ръководство на кръвната захар.

Освен това, обзор от 2018 година допуска, че увеличението на храните на растителна основа и намаляването на животинските артикули може да понижи риска от инсулинова устойчивост, преддиабет и диабет.

Важно е да се означи, че не всички вегетариански или вегански диети са еднообразно питателни и хората могат да се сблъскат с провокации при приемането на съществени хранителни субстанции като протеини, витамини и минерали.

За да осигурите оптимално здраве, до момента в който следвате вегетарианска или веганска диета с диабет вид 2, целесъобразно е да консумирате разнообразна гама от храни, като е належащо, да потърсите насоки от диетолог, който може да ви помогне да планирате ястия, които дават отговор на питателните условия.

Заключение

Независимо от определената диета или модел на хранене, от значително значение е да се включи разнообразна гама от богати на хранителни субстанции храни и да се съблюдава надзор на порциите.

Стремете се да намалите приема на наситени мазнини, трансмазнини, храни с високо наличие на холестерол и добавени захари.

За персонализирани насоки и за създаване на резистентен проект за хранене, съгласуван с вашите здравословни потребности и метод на живот, се предлага консултация с доктор или регистриран диетолог.

Техният опит може да помогне при основаването на хранителна тактика, която е в сходство с вашите съответни цели и поддържа цялостното богатство.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР